Foto – Fotolia

“Dīvāna, kartupeļa un pults sindroms”. RSU eksperte skaidro, kā kaitīgās vielas veicina aptaukošanos 0

Otrdien, 7. aprīlis ir Pasaules veselības diena, un šajā dienā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un dietoloģe Laila Meija atgādina, ka ne vienmēr aptaukošanās cēlonis ir neveselīga pārtika, bet gan dažādas kaitīgās vielas, kas ikdienā nonāk cilvēka organismā. Viņa pastāsta arī par tā saukto “dīvāna, kartupeļu un pults sindromu” un to, kā izvairīties no aptaukošanās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras docentes un dietoloģes Lailas Meijas viedoklis (video garums: 4,42 min.) pieejams šeit:

Ir zināms, ka aptaukošanās mūsdienās ir nopietna un aktuāla problēma un galvenais aptaukošanās cēlonis ir neveselīgs dzīvesveids – pēdējo gadu desmitu laikā cilvēki par maz kustas un par daudz uzņem kaloriju. Tas ir nosaukts par dīvāna, kartupeļu un pults sindromu – cilvēks sēž uz dīvāna, ēd čipsus un skatās televīziju vai izmanto datoru.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Aptaukošanās cēlonis ne vienmēr ir tikai burgers un kola. Ārsti zina, ka aptaukošanās cēlonis ne vienmēr tik viegli atrodams un bieži ir ļoti grūti ir cīnīties ar aptaukošanos. Līdz ar to tika radīta teorija „programmēts, lai būtu aptaukojies”. Tas nozīmē, ka, bērniņam jau piedzimstot, ir ieprogrammēts, ka 40 gadu vecumā viņu sagaida aptaukošanās, un par to ir atbildīgas daudzas cilvēku radītas vielas, kas izjauc cilvēka fizioloģisko metabolisma regulāciju, izjauc tauku metabolismu – tauku šūnas veidojas lielākas un vairāk. Turklāt daudzām vielām ir iedarbība uz endokrīno sistēmu, uz hormonu veidošanos. Tātad – mainās cilvēka apetīte, mainās sāta sajūta un ēdiena izvēle,” stāsta docente Laila Meija.

Galvenās šo vielu grupas ir:
– pesticīdi, kas ir augļos un dārzeņos,
– plastifikatori (visplašāk lietotie ir ftalāti, kas plastmasu padara elastīgu un cietu, – tie ir pārtikas plēvē, mākslīgajā ādā, daudzās bērnu rotaļlietās),
– bisfenols A (BPA), kas sastopams plastmasas izstrādājumos, konservu iekšējā pārklājumā u. c.

Dietoloģe Laila Meija gan aicina cilvēkus nekrist panikā un mainīt savā dzīvē un paradumos to, ko ir iespējams mainīt:
– izvairīties no plastmasas;
– iegādāties ekoloģiskos sadzīves kopšanas līdzekļus un ikdienā mājas uzkopšanā u. c. vairāk izmantot ūdeni;
– būt fiziski aktīvam, svīst, lietot daudz ūdens un šķiedrvielas, kā arī baudīt veselīgu pārtiku!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.