Daudzveidīgais jāņogu lietojums. 9 izcili gardas receptes 6
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Būdamas nepretenciozas, jāņogas ir pārsteidzoši gastronomiskas. No tām var ne tikai vārīt želeju un spiest sulu, bet arī izmantot dažādos desertos, pievienot mērcēm un marinādēm. Labs rezultāts ir garantēts!
Augļu salāti
Sastāvdaļas
• 1 glāze sarkano jāņogu
• 1 glāze ērkšķogu vai vīnogu
• 2 glāzes kazeņu
• 1 glāze plūmju
• 1 skābs ābols
• 3 melones šķēles
• 1 glāze ogu sīrupa
• citrona sula pēc garšas
Pagatavošana.
Plūmēm izņem kauliņus, ogas sagriež četrās daļās, ērkšķogas pārgriež uz pusēm, no vīnogām izņem sēkliņas, ābolu sarīvē un aprasina ar citrona sulu, meloni sagriež gabaliņos, jāņogas atdala no kātiņiem. Augļus un ogas kārto stikla traukā un pārlej ar ogu sīrupu. Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu.
Jāņogu, ķiršu un persiku salāti
Sastāvdaļas
• 250 g jāņogu
• 250 g ķiršu
• 50 g persiku
• 200 g cukura
• 3 ēdamkarotes ruma
Pagatavošana.
Jāņogas un ķiršus rūpīgi nomazgā un atbrīvo no kātiņiem, ķiršiem izņem kauliņus. Persikus nomazgā un sagriež sīkos gabaliņos. Visu liek vienā traukā un pārkaisa ar cukuru. Traukam uzliek vāku un novieto vēsumā, lai labi ievelkas. Pirms pasniegšanas pārlaista ar rumu.
Jāņogu un garšvielu ledus tēja
Sastāvdaļas
• 200 g jāņogu
• 4 piparmētras zariņi
• 60 g cukura
• 1,5 l ūdens
• ledus pasniegšanai
Pagatavošana.
Katlā ielej ūdeni, pievieno piparmētru zariņus, cukuru, jāņogas un uzvāra. Izslēdz uguni, uzliek vāku un ļauj 15 minūtes ievilkties. Tad izkāš caurdurī un vēsumā atdzesē. Kad pilnībā atdzisis, pasniedz ar ledus gabaliņiem.
Lai būtu bagātīgāka garšas buķete, karsējot var pievienot anīsa sēklas vai ķimenes.
Sinepju mērce ar jāņogām
• 1 glāze jāņogu želejas
• 1–2 tējkarotes sinepju
Jāņogu želeju sakuļ ar sinepēm un pasniedz pie aukstajiem cepešiem. Mērcei var pievienot caur sietu izberztus vārītus olu dzeltenumus.
Gurķi ar jāņogām marinādē
(Četrām 1 litra burkām)
Sastāvdaļas
• 1,5 kg mazu, nepāraugušu gurķu
• 250 g jāņogu ar kātiņiem
• 8 melno piparu graudi
• 4 ķiploka daiviņas
Marinādei:
• 2 l ūdens
• 5 ēdamkarotes sāls
• 2 ēdamkarotes cukura
Pagatavošana.
Gurķus un jāņogas nomazgā. Marinādei paredzētajām divām trešdaļām ogu noņem kātiņus. Tīrās burkās kārto gurķus kopā ar atlikušajām jāņogām, kam atstāti kātiņi, katrā burkā ieliek pāris melno piparu graudiņus un ķiploka daiviņu.
Marinādei uzvāra ūdeni, pieber jāņogas, sāli, cukuru un izmaisa. Gurķiem uzlej karstu marinādi, uzliek metāla vāciņus un 10 minūtes pasterizē 85 °C. Pēc tam burkas aizvalcē, apgriež otrādi, atdzesē un novieto vēsā vietā.
Marināde liellopa gaļai
Sastāvdaļas
• liellopa muguras fileja
Marinādei:
• svaigas, saspaidītas jāņogas
• medus
• nedaudz eļļas
Pagatavošana.
Gaļu sagriež aptuveni 1,5 cm biezās šķēlēs, pilnībā iemērc saldskābā marinādē un vismaz pāris stundu tur vēsumā. Tad grilē.
Vasaras ogu sambuks
Sastāvdaļas
• 300 g vasaras ogu (avenes, upenes, jāņogas u.c.)
• 3 ēdamkarotes cukura
• 3 olu baltumi
• 300 ml piena
Pagatavošana.
Ogas sablendē ar cukuru. Pārliek bļodā, pievieno olu baltumus un kuļ ar mikseri, līdz izveidojas gaisīga, viegla un krēmīga masa.
Vislabāk garšo ar pienu vai vaniļas mērci.
Sambuku pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo uzglabājot tas atsulojas.
Ogas ar citrona krēmu
Sastāvdaļas
• 500 g meža un dārza ogu
Krēmam:
• 250 g saldā krējuma
• 3 olu dzeltenumi
• 50 g sviesta
• 1 citrons
• 50 g pūdercukura ar vaniļu
• 75 g pūdercukura
Pagatavošana.
Saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanai. Olu dzeltenumus saputo ar abu veidu pūdercukuru. Saldo krējumu pievieno saputotajiem olu dzeltenumiem. Pārlej atpakaļ katliņā un maisot karsē, līdz krēms sāk biezēt. Tad pievieno 1 ēdamkaroti citrona sulas un rīvētas puscitrona miziņas. Katliņu ievieto ledusaukstā ūdenī un maisot atdzesē līdz aptuveni 36 °C. Pievieno sviestu un maisa, līdz tas izkūst. Pēc tam krēmu ievieto ledusskapī, lai atdziest.
Pasniedz ar dārza un meža ogām.
Ogas želejā
Sastāvdaļas
• 500 g vasaras ogu (jāņogas, avenes, upenes, mellenes)
• 200 ml apelsīnu sulas
• 300 ml ūdens
• 75 g cukura
• paciņa agara
Pagatavošana.
Ūdeni sajauc ar apelsīnu sulu, pievieno cukuru, pieber agaru un liek vārīties. No brīža, kad uzmet pirmo burbuli, vāra četras minūtes. Atdzesē. Deserta trauciņos kārto ogas, pārlej ar želeju un ievieto ledusskapī sastingt. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.
Ar agaru desertu var pagatavot daudz ātrāk nekā ar želatīnu.