Foto: Yulia von Eisenstein/SHUTTERSTOCK

Brīvdienu rītu tradīcija! Gardas dažādu miltu pankūku receptes 2

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

Gardas pankūkas brīvdienu rītos – tas ir daudzu ģimeņu kulinārais rituāls, kad ēdiena gatavošanā nereti iesaistās visa ģimene. Parasti cepam plānās pankūkas no kviešu miltiem, taču var pamēģināt arī citas to versijas, izvēloties neierastākas sastāvdaļas un pagatavošanas veidu.

Ķeizara pankūkas

• 100 g mandeļu miltu

• 60 g kviešu miltu

• 150–200 ml piena

• 4 olas

• 100 g kausēta sviesta

• 90 g pūdercukura

• sāls

Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem, kārtīgi saputo ar pūdercukuru. Izkausē sviestu. Masai pievieno miltus, pienu, sviestu un ļauj uzbriest. Uzsilda cepeškrāsni. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls, saputo stingrās putās un iecilā mīklā. Gatavo mīklu lej uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsnī 190 grādos 20–30 minūtes, līdz pankūka skaisti brūna. Izņem no cepeškrāsns, sadala gabalos un liek uz šķīvjiem. Pārkaisa pūdercukuru un pasniedz ar ābolu ievārījumu.

Plānās siera un apelsīna pankūkas

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Gregory Gerber/SHUTTERSTOCK

• 150 g pankūku miltu

• 200 ml piena

• 50 g siera Grande Duro

• 1 apelsīns

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote eļļas

• sāls

Olas viegli sakuļ ar sāli un cukuru, pievieno miltus un rūpīgi samaisa. Masai pievieno smalki sarīvētu sieru. Apelsīnu nomizo, izspiež 2 ēdamkarotes sulas un pievieno masai. Iemaisa eļļu un pienu un ļauj 20 minūtes pastāvēt. Tad cep plānās pankūkas uz sausas pannas. Ēd ar krēmu, kas pagatavots no svaigā siera, kas sajaukts ar apelsīna mīkstumu.

Turku zirņu miltu pankūkas

Foto: Noirchocolate/SHUTTERSTOCK

• 100 g zirņu miltu

• 200 ml ūdens

• 30 ml olīveļļas

• pustējkarote cepamā pulvera

• cukurs, sāls

• eļļa cepšanai

Pildījumam:

• 800 g sēņu

• 250 g krēmsiera

• sīpols

• sāls

• malti melnie pipari

Pagatavo pankūku mīklu, ļauj tai uzbriest. Sēnes un sīpolu sīki sagriež, pievieno krēmsieru. Masu liek sakarsētā pannā, uzbārsta sāli un piparus un apcep. Atdzisušu pievieno pankūku mīklai un cep pankūkas (var izmantot olu cepšanai paredzēto pannu). Pasniedz ar skābo krējumu vai svaigo sieru, kam pievienoti zaļumi.

Griķu miltu pankūkas

Foto: Ann1bel/SHUTTERSTOCK

• 200 g griķu miltu

• 80 g rupjo kviešu miltu

• 500 ml piena

• 2 olas

• 20 g rauga

• cukurs

• sāls

• eļļa vai kausēts sviests

Uzsilda pienu, pievieno cukuru un raugu, samaisa un ļauj uzrūgt. Tad pievieno sakultas olas, taukvielas, iesijā miltus un vēlreiz ļauj uzrūgt. Cep mazas pankūciņas. Ēd ar skābo krējumu, kūpinātu gaļu vai kūpinātu lasi.

Kokosriekstu miltu pankūkas

foto: Africa Studio/SHUTTERSTOCK

• 100 g pilngraudu auzu miltu

• 100 g kokos­riekstu miltu

• 50 g kokos­riekstu skaidiņu

• 200 ml kokosa piena

• 2 olas

• cukurs pēc garšas

• eļļa cepšanai

Bļodā olas sakuļ ar pienu, pievieno miltus, kokosriekstu skaidiņas un cukuru, rūpīgi samaisa un atstāj 20 minūtes atpūsties. Cep apaļas, zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar ķiršu ievārījumu.

Bliņas

Foto: Gcapture/SHUTTERSTOCK

• 150 g rudzu pilngraudu miltu

• 50 g kviešu miltu

• 100 g vārītu samīcītu kartupeļu

• 200 ml ūdens

• 150 ml tumšā alus

• 2 lielas olas

• 60 g kausēta sviesta

• 1 tējkarote sausā rauga

• 1 tējkarote jūras sāls

Bļodā samaisa kartupeļus, raugu, alu un ūdeni, līdz veidojas viendabīga masa. Tad iesijā miltus un raudzē mīklu aptuveni 40 minūtes. Masā iejauc kausēto sviestu, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Cep apaļas pankūciņas, ēd ar skābo krējumu.

Pankūku receptes ieteikusi pavāre Astrīda Čeppe

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.