Dažas krāsvielas ietekmē aktivitāti 1
Visi atzīst, ka pārtikas piedevas un E vielas ir kaitīgas. Tad kāpēc tās joprojām izmanto pārtikas produktu ražošanā? Rasma Kalniņa Rīgā
Kā pastāstīja PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa, pārtikas ražošanā drīkst izmantot tikai tās pārtikas piedevas, kas norādītas Eiropas Parlamenta un Padomes izdotā regulā. Tā nosaka, kādas pārtikas piedevas un cik lielā apjomā drīkst pievienot konkrētiem produktiem, kā arī atsevišķus ierobežojumus un izņēmumus. Ražotājiem ir pienākums norādīt šīs piedevas produkta sastāvdaļu sarakstā. Taču ko darīt, ja šo marķējumu bez lupas vai brillēm nemaz nevar salasīt? Kā izrādās, šobrīd likumdošanā nav noteikts konkrēts burtu lielums marķējuma informācijai. Taču no šā gada 13. decembra spēkā stāsies regula, kas noteiks konkrētu rakstzīmju izmēru. Īpašos gadījumos dažiem it kā ierastiem produktiem sīkā drukā norādīti brīdinājumi – piemēram, uz zefīra iepakojuma: “Bērni ēdot var kļūt hiperaktīvi.” Pētījumi rāda, ka pastāv sakarība starp atsevišķu mākslīgo krāsvielu kombināciju (E 110, E 102, E 104, E 122, E 129, E 124) ar nātrija benzoātu lietošanu uzturā un bērnu uzvedību, taču Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde secinājusi, ka šos pētījumus nevar izmantot kā pamatu, lai mainītu pieļaujamo dienas devu. Tāpēc marķējumā jānorāda tikai iespējamais blakusefekts.