Foto: Fotolia

Dārzeņus ēdam par maz. Vairākas receptes ēdienkartes dažādošanai 3

Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Jūs nevarat iedomāties, kādā ellē es dzīvoju” – Anna Sedokova reaģējusi uz traģiskajām ziņām par Timmas nāvi 238
Kokteilis
Dzimšanas apliecībā tēva ailīte bijis rakstīts: Guntars Račs. Runājis vīrietis, kurš varētu būt mūziķa dēls
Melna diena Latvijas sportā… Ģimene paziņo, ka miris Latvijas soļošanas karognesējs Aigars Fadejevs
Lasīt citas ziņas

Uztura speciālisti arvien apgalvo, ka par maz ēdam dārzeņus. Kā garšīgi un ātri, un veselīgi tos pagatavot? Viens no risinājumiem – pamatēdiena gatavošanas laikā cepeškrāsnī salikt cepties gabaliņos sagrieztu dažādu dārzeņu kombinācijas. Tas nepagarina maltītes gatavošanas laiku, toties ievērojami uzlabo uzturvērtību.

Ja cep dārzeņus cepeškrāsnī, tie ir gatavi aptuveni vienā laikā, nav jāuzmana, kad pielikt nākamo porciju. Burkāni būs mazliet stingrāki nekā, piemēram, ķirbis un cukīni, bet neviens no tiem nebūs izjucis vai ciets. Svarīgi, lai dārzeņi neizkalst, tāpēc ieteicams gatavot veidnē ar karstumizturīgu stikla vāku vai pārklāt pannu ar foliju. Dārzeņu sagatavošanas process ir ātrs un vienkāršs – tos sagriež palielos gabalos, uzkaisa sāli un garšvielas, pārlej pāris ēdamkarošu neitrālas garšas augu eļļas un rūpīgi samaisa. Saber pannā, uzliek vāku vai foliju un cep aptuveni 30 minūtes 180–200 grādos. Ja neizmanto foliju vai vāku, cepšanas laikā dārzeņus vismaz vienreiz apmaisa. Sagatavošana aizņem vien piecas minūtes, bet maltīte būs daudz vērtīgāka, ja piedevās būs dārzeņi. Arī bērniem cepti dārzeņi garšo labāk nekā vārīti. Cepeškrāsnī tie izdodas daudz aromātiskāki un gardāki. Piedāvājam trīs pārbaudītas dārzeņu kombinācijas, kas kopā labi garšo.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piedāvājam 3 gardas receptes ar dārzeņiem!

Ziedkāposta–ķirbja maisījums

Burkānu–paprikas maisījums

Baklažāns ar zaļajiem zirnīšiem

UZZIŅA

• Gatavojot dārzeņus cepeškrāsnī, obligātas ir taukvielas, citādi tie nav garšīgi (izņēmums, ja veselu dārzeni cep, ietītu folijā). Tajā pašā laikā jāuzmanās pielikt to par daudz.

• Lai visi dārzeņi izceptos vienmērīgi, cietākos sagriež mazākos (plānākos) gabaliņos, bet tos, kuri ātri izcepas (piemēram, cukīni, ķirbi) – palielos kubiņos.

• Lai cepeškrāsnī ceptie dārzeņi būtu garšīgi, svarīgi atrast sev tīkamu garšvielu maisījumu, ar kuru ieteicams dārzeņus apkaisīt pirms cepšanas. Tas var būt karija garšvielu maisījums, kāds no veikalos nopērkamajiem gatavajiem Indijas garšvielu maisījumiem (piemēram, Garam Masala), Santa Maria dažādu garšvielu mix vai maisījums Anniņa bez sāls.

• Ja garšvielu maisījumi šķiet pārāk specifiski, var dārzeņiem izmēģināt pievienot garšaugus, piemēram, kaltētu timiānu, baziliku, dilles, oregano.

• Tikpat svarīgi pagatavot dārzeņiem piemērotu mērci. Visvienkāršākais variants ir sakapāti zaļumi (lociņi, dilles, pētersīļi vai bazilika lapiņas), kas aizdarīti ar liesu majonēzi. Dārzeņiem labi piestāv marinētu gurķu un majonēzes mērce. Ja negribas lietot majonēzi, var pagatavot garšas ziņā kaut ko līdzīgu no skābā krējuma – glāzei krējuma piejauc tējkaroti sinepju, pievieno ēdamkaroti citrona sulas, tējkaroti cukura, pustējkaroti sāls, šķipsnu maltu melno piparu un asās paprikas. Labi der arī Tūkstoš salu mērce, Pikantā jogurta mērce, Tomātu čatnijs.

Reklāma
Reklāma

• Dārzeņus var izcept vidēji gatavus, pārliet ar medu vai cukura sīrupu un 200–220 grādos karamelizēt (režīmā ar ventilatoru) zeltaini brūnus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.