Foto – LETA

Dažas krāsvielas ietekmē aktivitāti 1

Visi atzīst, ka pārtikas piedevas un E vielas ir kaitīgas. Tad kāpēc tās joprojām izmanto pārtikas produktu ražošanā?
 Rasma Kalniņa Rīgā

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Kā pastāstīja PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa, pārtikas ražošanā drīkst izmantot tikai tās pārtikas piedevas, kas norādītas Eiropas Parlamenta un Padomes izdotā regulā. Tā nosaka, kādas pārtikas piedevas un cik lielā apjomā drīkst pievienot konkrētiem produktiem, kā arī atsevišķus ierobežojumus un izņēmumus. Ražotājiem ir pienākums norādīt šīs piedevas produkta sastāvdaļu sarakstā. Taču ko darīt, ja šo marķējumu bez lupas vai brillēm nemaz nevar salasīt? Kā izrādās, šobrīd likumdošanā nav noteikts konkrēts burtu lielums marķējuma informācijai. Taču no šā gada 13. decembra spēkā stāsies regula, kas noteiks konkrētu rakstzīmju izmēru. Īpašos gadījumos dažiem it kā ierastiem produktiem sīkā drukā norādīti brīdinājumi – piemēram, uz zefīra iepakojuma: “Bērni ēdot var kļūt hiperaktīvi.” Pētījumi rāda, ka pastāv sakarība starp atsevišķu mākslīgo krāsvielu kombināciju (E 110, E 102, E 104, E 122, E 129, E 124) ar nātrija benzoātu lietošanu uzturā un bērnu uzvedību, taču Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde secinājusi, ka šos pētījumus nevar izmantot kā pamatu, lai mainītu pieļaujamo dienas devu. Tāpēc marķējumā jānorāda tikai iespējamais blakusefekts.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.