Pamēģini, uzzināsi! 0
“Daba pati parāda, kādus augus likt galdā. Burkāns un biete vēl neaug, bet pļava un dārzmalīte jau sen zaļo. Šajā laikā vislabāk lūkot pēc savvaļas labumiem,” iesaka dīgstu un dārzeņu audzētāja, trīs bērnu mamma Ilze Lipska no Krimuldas novada.Viņas ģimene par labākajiem atzinusi trīs pagatavošanas veidus: nezāles ēst svaigas salātos; sablendēt un baudīt kā kokteili; iecept omletē, sacepumā vai pievienot sautējumam. “Esmu daudz ko nogaršojusi, bet par lielisko savvaļas piecnieku atzīstu balandu, gārsu, nātri, pieneni un virzu. Balanda ir tik brīnišķīga, ka pat mēģināju ievākt sēklas, lai audzētu pati, tomēr īsti neizdevās, pārāk sīkas sēklas. Pētīju ārzemju katalogus, lai iegādātos, taču izrādījās nesamērīgi dārgas. Balanda patiks, ja garšo lapu salāti. Pagājušā pavasarī dēls plūca zirņu dīgstus un spinātus, nevilšus pagaršoja blakus augošās balandas lapiņu. “Tā ir vēl gardāka nekā zirnīši!” viņš iesaucās. Nātre ir īsts spēka avots. Visi zina, ka tā der zupai, bet tikpat labi garšo pesto vai kokteilis. Kādu dienu aprīļa sākumā domīgi ierunājos – nez vai nātres jau izaugušas… Dēls, viņam ir seši gadi, uzreiz aši pavēstīja: ir, bet vēl mazas! Izrādās, viņš katru dienu iet skatīties, jo ļoti kārojoties. Gārsa ir garšīga tikmēr, kamēr lapas vēl tūtiņās. Ja regulāri pļauj dārzu, jauno gārsu var ēst visu vasaru. Daudziem pret šo augu ir aizspriedumi, jo visu mūžu nīdējuši kā nešķīstu nezāli. Taču vajag pagaršot. Ja nepamēģināsi, neuzzināsi! Un vēl nevajag nobīties, ja, nogaršojot kādu nezāli, tā nepatīk. Der mēģināt vēlreiz.”
Zupa vai kokteilis ar gārsu
* krietna sauja gārsas
* tikpat daudz spinātu
* 2 nelieli gurķi
* avokado
* puse paliela ābola
* pusglāze ūdens
Visas sastāvdaļas sablendē. Ja vēlas, to var saukt par auksto zupu un ieliet šķīvī, izrotāt ar zaļumiem. Var arī dēvēt par kokteili un dzert no glāzes. Starp biezzupu un kokteili taču nav lielas atšķirības.
Dzēriens, kas nekož
* krietna sauja mazo nātrīšu
* ābols
* ūdens pēc patikas
Sagriež ābolu gabaliņos un blendē kopā ar nātrītēm, pamazām pievienojot ūdeni, kamēr iegūst sev tīkamo konsistenci. Nevajag baidīties – jaunās nātres vēl ir tik maigas, ka sablendētas nemaz nekož mēlē. Var eksperimentēt arī ar citiem augļiem, piemēram, mango, vai likt saldētas ogas.
Balandas pie ugunskura
* jaunās balandas
* redīsi
* gurķis
* riekstu eļļa
* mazliet citrusu, mango vai cita laba etiķa, var izmantot balzametiķi
Saplucina balandas, sagriež redīsus un gurķi, var pievienot tīkamos zaļumus vai salātus. Uzpilina eļļu un etiķi (parastais gan nederēs!). Šādi salāti lieliski garšo kopā ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem.