Foto: Shutterstock

Kā pareizi pagatavot dārzeņus uz grila: ko un kā cept, lai paši nekļūst par oglītēm 4

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Kamēr vien ārā ir labs laiks, ēst gatavošanai jāizmanto grils. Un tā nav tikai gaļa un zivis, ko gatavot. Grilēti dārzenīši vienmēr tiek apēsti pirmie. Nav lielas gudrības tos izcept, bet, lai izdotos garšīgi, jāseko, lai tie nekļūst sausi un nepārvēršas oglītēs.

Kādus dārzeņus var grilēt?

Grilēt var papriku, cukīni, tomātus, sīpolus, baklažānus, ķiplokus, kukurūzu. Grilēšanai nederēs pārāk sulīgi, mīksti un pārgatavojušies dārzeņi vai augļi. Dārzeņus nomazgā, nosusina un sagatavo grilēšanai. Griežot jāiegaumē, ka katram to veidam ir atšķirīgs gatavošanas laiks. Sīpoliem, burkāniem un kartupeļiem tas būs ilgāks nekā cukīni, baklažāniem, pipariem un tomātiem, tāpēc tos var griezt lielākos gabalos. Baklažānus un cukīni sagriež pirksta resnuma ripiņās vai šķēlēs. Paprikai izņem sēklotni un sagriež 4–6 daļās, sīpolus – biezās ripās vai gabalos, ķiplokus horizontāli uz pusēm.

Gatavo marinādi

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms cepšanas dārzeņus iemarinē. Ierasti tam izmanto mērces, kuru pamatā ir augu eļļa un garšvielas. Šķidrums dārzeņiem nav nepieciešams, jo paši ir diezgan sulīgi. Papildus tiek izmantota sojas mērce, citrona vai apelsīna sula, dažādi etiķi (katrs dos atšķirīgu garšu, tāpēc izvēle pēc savas gaumes). Marinādēm pievieno arī dažādus zaļumus. Medu vai cukuru var pielikt aromātam un skaistai garozai. Ja dārzeņu maisījumam pievieno šampinjonus, tos var marinēt kopā ar citām sastāvdaļām. Dārzeņus marinādē patur vismaz pusstundu.

Sāli marinādei neliek, bet uzkaisa īsi pirms dārzeņu cepšanas.

Ietin folijā vai uzdur uz iesmiņiem

Dārzeņi nebūt nav jāliek uz restītēm. Sīkākiem, piemēram, ķirštomātiem un maziem sīpoliem, izmanto iesmiņus. Mīkstus dārzeņus ietin folijā –to saloka divās kārtās, lai veidotos kabatiņa, un liek iekšā visu, ko paredzēts cept. Noderēs arī folijas plāts.

Nepiededzini!

Katrs dārzenis ir gatavs citā laikā. Cietie dārzeņi, piemēram, kartupeļi, prasīs ilgāku cepšanas laiku. Nelielā karstumā dārzeņi grilēsies aptuveni 5 minūtes. Lai izvairītos no tā, ka dārzenis no ārpuses ir grilēts, bet vidū vēl svaigs, vispirms mirkli patur grila karstākajā vietā, pēc tam pārliek uz restīšu malām, kur karsto ogļu mazāk. Laiku pa laikam uz dārzeņiem uzlej bļodā atlikušo marinādi.

Grilēti dārzeņi var būt piedeva gaļai vai zivij. Tos pasniedz vienus pašus – kopā ar grilētu sieru vai zaļajiem salātiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.