Dateļu bumbiņas ar iebiezināto pienu 0
Datelēm izņem kauliņus un nosver 300 gramu. Liek katlā kopā ar sviestu, vaniļas cukuru un iebiezināto pienu ar cukuru. Uz ļoti mazas uguns vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pēc tam piejauc citrona miziņas un atdzesē ledusskapī.
Kaltētas dzērvenes žāvē cepeškrāsnī (+50 °C), lai var samalt kafijas dzirnaviņās.
Atdzesētajai masai atkarībā no tās konsistences (no cietākām datelēm tā ir biezāka) pievieno 0,5–1,5 ēdamkarotes piena pulvera. Ja masa ir tik stingra, ka var savelt, piena pulveri nepievieno. Ar mitrām rokām veido valrieksta lieluma bumbiņas, ko apviļā dzērveņu pulverī vai samaltos riekstos. Dzērvenes dod patīkamu skābumiņu, bet bez tām našķis ir ļoti salds.
Uzziņa
Veikalos nopērkamās dateles būtiski atšķiras:
• soft jeb juicy dateles, piemēram, šķirne ‘Medjool’ un ‘Barhee’, ir ļoti saldas un mitras;
• semi dry jeb vidēji sulīgās ir mazāk saldas, iekšpuse ir stingra; populārākās šķirnes – ‘Deglet Noor’ un ‘Zahdi’;
• dry jeb sausās dateles, piemēram, šķirne ‘Thoory’, ir pacietas, ar rokām grūti samīcīt, tāpēc pirms saldumu gatavošanas tās nakti izmērcē vai samaļ gaļas mašīnā.
Svarīgi
• Jo sulīgākas dateles, jo vairāk tajās cukura. Diemžēl mūsu valstī uz šo augļu iepakojumiem ne vienmēr norādīta šķirne un veids.
• Ja žāvētās dateles ir sausas un miltainas (sacukurojušās), tās krietnu brīdi stāvējušas noliktavā. Kvalitātes standarti lielākoties nosaka: lai žāvētās dateles saglabātu garšu un struktūru, tās nevajadzētu glabāt ilgāk par gadu.
• Kvalitatīvas dateles ir spīdīgas, gaiši vai tumši brūnas un nav salipušas kopā.
• Dateles ir dabisks saldinātājs kokteiļiem, kūku pildījumiem, augļu salātiem, kēksiem un mafiniem. Pievienojot kārtīgu sauju dateļu, cukurs nemaz nav nepieciešams.
• Visgardākās ir Tunisijā, Irānā, Marokā, Ēģiptē, Saūda Arābijā augušās dateles. Tur atšķirībā no Eiropas dienvidu valstīm tās žāvē saulē, nevis jaudīgās augļu žāvētavās.