Dārzeņu spageti ar lēcām un ceptiem dārzeņiem 2
Autors: Gunta Tabore, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
* neliels cukīni
* 2 burkāni
* 2 vidēji tomāti
* paprika
* sīpols
* fenhelis
* 500 g lēcu (labāk ņemt zaļās vai melnās)
* 100 g spinātu
* 200 g tofu siera
* 5–6 daiviņas ķiploka
* Provansas garšvielas
* apelsīns
* olīveļļa
* citrona sula apslacīšanai
* sāls
Pagatavošana.
Gatavo lēcas. Sīki sagriež sīpolu un vairākas ķiploku daivas. Dziļā pannā sasilda olīveļļu, apcep sīpolu un ķiploku, pievieno Provansas garšvielas. Turpat ieber lēcas un viegli apcep – tās būs irdenākas. Uzlej ūdeni (1 : 2) un visu vāra uz lēnas uguns. Kad lēcas gatavas, pieber sāli pēc garšas. Lieko šķidrumu nolej.
Gatavo dārzeņu spageti. Burkānus un cukīni sagriež smalkās strēmelēs vai ar speciālo rīvi sarīvē garos salmiņos (kā Korejas burkānu salātiem). Visu liek katliņā, pārlaista ar apelsīna sulu, pieber mazliet sāls. Kādu brīdi sutina, lai dārzeņi piesātinās ar citrusaugļa garšu. Cep dārzeņus un sieru. Sagriež gabalos papriku un tomātus, tofu sieru sadala četrās šķēlēs. Fenheli sagriež plāni, apslaka ar citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Visu kārto uz cepešpannas, uzkaisa Provansas garšvielas, uzspiež ķiploku un pāršļaksta ar olīveļļu. Cep cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes. Pašās beigās uzliek spinātu lapiņas (ja ir lielākas – sagriež), uz mirkli atstāj karstumā.
Uz šķīvja kārto lēcas, tām virsū liek siltu dārzeņu spageti, ceptus dārzeņus un ceptā tofu siera šķēli.
Pavāres piebilde
Dārzeņus var cept nevis cepeškrāsnī, bet uz pannas. Tad vispirms liek papriku, pēc tam pārējo. Uzrīvē ķiploku un uzbārsta Provansas garšvielas.
Daudzi nav pieraduši pie fenheļa savdabīgās garšas. Ja pirms cepšanas to apslaka ar citrona sulu, uzber mazliet sāls un cukura, dārzenis iegūst lielisku garšu. Turklāt tas ir nevis mīksts, bet kraukšķīgs.
Tofu siera vietā ēdienam var uzkaisīt kādu cieto sieru, ja vien gavēņa laika principi to pieļauj.