Dārzenis, kas liek raudāt… Kas jāzina par sīpoliem? 0
Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Protams, tas ir sīpols! Taču, izmantojot dažus paņēmienus, iespējams izvairīties no asaru straumītes, kas parasti tek pār vaigiem, mizojot un griežot svaigus sīpolus.
Pirmās 30 sekundes – visaktīvāk
Gaistošās eļļas, kas piešķir sīpoliem aromātu, satur sulfoksīdus. Sīpolus mizojot, griežot vai rīvējot, tiek atbrīvots ferments allināze, kas, reaģējot ar sulfoksīdiem, izraisa vairākas ķīmiskas reakcijas, kuru galaprodukts kairina acīs esošos nervu galus. Lai atšķaidītu un izskalotu kairinātāju, organisms ražo asaras. Acis visaktīvāk tiek kairinātas pirmās 30 sekundes.
Jo sīvāks sīpols un vairāk liek raudāt, jo tas vērtīgāks veselībai.
Auksts ūdens un ass nazis
Lai gan sīpols maltītē reti kad dominē, tā garšai ir nozīmīga vieta daudzos ēdienos, varētu teikt – sīpols ir komandas spēlētājs. Svaigs, cepts, marinēts, kaltēts, samalts un iekļauts garšvielu maisījumā, tas dažādos veidos nonāk galdā ik dienu.
Lai griežot pār vaigiem netecētu asaras, sīpolu var uz brīdi paturēt zem tekoša auksta ūdens vai mizot zem tekošas auksta ūdens strūklas. Var, gluži pretēji, blanšēt ar karstu ūdeni vai arī pirms mizošanas uz brīdi ielikt ledusskapī.
Liela nozīme ir arī nazim. Rīkojoties ar asu nazi, ir mazāk sīpola šūnu bojājumu, mazinās ķīmisko reakciju skaits, kas izraisa acu asarošanu.
Visvairāk sēra savienojumu ir sīpola saknes daļā, tāpēc ieteicams to nogriezt pašās beigās.
Daudz labu īpašību
Taču nav nekas traģisks, ja, smalcinot sīpolu, mazliet jāparaud. Šim garšaugam piemīt daudz ārstniecisku īpašību, piemēram, sīpolu sastāvā esošie fitoncīdi mūs pasargā no dažādiem mikroorganismiem. Tikai kādas trīs minūtes pakošļājot sīpolu, mutē tiks iznīcinātas baktērijas.
Sīpoliem piedēvē spējas mazināt sirdsslimību risku. Tos iesaka lietot arī osteoporozes profilaksei, kūtra gremošanas trakta iekustināšanai un ēstgribas rosināšanai, tūskas mazināšanai un elpceļu infekciju profilaksei. Sīpoliem tiek piedēvētas arī spēcīga afrodīzija īpašības.
Kā uzglabāt
Ilgstoši var uzglabāt stingrus sīpolus ar čaukstošu mizu, bez mīkstiem laukumiem. Tie jāuzglabā istabas temperatūrā tumšās telpās ar labu gaisa cirkulāciju, vislabāk – virtenēs, lai gaiss pakļūtu arī zem tiem.
Sagriezti sīpoli jāieliek maisiņā vai slēgtā traukā un jāizlieto dienas vai divu laikā, jo vērtīgās vielas tajos noārdās ļoti ātri. Nomizotus un sasmalcinātus sīpolus var arī sasaldēt, tomēr tie zaudēs daļu savu aromātisko īpašību.
Saceptus sīpolus slēgtā traukā var uzglabāt vairākas dienas, bet šim mērķim nav ieteicams izmantot metāla traukus, jo sīpoli strauji var zaudēt krāsu.
Sīpolus nedrīkst turēt kopā ar kartupeļiem, jo sīpoli uzsūc bumbuļu mitrumu un sāk bojāties.