Foto – Shutterstock

Maltītes piemēri 0


Approaches to Stop Hypertension

Augļi: 4–5 devas dienā
● Piemēroti dažādi augļi, vislabāk svaigi, taču var lietot arī saldētus un konservētus.
● Devas piemēri: viens vidēji liels ābols; pusglāze sagrieztu augļu; 120 ml augļu sulas.
● Ieteicams apēst kādu augli katrā ēdienreizē un vēl vienu atsevišķi kā našķi; kombinēt svaigus augļus ar liesu jogurtu; pēc iespējas ēst augļus ar visu mizu.
● Nav vēlams dzert augļu sulas ar pievienotu cukuru.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Piena produkti: 2–3 devas dienā
● Piens, kefīrs, jogurts, biezpiens, siers u.c.
● Devas piemēri: viena glāze vājpiena; viena glāze vājpiena jogurta; 30 g siera.
● Ieteicams kombinēt piena produktus ar augļiem.
● Nav vēlams izvēlēties treknus piena produktus un ēst daudz siera, jo tajā ir daudz nātrija.

Gaļa, putnu gaļa, zivis, olas: līdz 6 devām dienā
● Liesa gaļa, putnu gaļa bez ādas, zivis un jūras produkti, vistu un paipalu olas u.c.
● Devas piemēri: 30 g vārītas vistas gaļas bez ādas; 30 g jūras velšu vai liesas gaļas; viena ola.
● Ieteicams izvēlēties zivis, kas bagātas ar omega-3 taukskābēm – lasi, siļķi, tunci u.c.; liesu gaļu un putnu gaļu
vārīt, cept cepeškrāsnī vai grilēt.
● Nav vēlams cept šos produktus taukos.
Taukvielas: 2–3 devas dienā
● Dažādas augu eļļas, margarīns, piena tauki.
● Devas piemēri: viena tējkarote margarīna, viena ēdamkarote majonēzes.
● Ieteicams 27% no nepieciešamā kaloriju daudzuma uzņemt ar taukvielām, galvenokārt lietojot veselīgos nepiesātinātos taukus. Tikai 6% drīkst būt piesātinātie tauki, tāpēc jāierobežo gaļas, pilnpiena, siera, sviesta, krējuma, kausētu tauku, kā arī palmu un kokosriekstu eļļas patēriņš.
● Nav vēlami transtauki, kuri bieži ietilpst cepumu un citu konditorejas izstrādājumu sastāvā un dažādos gatavos produktos. Lai no tiem izvairītos, rūpīgi jāpēta informācija uz produktu iepakojuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rieksti, sēkliņas, pākšaugi:
4–5 devas nedēļā
● Mandeles, valrieksti, saulespuķu sēkliņas, pupiņas, zirņi, lēcas, sojas produkti u.c.
● Devas piemēri: 30 g riekstu; divas tējkarotes sēkliņu, pusglāze vārītu pupiņu vai zirņu.
● Ieteicams riekstus un sēkliņas nelielās devās pievienot salātiem, putrām, sautējumiem; daļu no ierastās gaļas porcijas aizstāt ar tofu, kas arī satur organismam vajadzīgas aminoskābes.
● Nav vēlams ēst pārāk daudz riekstu, jo tie ir bagāti ar kalorijām.

Saldumi: līdz 5 devām nedēļā, bet labāk mazāk
● Pilnīgi liegt sev saldumus nevajag, tikai tie jālieto ļoti maz.
● Devas piemēri: viena ēdamkarote cukura vai ievārījuma; viena glāze limonādes.
● Ieteicams izvēlēties saldumus, kuri nesatur taukvielas vai arī tās ir ļoti mazā daudzumā. Ja ļoti gribas, var nedaudz lietot produktus ar mākslīgajiem saldinātājiem.
● Nav vēlams pievienot cukuru dzērieniem un ēdieniem.

Raksts publicēts žurnāla “36,6°C” tematiskajā izdevumā “Slaiduma Ceļvedis”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.