Atrast našķi dabā 0
Solvita Kūna no Ķeguma visa gada garumā vāc augus pļavās un mežos, gatavo no tiem eļļas izvilkumus sejai, tonikus ķermeņa kopšanai, ēteriskās eļļas, dažādus skrubjus un maskas pirtij. Solvitai patīk eksperimentēt. Maļot, beržot, tvaicējot un jaucot izbauda, kā mainās garša un smarža. Viņas moto ir: ieklausies sevī, ļaujies sajūtām un nebaidies mēģināt ko jaunu!
Protams, Solvita izmēģina savvaļas augus iemānīt arī ēdienos. Īpaši aizrāvusies ar medus un augu krustošanu.
Dabas dotās konfektes
Pavasarī, kamēr nātrītes vēl mazas, tām ir izteikti maiga garša un visvairāk vitamīnu un miecvielu. Protams, visvērtīgāk ēst svaigā veidā, taču, ja vēlas, lai vitamīni būtu pieejami arī vēlāk, vajag čakli padarboties.
Sažāvētās nātres saberž pulverī, izsijā. Pievieno samaltas sezama sēklas un kokosa skaidiņas. To visu iejauc medū – attiecības var izvēlēties pēc patikas. Piemēram, ņem pa ēdamkarotei nātru pulvera, sezama sēkliņu un kokosa skaidiņu un iejauc aptuveni pustējkaroti medus. Masu viļā bumbiņās, ko izvirpina sasmalcinātos riekstos. Viņa tās ieripina pulverī, kas gatavots no dažādiem žāvētiem augiem. Krāsu dažādībai var izmantot kanēli, sezama sēkliņas vai samaltu dzērveņu pulveri.
Līdzīgi var gatavot konfektes no priežu pumpuriem. Tos izžāvē, samaļ, izsijā caur sietiņu un pulveri sajauc ar medu. Tikai jārīkojas kokam saudzīgi – zaru galos atstāj neskartu centrālo pumpuriņu, vāc tikai tos, kas apkārt.
Liepu pumpuri medū
Salasa liepu pumpurus, pavisam nedaudz apvītina un iejauc medū. Var likt attiecībās 1 : 1. Šāds maisījums ir ļoti veselīgs un lieti noderēs pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru.
Bērzu gardums tējai
Svaigas bērzu lapiņas samaļ un sajauc ar medu. Lai vieglāk samalt, pievieno nedaudz cukura. Labs gardums pie tējas. Veicina organisma attīrīšanu, padara možāku.
Egļu dzinumu spēks
Pavasaris ir īstais brīdis, lai iegūtu sulu no egļu jaunajiem dzinumiem, jo tie ir ļoti sulīgi. Izmanto speciālu spiedi zelmenim, taču nekas, ja tādas nav. Egļu dzinumus var sasmalcināt piestā un caur blīvu audumu izspiest zaļo sulu. Iegūst smaržīgu un dzīvības pārpilnu eliksīru, kas labi der atveseļošanās kūrei pēc ziemas.
Svaigi spiesto sulu var iepildīt saldējamos trauciņos un likt saldētavā. Tad visa gada garumā ik rītu var baudīt ar hlorofilu bagātu kokteili – zaļo ledus gabaliņu pievieno ūdenim vai sulai. Ar šāda ledus gabaliņu var notīrīt seju, tā kļūs svaiga, tīra un gluda.