Foto – Fotolia

Dedzināšana kuņģī jeb atvilnis. Kā tikt vaļā no nejaukās sajūtas? Iesaka Hosams Abu Meri 0

Dedzināšana kuņģī ir viena no problēmām, ko cilvēks prot aprakstīt visizteiksmīgāk. Vispirms tiek vainots kāds kuņģim netīkams, pārāk skābs, ass vai trekns produkts. Ārsti mierina – tas ir atvilnis. Tomēr nebūtu pareizi teikt, ka cilvēks, kuram ir palielināts kuņģa skābes daudzums, ir nevesels.

Reklāma
Reklāma

Grēmu daba

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Dedzināšanas sajūta kuņģī jeb grēmas laiku pa laikam parādās pēc smagas, treknas maltītes vai pārmērīgas alkohola lietošanas. Arī spēcīga emocionāla satricinājuma dēļ rodas vairāk stresa hormona, kas savukārt ietekmē kuņģa skābes izdalīšanos. Tāpēc der atcerēties vecu ļaužu teikto: lai nedabūtu kuņģa čūlu, nevajag dusmoties. Sāpes vai sliktu dūšu pastiprina atliekšanās vai atrašanās horizontālā stāvoklī. Kas notiek?

Gastroenterologs Hosams Abu Meri skaidro, ka nepatīkamo dedzināšanu aiz krūšu kaula izraisa kuņģa skābes daudzums un tās atplūšana barības vadā. Visbiežāk tas notiek nepareizas barības vada un kuņģa pārejas darbības dēļ – barības vada apakšējais sfinkteris, kam pēc kumosa norīšanas jānoslēdz ieeja kuņģī, nespēj pareizi funkcionēt. To var salīdzināt ar durvīm, kas neaizveras pietiekami cieši vai atstāj nelielu šķirbiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas, vai atvilnis drīzumā pāries, atkarīgs no skābes ietekmes uz barības vadu un kuņģa gļotādu. Ja dedzināšana nav pastāvīga un ilgstoša, diskomfortu drīz vien var labot ar diētu un simptomi pāriet bez medikamentiem. – Cilvēks sāk ēst uzmanīgāk, regulārāk un mazākām porcijām, nelietojot produktus, kas kairina kuņģi un palielina skābes daudzumu, – tāds ir daktera lakonisks ieteikums, tomēr viņš brīdina, ka tas nepalīdz gļotādas iekaisuma vai bojājuma gadījumā, jo problēma kļūst hroniska. Biežs atvilnis var kļūt par ezofagītu (barības vada iekaisumu), jo tiek kairināta un iekaist barības vada gļotāda. Tas palielina risku, ka bojātajos audos var veidoties audzējs. Tad diēta pašsajūtu tikai uzlabo, bet sūdzības nepāriet pavisam. Jo biežāk simptomi atkārtojas, jo nopietnāka ir situācija. Ja tos ignorē, ar laiku var rasties rīšanas traucējumi, jo skābes ietekmē mēdz veidoties barības vada sašaurinājumi, kas savukārt veicina nevēlamus veidojumus, nosprostojumus un smagas sekas, ko vairs nepalīdz novērst ne zāles, ne operācija.

Ja atvilnis ir mokošs, atkārtojas gan dienā, gan naktī un ir ne tikai pēc noteiktu ēdienu nobaudīšanas, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu sāpju iemeslus. Ja problēma būs nopietnāka, ģimenes ārsts nosūtīs pie speciālista uz papildu izmeklējumiem, piemēram, uz endogastroskopiju jeb t.s. kobru. Tas ir svarīgi, ja kuņģa izmeklējumi iepriekš nekad nav veikti.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.