Vai ēst vīnogu kauliņus? Atbild uztura speciāliste 0
“Kolēģe cienāja ar pašmāju vīnogām. Esmu dzirdējusi, ka nav vēlams vietējās vīnogas ēst ar visiem kauliņiem, jo tie ir pārāk lieli, cieti un organismā nepārstrādājas. Es gan ogas notiesāju ar visiem kauliņiem.” ILZE RĪGĀ
Vīnogu kauliņos, tāpat kā jebkurās citās sēklās, ir daudz aktīvāks bioloģiskais sastāvs nekā pašās ogās. Mīkstumā ir tikai desmitā daļa vērtīgo vielu, pārējās ir kauliņos. Viena no labākajām eļļām tiek spiesta no vīnogu kauliņiem, kuru sastāvā ir daudz nepiesātināto taukskābju, E vitamīna un citu antioksidantu – augu fenolu savienojumu. Antioksidantu dēļ vīnogu kauliņi kļūst par spēcīgu organisma aizsargfunkciju aktivizēšanas līdzekli.
Protams, reizē ar ogu mīkstumu apēstajos kauliņos eļļas būs ļoti maz, jo to iegūst tikai ar spiešanas metodi. Tomēr veselības aprūpes klīnikas “Premium Medical” uztura speciāliste Viāna Kuļša mierina, ka arī norīti nesakošļāti kauliņi organismā nogādā ne mazums vērtīgo vielu. – Tas ir paradoksāli: ja kauliņus sakošļā, vērtīgās vielas organismā neuzsūcas pietiekami labi, tāpēc daudz lietderīgāk ir gatavot uzlējumus, – skaidro uztura speciāliste.
Lai gan vesela cilvēka organismā vīnogu kauliņi ilgi neaizkavējas, dienas devu nav vēlams pārsniegt. Norma ir ne vairāk kā 1–2 ēdamkarošu apmērā.
Cilvēkiem, kuri sirgst ar kādu kuņģa un zarnu trakta kaiti, gan nevajadzētu ēst vīnogas ar visiem kauliņiem. Tomēr bažām, ka no tiem varētu iekaist aklā zarna, nav pamata – kauliņi tikai rada palielinātu slodzi kuņģim, un gremošanas sistēma vēl vairāk tiek apgrūtināta, ja ir gastrīts, čūlas, kolīti. Savukārt zobiem kauliņu košļāšana nenāk par labu – tie ir cieti un bojā emalju.
No vīnogu kauliņiem var iegūt divu veidu izvilkumus. Kauliņus vispirms sasmalcina piestā, tad uzlej neitrālu augu eļļu vai kvalitatīvu degvīnu. Nostādina tumšā vietā, laiku pa laikam saskalinot. Gatavo šķidrumu nokāš. Izvilkumu degvīnā vēlams uzglabāt tumšā traukā.