Foto: SHUTTERSTOCK

Daudzi noteikti tā dara! Kāpēc sinepes nevajadzētu glabāt ledusskapī? 0

“Vai domā, ka ledusskapis ir labākā vieta dažādām garšvielām, piemēram, sinepēm? Padomā vēlreiz! Pareiza uzglabāšana ir ļoti svarīga ne tikai, lai jūsu ēdiens būtu svaigs, bet arī lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem. Kāpēc ledusskapis varētu nebūt pareizā izvēle?

Reklāma
Reklāma
“Ir meitenes, kuras stundā pār lūpu nevar pārspļaut, bet šito gan var pateikt” – kādas skolotājas SOS vēstule un palīgā sauciens
Kokteilis
Numereologi apgalvo: Nāves dienu var aprēķināt pēc dzimšanas datuma
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Lasīt citas ziņas

Kāpēc sinepes nevajadzētu glabāt ledusskapī

Noteikti daudziem ir problēma mājās, kur un kā glabāt visas savas garšvielas, lai tās neiz birtu, nesabojātos, glabātos srukturēti un smuki. Plauktiņi un ledusskapis ir piebāzti ar dažāda izmēra trauciņiem un burciņām, jo liekas, ka visām garšvielām vienmēr jābūt pa rokai. Tā ir neilgtspējīga prakse.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzi taču glabājam sinepju kolekciju ledusskapī, tās joprojām ir izmantojamas, kad derīguma termiņš ir beidzies. Ātrs skats uz iepakojuma marķējuma rada neskaidrības. Lai gan dažas sinepes pieprasa to uzglabāšanu vēsā vietā pēc atvēršanas, citi to iesaka tikai vislabākās garšas uzturēšanai.

Kad runā par pārtiku, kas kļūst “slikta”, parasti tiek runāts par tās neizbēgamajām izmaiņām vidē esošo mikrobu darbības dēļ. Labā ziņa ir tāda, ka ir veids, kā palēnināt šo procesu. Tiek uzskatīts, ka “jo skābākas vai sāļākas ir sinepes, jo ilgāk tās saglabāsies.” Tas ir tāpēc, ka etiķis un sāls, ko izmanto fermentācijā, rada vidi, kas kavē kaitīgo mikrobu augšanu.

Sinepes nevajadzētu uzglabāt ledusskapī galvenokārt tāpēc, ka tās zaudē aromātu un tekstūru, ja tiek pakļautas pastāvīgi zemai temperatūrai. Lūk, kāpēc:

Garšas zudums
Zemas temperatūras var mazināt sinepju garšu intensitāti. Īpaši tas attiecas uz sinepēm, kas satur etiķi un citus konservantus, jo šīs sastāvdaļas palīdz saglabāt garšu istabas temperatūrā. Ledusskapī sinepes var zaudēt savu pikanto un spēcīgo aromātu.

Konsistences izmaiņas
Ledusskapja aukstums var izraisīt ūdens un eļļas atdalīšanos sinepēs, kas maina to tekstūru. Tādējādi sinepes var kļūt mazāk vienmērīgas un mazāk patīkamas lietošanai.

Nav nepieciešams aukstums
Sinepes satur dabīgus konservantus, piemēram, etiķi, sāli un citus skābus komponentus, kas novērš baktēriju augšanu. Tāpēc tās var droši uzglabāt istabas temperatūrā, ja tās ir labi noslēgtas un netiek pakļautas tiešai saules gaismai.

Tomēr, ja sinepes ir atvērtas ļoti ilgi vai ir svaigi gatavotas mājās, uzglabāšana ledusskapī var palīdzēt pagarināt to derīguma termiņu, lai gan garša un tekstūra var nedaudz mainīties.

Reklāma
Reklāma

Kas ir sinepes?

Sinepes: Augs, garšviela un dziedniecības līdzeklis

Sinepes ir aromātisks un pikants augs, kas pieder krustziežu dzimtai (Brassicaceae). Tās sēklas un lapas tiek izmantotas gan kulinārijā, gan tradicionālajā medicīnā. Sinepju augs ir neliels, aptuveni 1–2 metru augstumā, ar zaļām lapām un nelieliem dzelteniem ziediem. Tas aug mērenā klimata zonās un ir viegli audzējamas, kas dod labu ražu pat pieticīgās augsnēs.

Sinepju sēklas iegūst, kad augi ir pilnībā nogatavojušies, un to pākstis ir izkaltušas. Šīs sēklas ir mazas, cietas lodītes, kas atšķiras pēc krāsas – tās var būt baltas, dzeltenas, brūnas vai melnas, atkarībā no sinepju veida. Kad sēklas novāktas, tās var tikt maltas pulverī vai izmantotas veselā veidā.

Sinepju pagatavošana kā garšviela notiek, samaisot maltas sinepju sēklas ar ūdeni, etiķi vai citām pārtikas vielām. Šī procesa laikā atbrīvojas sinepēm raksturīgais pikantais aromāts un garša. Atkarībā no izmantotajām piedevām un sinepju veida, var iegūt dažādas tekstūras un stipruma sinepes – no maigas līdz ļoti asai.

Sinepes ir ne tikai populārs garšvielu papildinājums ēdieniem, bet arī tiek izmantotas marinādēm, mērču pagatavošanai un pat veselības uzlabošanai, jo tām piemīt antibakteriālas un gremošanu veicinošas īpašības.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.