Dārzeņu un ogu pulveri: kā tos pagatavot mājās? 0
Vai pulverī var pārstrādāt jebkuru dārzeni, ogu un garšaugu? Kā notiek ražošanas process? Vai to var veikt mājas apstākļos? Kāds inventārs nepieciešams, un kur to var iegādāties? Vai, piemēram, ķiploku, ziedkāpostu, burkānu un dažādu ogu pulveri iespējams ilgstoši uzglabāt? VILNIS M. SMĀRDĒ
Latvijas Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr. sc. ing. Dalija Segliņa skaidro, ka teorētiski pulverī var pārstrādāt jebkuru augli, ogu, dārzeni un garšaugu, tikai jājautā, vai tas vienmēr ir lietderīgi. – Piemēram, izžāvējot gurķus un arbūzus, kas ir ļoti sulīgi, iznākums būs ļoti mazs, – uzsver speciāliste.
Iegādājas vai dārzā novāc kvalitatīvas (nebojātas, nepārgatavojušās) izejvielas, tās šķiro, attīra no piemaisījumiem, mazgā, apžāvē, nepieciešamības gadījumā sagriež un sarīvē, tad žāvē, maļ, iepako un uzglabā.
– Ražošanas procesa pamatā ir divas galvenās iekārtas: kalte un smalcināšanas dzirnavas. Tās izvēlas, ņemot vērā plānoto jaudu (vai dienā tie būs daži kilogrami vai krietni vairāk) un kas būs enerģijas devējs – elektrība, gāze, malka vai kas cits. Tāpat jāzina, cik smalku pulveri grib iegūt.
Dārzeņu, ogu un garšaugu pulveri nelielā daudzumā var pagatavot arī mājas apstākļos. Izejvielas kaltēt sadzīves tehnikas veikalos nopērkamajās žāvēšanas iekārtās, bet malšanai izmantot kafijas dzirnaviņas. Ja malums ir rupjāks, nekā vēlas, izsijā caur sietiņu un rupjākos gabaliņus maļ vēlreiz. – Ja grib strādāt rūpnieciskāk, jāmeklē profesionālu iekārtu piegādātāji. Tādi, piemēram, ir SIA “Mežuļi” (www.mezuli.lv), SIA “Food-Tech” (www.foodtech.ee) un citi, – iesaka speciāliste.
Lai uzglabātu ilgstoši (no sešiem mēnešiem līdz gadam), jānodrošina piemēroti apstākļi, piemēram, sasaldēšana. – Jāņem vērā, ka katra izejviela satur bioloģiski aktīvus savienojumus, kas uzglabājot būs pakļauti ārējiem faktoriem (gaisa klātbūtnei, gaismai, temperatūrai, mitrumam).
Uz šiem ārējiem faktoriem izejvielas reaģē atšķirīgi: kāda zaudē aromātu, oranžie burkāni kļūst gaišāki tāpēc, ka samazinās karotinoīdu daudzums, bet sarkanās ogas izbalo, jo mazinās antocianīni. Savukārt pulveros, kas satur sēklas, sākas taukskābju oksidēšanās process, skaidro Dalija Segliņa.
Lai to visu novērstu, pulverus ieteicams uzglabāt hermētiski slēgtā traukā, vakuumiepakojumā, tumšā vietā un pat saldētavā.