Brīvdienu rītu tradīcija! Gardas dažādu miltu pankūku receptes 2
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Gardas pankūkas brīvdienu rītos – tas ir daudzu ģimeņu kulinārais rituāls, kad ēdiena gatavošanā nereti iesaistās visa ģimene. Parasti cepam plānās pankūkas no kviešu miltiem, taču var pamēģināt arī citas to versijas, izvēloties neierastākas sastāvdaļas un pagatavošanas veidu.
Ķeizara pankūkas
• 100 g mandeļu miltu
• 60 g kviešu miltu
• 150–200 ml piena
• 4 olas
• 100 g kausēta sviesta
• 90 g pūdercukura
• sāls
Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem, kārtīgi saputo ar pūdercukuru. Izkausē sviestu. Masai pievieno miltus, pienu, sviestu un ļauj uzbriest. Uzsilda cepeškrāsni. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls, saputo stingrās putās un iecilā mīklā. Gatavo mīklu lej uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsnī 190 grādos 20–30 minūtes, līdz pankūka skaisti brūna. Izņem no cepeškrāsns, sadala gabalos un liek uz šķīvjiem. Pārkaisa pūdercukuru un pasniedz ar ābolu ievārījumu.
Plānās siera un apelsīna pankūkas
• 150 g pankūku miltu
• 200 ml piena
• 50 g siera Grande Duro
• 1 apelsīns
• 2 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote eļļas
• sāls
Olas viegli sakuļ ar sāli un cukuru, pievieno miltus un rūpīgi samaisa. Masai pievieno smalki sarīvētu sieru. Apelsīnu nomizo, izspiež 2 ēdamkarotes sulas un pievieno masai. Iemaisa eļļu un pienu un ļauj 20 minūtes pastāvēt. Tad cep plānās pankūkas uz sausas pannas. Ēd ar krēmu, kas pagatavots no svaigā siera, kas sajaukts ar apelsīna mīkstumu.
Turku zirņu miltu pankūkas
• 100 g zirņu miltu
• 200 ml ūdens
• 30 ml olīveļļas
• pustējkarote cepamā pulvera
• cukurs, sāls
• eļļa cepšanai
Pildījumam:
• 800 g sēņu
• 250 g krēmsiera
• sīpols
• sāls
• malti melnie pipari
Pagatavo pankūku mīklu, ļauj tai uzbriest. Sēnes un sīpolu sīki sagriež, pievieno krēmsieru. Masu liek sakarsētā pannā, uzbārsta sāli un piparus un apcep. Atdzisušu pievieno pankūku mīklai un cep pankūkas (var izmantot olu cepšanai paredzēto pannu). Pasniedz ar skābo krējumu vai svaigo sieru, kam pievienoti zaļumi.
Griķu miltu pankūkas
• 200 g griķu miltu
• 80 g rupjo kviešu miltu
• 500 ml piena
• 2 olas
• 20 g rauga
• cukurs
• sāls
• eļļa vai kausēts sviests
Uzsilda pienu, pievieno cukuru un raugu, samaisa un ļauj uzrūgt. Tad pievieno sakultas olas, taukvielas, iesijā miltus un vēlreiz ļauj uzrūgt. Cep mazas pankūciņas. Ēd ar skābo krējumu, kūpinātu gaļu vai kūpinātu lasi.
Kokosriekstu miltu pankūkas
• 100 g pilngraudu auzu miltu
• 100 g kokosriekstu miltu
• 50 g kokosriekstu skaidiņu
• 200 ml kokosa piena
• 2 olas
• cukurs pēc garšas
• eļļa cepšanai
Bļodā olas sakuļ ar pienu, pievieno miltus, kokosriekstu skaidiņas un cukuru, rūpīgi samaisa un atstāj 20 minūtes atpūsties. Cep apaļas, zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar ķiršu ievārījumu.
Bliņas
• 150 g rudzu pilngraudu miltu
• 50 g kviešu miltu
• 100 g vārītu samīcītu kartupeļu
• 200 ml ūdens
• 150 ml tumšā alus
• 2 lielas olas
• 60 g kausēta sviesta
• 1 tējkarote sausā rauga
• 1 tējkarote jūras sāls
Bļodā samaisa kartupeļus, raugu, alu un ūdeni, līdz veidojas viendabīga masa. Tad iesijā miltus un raudzē mīklu aptuveni 40 minūtes. Masā iejauc kausēto sviestu, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Cep apaļas pankūciņas, ēd ar skābo krējumu.
Pankūku receptes ieteikusi pavāre Astrīda Čeppe