Diedzētu mungpupu zupa 0
Sastāvdaļas. 2 glāzes vai 300 g izdiedzētu mungpupu, 1 ½ ēdamkarotes olīveļļas.
Garšvielas:
1 ēdamkarote svaigi rīvēta ingvera,
1∕2 tējkarotes ķimeņu sēklu,
1∕2 tējkarotes kurkumas,
1 tējkarote malta koriandra,
2 lauru lapas,
1∕8 tējkarotes kardamona,
1∕8 tējkarotes maltu fenheļa sēklu,
1∕8 tējkarotes malta kanēļa,
2 krūzes sagrieztu dārzeņu (burkāni, brokoļi u.c.),
4 krūzes ūdens,
1∕2 – 1 tējkarote sāls.
Kā gatavot?
Mungpupu diedzēšanai jārēķina vismaz 2 diennaktis. Vispirms tās diennakti mērcē aukstā ūdenī, vairākas reizes nomainot ūdeni. Nākamajā diennaktī tās nokāš un pārklāj ar mitru marlīti vai virtuves papīra dvieli, kuru ik pa laikam aprasina. Noliek diedzēties un 2 – 3 reizes dienā nomazgā aukstā ūdenī. Ja būs silta (bet ne karsta!) vieta un uzmanīsiet, lai pupas neiekalst, tās ātri sadīgs. Ja iekaltīs, būs jāgaida vēl viena diennakts. Ja mungpupas ir vairākus gadus vecas, tās dīgst nedaudz sliktāk.
Trešajā dienā nomazgā dārzeņus, sagriež gabaliņos. Mungpupas uzliek katliņā tvaicēties (var vārīt arī ūdenī). Kad tās mīkstas, sablendē (ja vāra ūdenī, to pirms blendēšanas nokāš).
Pannā uzkarsē eļļu un tajā vispirms nedaudz apcep lauru lapas un svaigo rīvēto ingveru, pēc tam pieliek pārējās garšvielas un vēl apcep (tikai 30 sekundes!). Pievieno dārzeņus, tos nedaudz apcep un pārlej ar ūdeni. Sutina, līdz dārzeņi mīksti. Tad pievieno sablendētās pupas un 5 minūtes pavāra. Zupa ir gatava – ļoti aromātiska un sātīga. Tai jāsanāk kā biezzupai.
Porcija 4 personām.