Dažādu miltu pankūkas brīvdienu brokastīm un ne tikai 7
Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Kā garšo pankūkas, kuru mīklas sastāvā ir kviešu milti, zinām labi. Bet vai esat pamēģinājušas šos miltus aizstāt ar citiem, piemēram, mandeļu, zirņu, kokosriekstu vai pat amaranta miltiem? Lūk, kā tas izdevies šefpavārei Astrīdai Čeppei.
Ķeizara pankūkas
• 100 g mandeļu miltu
• 60 g kviešu miltu
• 4 olu dzeltenumi
• 4 saputoti olu baltumi
• 100 g kausēta sviesta
• 150–200 ml piena
• pūdercukurs
• sāls
Olu dzeltenumus saputo ar pūdercukuru. Izkausē sviestu. Olu dzeltenumiem pievieno miltus, pienu, sviestu, ļauj uzbriest. Uzsilda cepeškrāsni. Saputotos olbaltumus iecilā mīklā. Cep cepeškrāsnī +190 °C 20–30 minūtes. Gatavās pankūkas pārkaisa ar pūdercukuru, ēd ar ābolu ievārījumu.
Plānās siera un apelsīnu pankūkas
• 200 ml piena
• 150 g pankūku miltu
• 3 olas
• 50 g siera Grande Duro
• 1 apelsīns
• 2 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote eļļas
• sāls
Olas viegli sakuļ ar sāli, cukuru, pievieno miltus un rūpīgi izmaisa. Sieru sarīvē uz smalkas rīves, pievieno olu masai. Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež 2 ēdamkarotes sulas, pievieno masai. Iemaisa eļļu, pielej pienu, ļauj 20 minūtes pastāvēt. Plānās pankūkas cep uz sausas pannas. Ēd ar saldu krēmsiera krēmu (krēmsiers samaisīts ar apelsīna mīkstumu).
• 200 g griķu miltu
• 80 g rupjo kviešu miltu
• 500 ml piena
• 20 g rauga
• 2 olas
• sāls
• cukurs
• eļļa vai kausēts sviests
Uzsilda pienu, pieliek cukuru un raugu, izmaisa, ļauj uzrūgt. Tad pievieno sakultas olas, iesijā miltus, pievieno taukvielas, vēlreiz ļauj uzrūgt. Cep mazas pankūciņas. Ēd ar krējumu, kūpinātu gaļu vai kūpinātu lasi.
Turku zirņu miltu pankūkas ar sēnēm un sieru
• 100 g zirņu miltu
• 200 ml ūdens
• 30 ml olīveļļas
• pustējkarote cepamā pulvera
• sāls
• cukurs
• eļļa cepšanai
Pildījumam:
• 800 g sēņu
• krēmsiers
• sīpols
• pipari
• sāls
Pagatavo pankūku mīklu, ļauj uzbriest. Smalki sagriež sīpolu un sēnes, iemaisa krēmsieru, liek uz sakarsētas pannas un apcep, pievieno sāli, piparus. Atdzesē. Pankūkas cep olu pannā. Pasniedz ar krējumu vai sīpolu–sēņu–krēmsiera maisījumu un zaļumiem.
Amerikāņu pankūkas
• 250 g pašbriestošu kviešu miltu
• 200 ml piena
• 2 olas
• 40 g kausēta sviesta
• sāls
• cukurs
Bļodā iesijā miltus, iedobītē ielej kausēto sviestu, iesit olas un maisot lēnām pievieno pienu, beigās pieber sāli, cukuru un visu labi izmaisa. Cep apaļas pankūkas bez taukvielām, pasniedz ar kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Cukīni un bazilika pankūciņas ar mārrutku krēmu
• 2 vidēja lieluma cukīni
• 100 g griķu miltu
• 50 ml piena
• 2–3 olas
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 30 g svaiga bazilika
• puse svaiga čili pipara
• pipari
• sāls
Sarīvē cukīni. Bļodā iesijā miltus, pēc garšas pievieno sāli un piparus, iemaisa sakultas olas un pienu, lai veidojas viendabīga mīkla. Tad iemaisa sarīvētos cukīni, sasmalcinātu baziliku un svaigo čili (bez sēkliņām). Sakarsētā eļļā cep 2–3 minūtes no abām pusēm. Ēd ar mārrutku krēmu (krēmsiers un mārrutki atttiecībā 1:1).
Kokosriekstu miltu pankūkas
• 100 g kokosriekstu miltu
• 50 g kokosriekstu skaidiņu
• 100 g pilngraudu auzu miltu
• 200 ml kokosa piena
• 2 olas
• cukurs pēc garšas
• eļļa cepšanai
Bļodā sakuļ olas ar pienu un pievieno sausās sastāvdaļas, rūpīgi izmaisa un atstāj 20 minūtes atpūsties. Cep apaļas, zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar ķiršu ievārījuma un krēmsiera krēmu.
• 150 g amaranta miltu
• 100 g pilngraudu auzu miltu
• 1 glāze ūdens
• 4 olas
• kanēlis
• šķipsniņa sāls
• eļļa cepšanai
Samaisa sausās sastāvdaļas, pievieno sakultas olas, pakāpeniski pielej ūdeni. Mīklai ļauj uzbriest. Cep nelielas pankūciņas. Pasniedz ar medu, šokolādes vai vaniļas mērci.
Gaļas pankūkas Komm Morgen Wieder
• 600 g miltu
• 800 ml piena
• 6 olas
• 2 ēdamkarotes kausēta sviesta
• cukurs
• sāls
Gatavo plāno pankūku mīklu, cep pankūkas no abām pusēm. Sagatavo pankūku pildījumu (vārītas samaltas plaušas, sirds, gaļa, cepti sīpoli, pipari). Pilda pankūkās, tās saloka. Ēd ar krēmsieru un skābo krējumu (1:1).
• 250 ml saldā krējuma
• 150 ml piena
• 120 g kviešu miltu
• 2 olas
• 1 ēdamkarote pūdercukura + sāls
• smalki rīvēta apelsīna miziņa
Miltus sajauc ar cukuru un sāli. Pakāpeniski iemaisa pienu un krējumu. Pievieno olas un apelsīna miziņu, ļauj uzbriest vismaz stundu. Cep plānās pankūkas – tik plānas kā papīra lapa.
No 4 apelsīnu sulas + 1 citrona sulas, 120 g cukura, 100 g nesālīta sviesta, 3 ēdamkarotēm apelsīnu liķiera un 1,5 ēdamkarotēm konjaka gatavo mērci. Pannā izkausē cukuru, līdz tas sāk karamelizēties. Pakāpeniski pievieno augļu sulu un pārējās mērces sastāvdaļas. Vāra, līdz sāk biezēt.
Pankūkas mērcē sīrupā, kārto šķīvī, aplej ar konjaku un aizdedzina.
Bliņas
• 150 g rudzu pilngraudu miltu
• 50 g kviešu miltu
• 100 g vārītu samīcītu kartupeļu
• 1 tējkarote sausā rauga
• 150 ml tumšā alus
• 200 ml ūdens
• 2 lielas olas
• 60 g kausēta sviesta
• 1 tējkarote jūras sāls
Bļodā samaisa kartupeļus, raugu un ūdeni, sakuļ viendabīgā masā, tad iesijā miltus un uzraudzē aptuveni 40 minūtes. Masā iejauc kausēto sviestu, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Cep apaļas pankūciņas, ēd ar skābo krējumu.