6 lieliskas kartupeļu ēdienu receptes: gan tradicionālas, gan pavisam jaunas 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Kartupeļus plaši lieto uzturā gan garšas, gan ekonomiskā izdevīguma dēļ. Piemērotos apstākļos tie labi glabājas, tāpēc augu gadu var celt galdā. Parasti kartupeļus uzvārām vai uzcepam, taču no tiem var gatavot arī gardus sacepumus, biezeņus, salātus un vēl citus ēdienus.
Kartupeļu un šķiņķa vīstokļi
• 12 mazu kartupeļu
• 4 šķēles kūpināta šķiņķa
• 2 tējkarotes svaiga rozmarīna
• 2 tējkarotes svaiga timiāna
• 1–2 ēdamkarotes eļļas
Pagatavošana:
Kartupeļus ar visu mizu vāra mazsālītā ūdenī, tad atdzesē un nomizo. Šķiņķa šķēles sagriež strēmelītēs. Noskalo un sasmalcina rozmarīna un timiāna lapiņas. Garšaugus samaisa uz šķīvja. Šajā maisījumā apviļā vārītos kartupeļus, pēc tam tiem aptin šķiņķa strēmeles un sastiprina ar koka irbulīšiem. Ātri apcep pannā sakarsētā eļļā. Pasniedz ar salātiem.
Kartupeļus var cept arī cepeškrāsnī 225 °C 10–15 minūtes.
Kartupeļi pildīti ar sēnēm
• 8 lieli kartupeļi
• 200 g sēņu
• 2 paprikas
• 1 liels sīpols
• pētersīļi
• cietais siers pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Kartupeļus nomazgā un vāra ar visu mizu. Paprikas un sīpolu smalki sagriež. Pannā uzkarsētā eļļā viegli apcep sēnes, papriku un svaigi sakapātus pētersīļus.
Kad kartupeļi izvārījušies, tos izgrebj, masu pievieno apceptajiem dārzeņiem un pilda izgrebtajos kartupeļos. Virsū uzber nedaudz cietā siera un cep cepeškrāsnī 180–200 °C aptuveni 20 minūtes.
Kartupeļu biezenis ar āboliem
• 700 g kartupeļu
• 3–4 skābeni āboli
• 1 ēdamkarote sviesta
• 1 tējkarote cukura
• 1 tējkarote kaltēta timiāna
• 150 g kūpināta cauraudzīša
• 150 ml skābā krējuma
• malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo un vāra vieglā sālsūdenī. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež kubiņos. Tad āboliem uzkaisa cukuru, timiānu un apbrūnina pannā sakarsētā sviestā. Speķi sagriež nelielos gabaliņos un nedaudz apgrauzdē uz sausas pannas.
Izvārītos kartupeļus samīca, pievieno skābo krējumu un puto, līdz iegūst gaisīgu biezeni. Pieber sāli un piparus pēc garšas, tad uzmanīgi pievieno ābolus. Nobeigumā uzkaisa cauraudzīti. Pasniedz ar salātiem.
Kartupeļu salāti itāliešu gaumē
• 1 kg kartupeļu
• 3–4 tomāti
• 2–3 selerijas zariņi
• ½ ēdamkarotes kaltēta timiāna
• 80 g melno olīvu
• 150 g brinzas
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 150 ml bezpiedevu jogurta vai kefīra
• 50 ml skābā krējuma
• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
• 50 g rīvēta asā siera
• malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus vāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sagriež apaļās ripiņās. Tomātus sagriež daiviņās, sieru – kubiņos, seleriju sasmalcina, olīvas notecina.
No eļļas, jogurta, krējuma, vīna etiķa un rīvēta asā siera pagatavo mērci. Tai pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Dārzeņus kārto garenā salātu šķīvī un pārlej ar pagatavoto mērci.
Kartupeļu salātus pasniedz ar svaigu baltmaizi, piemēram, franču maizi.
Kartupeļu sacepums
• 1 kg mizotu kartupeļu
• 2 lielas ķiploku galvas
• 200 ml saldā krējuma
• 200 ml piena
• 1 ēdamkarote sakapāta timiāna
• 1 ēdamkarote sakapāta rozmarīna
• 200 g kazas siera
• 100 g Krievijas vai Holandes siera
• malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Vispirms nelielā pannā ieber nemizotas ķiploku daiviņas, uzslaka eļļu, pārsedz ar foliju un cep cepeškrāsnī 190 °C aptuveni 40 minūtes.
Kamēr cepas ķiploki, kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Tās liek bļodā ar ūdeni, lai nekļūst melnas.
Abus sierus sarīvē uz rupjas rīves un sajauc. Sakapā timiānu un rozmarīnu.
Kad ķiploki izcepušies, tos padzesē, nomizo un ar dakšiņu saspaida. Katliņā ielej saldo krējumu un pienu, pievieno timiānu, rozmarīnu, saspaidītos ķiplokus un uzvāra. Tad noregulē vismazāko iespējamo karstumu un visu vāra 20 minūtes. Beigās pēc garšas pieber sāli un maltus melnos piparus.
Kārto sacepumu: cepešpannā liek ¼ kartupeļu, uzbārsta ¼ siera maisījuma, uzlej dažas karotes piena, garšvielu un ķiploku mērces, atkal liek ¼ kartupeļu, siera un mērces. Atkārto, līdz visas sastāvdaļas izlietotas. Cep pusotras stundas 220 °C.
Kartupeļu un putraimu biezputra
• 1 glāze miežu putraimu
• žāvēts speķis
• 5 kartupeļi
• 1 sīpols
• ½ l piena
• ½ l ūdens
• sāls
Pagatavošana:
Putraimus noskalo, pārlej ar karstu ūdeni un vāra. Kartupeļus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pusmīkstiem putraimiem. Turpina vārīt uz nelielas liesmas. Lai biezputra nepiedegtu, regulāri apmaisa.
Kad kartupeļi mīksti, pieber sāli un vāra, līdz putraimi mīksti, bet kartupeļi jau daļēji sašķīduši.
Speķi sagriež mazos gabaliņos, sīpolus – ripās un kopā sacep, līdz speķa gabaliņi kļuvuši kraukšķīgi. Pasniedzot biezputras porcijā iespiež bedrīti un ielej sačurkstināto gaļu ar sīpoliem.
Padomi
• Kartupeļi jāmizo plāni, jo tieši zemmizas slānī koncentrējas bioloģiski nozīmīgas vielas.
• Nomizotos kartupeļus liek aukstā ūdenī un sagriež mirkli pirms ēdiena gatavošanas.
• Tos nedrīkst ilgi uzglabāt ūdenī (īpaši sīki sagrieztus), jo zūd vitamīni un minerālsāļi.
• Kartupeļus liek vārīties verdošā ūdenī, pieberot 1 tējkaroti sāls uz 1 litru ūdens.
• Uz pilnas liesmas vāra 10 minūtes, pēc tam samazina liesmu un uz lēnas uguns turpina vārīt 10–15 minūtes.
• Pārāk strauji un ilgi vārīti kartupeļi sašķīst, zaudē labo garšu un uzturvielas.
• Cepot kartupeļus, sāli uzber gatavošanas beigās, lai tie neatūdeņotos.
• Atdzisušus kartupeļus labāk rīvēt uz sakņu rīves, jo, maļot ar gaļas mašīnu, masa kļūst lipīga.