Sešu garšu labumā 0
Līga Reitere ir zāļu sieva no Ventspils. Viņa pārzina dabas dziedniecisko spēku, savas zināšanas labprāt dāvā citiem. Priecājas, ka maijs ir zaļuma pārpilns, sākas ziedēšana, viss smaržo un reibina, tātad ir īstais laiks nobaudīt spēcinošo daudzveidību. Tomēr Līga brīdina – pirms vāc un lieto savvaļas augus, vajadzētu tos iepazīt, zināt, kuri ir indīgi.
Salāti ar buķeti
Vērts pagatavot salātus, kurā ir daudzveidīgu augu buķete, jo katra garša der kādai organisma vajadzībai. Salātos liek:
* 2 saujas salkano, pliekano augu (tie uzlabo elpošanu un sirdsdarbību);
* sauju skābeno augu (veicina gremošanu, palīdz redzei);
* pussauju sūro augu (labvēlīgi ietekmē nieru darbību);
* ceturtdaļu saujas sīvo augu (uzlabo seksualitāti, karo ar iekaisumu);
* šķipsniņu rūgto augu (veicina aknu darbību);
* šķipsniņu stipri smaržojošo augu (stimulē nervu sistēmas darbību).
Visu saplūkā un aizdara ar rūgušpienu vai kefīru. Es šādiem salātiem nepievienoju ne sāli, ne lokus, garšu tāpat pietiek. Sulīgumam var pierīvēt gurķi vai ābolu, iebērt kādu ogu, kas vēl palikusi saldētavā. Man vislabāk garšo, ja klāt ir avenes.
Salkanie, pliekanie augi: salātlapas, virza, akmeņlauzītes ziedi, balandas, balodenes, dilles, gaiļbiksītes, lazdas, liepas un vilkābeles lapas, māllēpes ziedi, noraga, panātres ziedi.
Skābenie: egles jaunās skujas, nātre, skābene, zaķskābene.
Sūrie: avotkrese, ķērsa, lupstājs, naudulis, pētersīlis, pērkones lapas un ziedi, plikstiņš, redīss, rukola.
Sīvie: ķiploks, ķiploksīpols, laksis, maurloks.
Rūgtie: brūklenes un miltenāja lapas, pelašķa lapiņas, ievas un vilkābeles ziedi.
Smaržaugi: mārsils, piparmētra, raudene, upenes lapas.