Foto – Shutterstock

Daudzveidīgais jāņogu lietojums. 9 izcili gardas receptes 6

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Būdamas nepretenciozas, jāņogas ir pārsteidzoši gastronomiskas. No tām var ne tikai vārīt želeju un spiest sulu, bet arī izmantot dažādos desertos, pievienot mērcēm un marinādēm. Labs rezultāts ir garantēts!

Augļu salāti

Foto: Chatham172/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 1 glāze sarkano jāņogu

• 1 glāze ērkšķogu vai vīnogu

• 2 glāzes kazeņu

• 1 glāze plūmju

• 1 skābs ābols

• 3 melones šķēles

• 1 glāze ogu sīrupa

• citrona sula pēc garšas

Pagatavošana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plūmēm izņem kauliņus, ogas sagriež četrās daļās, ērkšķogas pārgriež uz pusēm, no vīnogām izņem sēkliņas, ābolu sarīvē un aprasina ar citrona sulu, meloni sagriež gabaliņos, jāņogas atdala no kātiņiem. Augļus un ogas kārto stikla traukā un pārlej ar ogu sīrupu. Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu.

Jāņogu, ķiršu un persiku salāti

Foto: Nina Firsova/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 250 g jāņogu

• 250 g ķiršu

• 50 g persiku

• 200 g cukura

• 3 ēdamkarotes ruma

Pagatavošana.

Jāņogas un ķiršus rūpīgi nomazgā un atbrīvo no kātiņiem, ķiršiem izņem kauliņus. Persikus nomazgā un sagriež sīkos gabaliņos. Visu liek vienā traukā un pārkaisa ar cukuru. Traukam uzliek vāku un novieto vēsumā, lai labi ievelkas. Pirms pasniegšanas pārlaista ar rumu.

Jāņogu un garšvielu ledus tēja

Foto: Rimma Bondarenko/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 200 g jāņogu

• 4 piparmētras zariņi

• 60 g cukura

• 1,5 l ūdens

• ledus pasniegšanai

Pagatavošana.

Katlā ielej ūdeni, pievieno piparmētru zariņus, cukuru, jāņogas un uzvāra. Izslēdz uguni, uzliek vāku un ļauj 15 minūtes ievilkties. Tad izkāš caurdurī un vēsumā atdzesē. Kad pilnībā atdzisis, pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Lai būtu bagātīgāka garšas buķete, karsējot var pievienot anīsa sēklas vai ķimenes.

Sinepju mērce ar jāņogām

• 1 glāze jāņogu želejas

• 1–2 tējkarotes sinepju

Jāņogu želeju sakuļ ar sinepēm un pasniedz pie aukstajiem cepešiem. Mērcei var pievienot caur sietu izberztus vārītus olu dzeltenumus.

Gurķi ar jāņogām marinādē

Foto: Elena Hramova/Shutterstock

(Četrām 1 litra burkām)

Sastāvdaļas

• 1,5 kg mazu, nepāraugušu gurķu

• 250 g jāņogu ar kātiņiem

• 8 melno piparu graudi

• 4 ķiploka daiviņas

Marinādei:

• 2 l ūdens

• 5 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana.

Gurķus un jāņogas nomazgā. Marinādei paredzētajām divām trešdaļām ogu noņem kātiņus. Tīrās burkās kārto gurķus kopā ar atlikušajām jāņogām, kam atstāti kātiņi, katrā burkā ieliek pāris melno piparu graudiņus un ķiploka daiviņu.

Marinādei uzvāra ūdeni, pieber jāņogas, sāli, cukuru un izmaisa. Gurķiem uzlej karstu marinādi, uzliek metāla vāciņus un 10 minūtes pasterizē 85 °C. Pēc tam burkas aizvalcē, apgriež otrādi, atdzesē un novieto vēsā vietā.

Reklāma
Reklāma

Marināde liellopa gaļai

Foto: MarinaMos/Shutterstock

Sastāvdaļas

• liellopa muguras fileja

Marinādei:

• svaigas, saspaidītas jāņogas

• medus

• nedaudz eļļas

Pagatavošana.

Gaļu sagriež aptuveni 1,5 cm biezās šķēlēs, pilnībā iemērc saldskābā marinādē un vismaz pāris stundu tur vēsumā. Tad grilē.

Vasaras ogu sambuks

Vasaras ogu sambuks.
Foto: AlenaKogotkova/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 300 g vasaras ogu (avenes, upenes, jāņogas u.c.)

• 3 ēdamkarotes cukura

• 3 olu baltumi

• 300 ml piena

Pagatavošana.

Ogas sablendē ar cukuru. Pārliek bļodā, pievieno olu baltumus un kuļ ar mikseri, līdz izveidojas gaisīga, viegla un krēmīga masa.

Vislabāk garšo ar pienu vai vaniļas mērci.

Sambuku pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo uzglabājot tas atsulojas.

Ogas ar citrona krēmu

Foto: Tati Liberta/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 500 g meža un dārza ogu

Krēmam:

• 250 g saldā krējuma

• 3 olu dzeltenumi

• 50 g sviesta

• 1 citrons

• 50 g pūdercukura ar vaniļu

• 75 g pūdercukura

Pagatavošana.

Saldo krējumu uzkarsē līdz vārīšanai. Olu dzeltenumus saputo ar abu veidu pūdercukuru. Saldo krējumu pievieno saputotajiem olu dzeltenumiem. Pārlej atpakaļ katliņā un maisot karsē, līdz krēms sāk biezēt. Tad pievieno 1 ēdamkaroti citrona sulas un rīvētas puscitrona miziņas. Katliņu ievieto ledusaukstā ūdenī un maisot atdzesē līdz aptuveni 36 °C. Pievieno sviestu un maisa, līdz tas izkūst. Pēc tam krēmu ievieto ledusskapī, lai atdziest.

Pasniedz ar dārza un meža ogām.

Ogas želejā

Foto: Alexander Khardin/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 500 g vasaras ogu (jāņogas, avenes, upenes, mellenes)

• 200 ml apelsīnu sulas

• 300 ml ūdens

• 75 g cukura

• paciņa agara

Pagatavošana.

Ūdeni sajauc ar apelsīnu sulu, pievieno cukuru, pieber agaru un liek vārīties. No brīža, kad uzmet pirmo burbuli, vāra četras minūtes. Atdzesē. Deserta trauciņos kārto ogas, pārlej ar želeju un ievieto ledusskapī sastingt. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Ar agaru desertu var pagatavot daudz ātrāk nekā ar želatīnu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.