Foto: LETA

Desmiti tonnu Jāņu siera – kā latvieši gatavojas Līgo 0

Maija nogalē veikalu plauktos jau nonākuši vairāki desmiti tonnu Latvijā ražotā Jāņu siera, aģentūru LETA informēja biedrībā “Siera klubs”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas
Biedrībā informēja, ka Jāņu siera patēriņā pieprasītākais ir tieši nākamais mēnesis – jūnijs.

Pērn Latvijas uzņēmumi saražoja 200 tonnas Jāņu siera, kas ir par 28 tonnām vairāk nekā 2019.gadā. Šā gada maija nogalē veikalu plauktus jau sasniegušas vairāki desmiti tonnas šī produkta.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Siera klubā” informēja, ka, godinot Jāņu sieru, biedrība šā gada 27.jūnijā Profesionālās izglītības kompetences centrā (PIKC) “Ogres tehnikums” rīkos radošās stundas “Jāņu siers – saules ceļā”, kurā siera plates gatavos sešas dalībnieces – Inese Bedeice, Irina Duvanova, Zinaida Bāra, Ilva Liepniece, Vanessa Rufino un Kristīne Bratka, katra izmantojot pa trim kilogramiem Jāņu siera un dekorus.

“Šis būs pēc aizliegumiem un ierobežojumiem mūsu pirmais “dzīvais” pasākums. Kaut arī apmeklētāju skaits būs neliels, vienalga esam priecīgi un gaidām, kādas prasmes rādīs dalībnieces. Viņas – skolotājas, šefpavāres, godu saimnieces,” sacīja “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Pasākumā “Jāņu siers – saules ceļā” Ogrē piedalīsies arī pieci uzņēmumi, kuriem dota atļauja ražot Jāņu sieru, – “Jaunpils pienotava”, AS “Rankas piens”, piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe”, AS “Lazdonas piensaimnieks” un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Dundaga”.

Jau ziņots, ka Latvijā ražotais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas produktu izlasē – Eiropas Savienības pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas ir marķēts ar atpazīstamu logotipu.

Jāņu sieram ir sena, stingrām, nemainīgām gatavošanas tradīcijām un nemainīgu receptūru bagāta vēsture. Tā receptūras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls.

Biedrība “Siera klubs” dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.