Dita Lase: Viss Latvijas “superfūds” ir ziemā, tikai cilvēki to nezin kāpēc aizmirst 0
“Tas vispār ir dīvaini, jo viss Latvijas “superfūds” ir ziemā, tikai cilvēki to nezin kāpēc aizmirst – selerijas, bietes, skābi kāposti, dzērvenes, smiltsērkšķi, medus, bišu maizes visādas, arī mežrozītes, ķirbis un viss brīnumainais, kas atrodams ziemā no vietējiem labumiem,” TV24 raidījumā “La Dolce Vita. Ēd vesels!” stāsta “Vegus” kulinārijas kursu vadītāja, produktu “Gardais” ražotāja Dita Lase.
Viņa lauž stereotipus un saka, ka ziemā nekādu vitamīnu netrūkst!
Saprotams, ka vasarā gribas svaigos zaļumus un ogas, tāpēc pierasts domāt, ka tieši pavasaris un vasara ir laiks, kad vitamīnus varam uzņemt visvairāk!
Šis ir īstais laiks, lai diedzētu sēklas un zaļumus.
Veģetāra uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase atzīst, ka arī pati mēģinājusi diedzēt sēklas, lai gan ne vienmēr sekmīgi.
“Man vislabāk izdevušies turku zirņu un zaļo griķu dīgsti. Tomēr labprātāk pērku tos gatavus. Protams, iznāk stipri dārgāk, nekā diedzēt pašai, bet vismaz nav jāmet ārā savi neprasmīgie diedzējumi. No pieredzes iesaku iegādāties speciālās diedzēšanai domātās sēklas, jo pārtikai vai stādīšanai dārzā paredzētās bieži nedīgst vai ir ar kaut ko apstrādātas,” viņa dalās savā pieredzē.
Ja grib izaudzēt mikrozaļumus, diedzējamā kastīte ar augsnes substrātu jānovieto gaismā uz palodzes, bet ne tiešos saules staros, un regulāri vairākas reizes dienā jāapsmidzina.
Jāņem vērā: jo mazākas sēklas, jo ātrāk tās sadīgs, turpretī uz zirņu un pupiņu dzinumiem būs jāpagaida. Kad zaļumi ir pastiepušies četru piecu centimetru garumā, tos droši var sākt ēst, tomēr var izaudzēt arī garākus.