Desmit noderīgi padomi, kā neizgāzties smalkos pasākumos 0
Ja rocība ļauj, kaut vai reizi pāris mēnešos var apmeklēt kādas viesības, kafejnīcu vai restorānu. Saskaņā ar Latvijas iedzīvotāju sabiedriskās domas aptauju, ko veica aģentūra “A.W.Olsen& Partners”, secināts, ka 42% Latvijas iedzīvotāju un 49% galvaspilsētas iedzīvotāju apmeklē sabiedriskās ēdināšanas iestādes pat vairākas reizes mēnesī, tomēr klienti ne vienmēr tajās uzvedas atbilstoši etiķetei. Kādi ir raksturīgākie pieļautie grēki?
1. Vakara saimnieks nav precīzs, tikšanās iniciatoram laikus jāierodas pasākuma vietā, lai sagaidītu viesus, atnestu vāzes ziediem.
2. Nepiemērots tērps. Uz restorānu tomēr ir jādodas svinīgākā tērpā. Sievietēm ieteicams izveidot spilgtāku vakara grimu un noteikti atstāt mājās milzīgās ikdienas somas – uz restorānu ir jāņem līdzi maza, akurāta somiņa, piemēram, vakara klačs.
3. Nepareiza sēdvietu izvēle. Dodoties pie galda, vīrietim ir jāiet pa priekšu, rādot sievietei ceļu, bet pēc tam viņam ir jāpalīdz viņai apsēsties. Sievietei ir jāsēž pa kreisi no vīrieša un tā, lai viņa var redzēt zāli. Sievietēm ir raksturīgi aplūkot ienākošos, tāpēc, lai dāmai nevajadzētu grozīties, vīrietis atdod viņai goda vietu – ar seju pret zāli vai, ja galdiņš atrodas iestādes vidū, ar seju pret ieeju.
4. Pārāk skaļa uzvedība traucē pārējiem.
5. Ierīču izmantošana pasākuma laikā. Uz galda kafejnīcā, bārā vai restorānā nav jāatrodas nekam, kas nav saistīts ar ēdienu, tas ir, telefoniem, planšetdatoriem, somām, piezīmju grāmatiņām un tamlīdzīgi.
6. Nepareiza atpūtas vietas izvēle. Ielūdzot ciemiņu, jāzina viesa vēlmes, jāizjūt pasākuma noskaņa un mērķis. Ja tā ir lietišķa tikšanās, nav ieteicams izvēlēties vāji apgaismotas vietas ar romantisku mūziku, jo jūs var pārprast. Jāņem vērā sava pavadoņa kulinārā gaume: ja viņš ir itāļu virtuves cienītājs, nevajadzētu viņu aicināt uz ķīniešu restorānu. Šis jautājums ir īpaši aktuāls pašlaik moderno vegānisma un veģetārisma tendenču sekotājiem.
7. Sakopties pie galda ir nepieklājīgi. Uzposties vajag tualetes istabā, nevis pie galda, tāpēc dāmas lūpu krāsai un spogulītim ir jāatrodas somiņā, bet somiņu nedrīkst likt uz galda. Ķemmēties, palabot grimu pie galda un lietot zobu bakstāmo, lai gan tas ir pieņemts Austrumu valstīs, nav pieļaujami pie mums.
8. Nepareiza galda piederumu lietošana. Ja galda piederumi ir sakrustoti, tas nozīmē, ka viesis gaida nākamo ēdienu, piederumi, kas vienkārši nolikti uz šķīvja, nozīmē pauzi. Ja dakšiņa un nazis uz šķīvja ir novietoti paralēli viens otram ar “skatu” pa labi, tas nozīmē, ka esat sajūsmā par ēdienu. Ja nazis ir ievietots starp dakšiņas zariem – esat neapmierināts. Ja dakšiņa un nazis atrodas uz šķīvja paralēli viens otram un “skatās” pretējā virzienā no jums, tā ir zīme viesmīlim, ka esat pabeidzis maltīti.
9. Dzeramnauda un pateicība nav viens un tas pats. Dzeramnauda ir dzeramnauda, bet mutisku pateicību neviens nav atcēlis! Dodoties prom no restorāna vai kafejnīcas, pasakiet paldies viesmīlim un zāles pārzinim par patīkamo vakaru.
10/ Ne vienmēr vajag ņemt līdzi bērnus. Ejot uz viesībām, apsveriet, cik lielā mērā šis pasākums atbilst bērna vecumam un raksturam. Ja bērns ir ļoti kustīgs un skaļš, tad, iespējams, vakariņas restorānā nav viņam piemērotas.