Dārznieces padoms: kā “pārziemināt” garšaugus 1
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Kurus garšaugus var ziemināt? Vai pirms ieziemošanas tos vajag apgriezt? Vai baziliku no siltumnīcas var nest istabā?” – jautā Ginta Ķekavā.
“Tādi salizturīgi garšaugi kā timiāns, salvija, piparmētra, lupstājs parasti nav jāsedz. Taču būs drošāk, ja dobes piesegs ar skujām,” iesaka uzņēmuma Embūtes garšaugi mājražotāja Ineta Jurķe-Miķelsone.
Baziliku, dilles un citus vasaras garšaugus istabā nav vērts nest – pat ja tie kādu laiku vārguļos, no cerētā aromāta nebūs ne miņas. Bez pašu audzēta bazilika dažus mēnešus nāksies paciesties. To varēs sēt jau agri pavasarī – martā podiņos un ēst jauno stādiņu lapiņas.
Arī citus garšaugus ienesot telpā, jārēķinās, ka tie cietīs no gaisa temperatūras maiņas, gaismas trūkuma un nometīs lapas, kaltīs. Ja vēlas paildzināt aromāta baudīšanu, daļai dzinumu var mazliet apgriezt galus un sakaltēt istabas temperatūrā (tad aromāts saglabājas vislabāk, nezūd ēteriskas eļļas). Ja garšaugi auguši balkona kastē vai dekoratīvajā podā, tos var pierakt siltumnīcā.
Dārzā ziemojošie garšaugi tik ļoti nebīstas sala, kā mainīgo laikapstākļu, kailsala un pavasara saules. Lai pasargātu augus, ap tiem var uzbērt lapu valnīti, apspraudīt ar skujām. Derēs arī no zariem sasprausta sētiņa, uz kuras kailsalā var uzmest agrotīklu. Tajā gar malām var apbērt lapas, garšaugu cekulu atstājot brīvu. Tādā piesegumā augs jutīsies labi, un vējš tās neaizpūtīs pa dārzu. Turklāt tā augi būs pasargāti no meža dzīvnieku postījumiem.
Grūtāk būs pārziemināt tādu dienvidnieku kā rozmarīnu. Ārā tam ir par aukstu, bet istabā gaiss par siltu un sausu. Laba vieta pārziemināšanai ir gaiša, vēsa vieta – līdzīga, kādā pārziemina pelargonijas, fuksijas. Ja plāno ziemināt, rozmarīns noteikti būs jānes telpās, tāpēc vislabāk to audzēt podā. Izturīgs un ērti pārnēsājams ir melnais celtniecības spainis, ko vasarā dekorativitātei ievieto māla vai citā glītā traukā.
Puravu, selerijas mūžu var pagarināt, ja no dārza tos pārstāda siltumnīcā. Šie augi spēj paciest aukstumu arī dārzā, tāpēc siltumnīcā jo īpaši ilgi. Uznākot īstam salam, ne salnām, papildus tos var piesegt. Šie augi, sevišķi puravi, mitrumā var sapūt, tādēļ laista minimāli.
Ja gribas uz palodzes kaut ko svaigu un pašu audzētu, var podā pārcelt seleriju, pētersīļus. Vecās lapas nogriež. Ienesti siltumā, tie sāks dzīt jaunas lapiņas. Līdzīgi var rīkoties ar galda bietēm, kuru jaunās lapiņas labi der salātos, uz maizītēm.
Iestādi piparmētru ziemai
Lai arī ziemā varētu baudīt piparmētru tēju vai piedevas saldajiem ēdieniem, kokteiļiem, piparmētru tagad var ielikt puķupodā. Virszemes daļas nogriež. Trauku ar sakņu velēnu ienes pagrabā paglabāt vēlākam laikam vai tūliņ nes istabā. Telpās novieto pēc iespējas gaišākā vietā uz palodzes, laista mēreni, ražu vāc regulāri, jo nenogrieztie dzinumi istabā stīdzē un izgāžas. Ja augu neiekaltē, pavasarī dzīvelīgās saknes var atkal atlaist savvaļā dārzā.
Piparmētras saknes pārliek podā.
Virszemes daļas vai to paliekas nogriež.