Derēs gan dārzeņiem, gan šašlikam. Divas garšīgas piknika mērces 0
Laba mērce ir laba piknika sastāvdaļa. Tā derēs gan svaigiem vai grilētiem dārzeņiem, gan sulīgiem šašlika gabaliņiem, gan svaigi ceptai maizītei.
Ja to visu var pamērcēt aromātiskā – maigā vai pikantā – mērcē, ēdiens iegūst pavisam citu garšu. Šoreiz gatavojam mērces, kas neatsulojas un labi glabājas vairākas dienas.
Sēkliņu mērce
(400 ml)
• 200 g linsēklu
• 50 g sezama sēklu
• 50 g zemesriekstu
• 5 ēdamkarotes olīveļļas
• 60 ml ūdens
• Ķiploka daiviņa
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• ½ tējkarotes maltu ķimeņu
• ½–1 tējkarote sāls
Sēkliņas apgrauzdē uz pannas, zemesriekstus apcep cepeškrāsnī. Kad sēkliņas un zemesrieksti atdzisuši, tos samaļ blenderī. Katliņā uzkarsē ūdeni, pieliek sēkliņu un zemesriekstu maisījumu, olīveļļu, sakapātu ķiploku, sāli un garšvielas. Nepārtraukti maisot, karsē, līdz izveidojas viendabīga masa. Ja ir par biezu, pielej nedaudz karsta ūdens. Šī mērce derēs pie svaigi ceptas maizītes, grilētiem dārzeņiem.
Vieglā piknika mērce
(550 ml)
• 500 ml skābā krējuma
• 4 ēdamkarotes majonēzes
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 2 ēdamkarotes cukura
• 2 ēdamkarotes sakapātu diļļu
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu
• Tējkarote sāls
Ķiploka daiviņas un dilles sakapā. Krējumu sajauc ar majonēzi, citrona sulu, cukuru, sāli, pipariem, dillēm un ķiplokiem. Universāla, viegla mērce, kas sader gan ar gaļu, gan ar dārzeņiem un maizi.
UZZIŅA
Gatavajās salātu un gaļas mērcēs ir daudz E vielu, un tās var glabāt mēnešiem ilgi. Pats mērci var pagatavot viegli un ātri, aptuveni 15–20 minūtēs.