13 augļu un ogu kombinācijas mājas vīnam 1
“Dārzā briest upenes, jāņogas un ērkšķogas, drīz ienāksies āboli, avenes un kazenes, varam salasīt arī meža ogas. Visu dārza ražu apēst nespējam, nolēmām raudzēt vīnu. Kā pagatavot labu dzērienu? Kāds aprīkojums vajadzīgs? Kā vislabāk kombinēt dažādus vietējos augļus un ogas, arī meža ogas, lai iznāktu garšīgs mājas vīns?” ANDRIS OGRĒ
Lai iznāktu labs vīns, jāievēro tīrība. Veikala “Mājas alus” konsultants Ivars Ševčenko stāsta, ka vīnu var raudzēt dažādos traukos – tradicionālajās lielajās stikla pudelēs (tās gan ir grūtāk izmazgāt, jāizmanto speciāla birste garā kātā) vai stikla pudelēs ar platāku kaklu (vieglāk izmazgāt, taču jāpiemeklē speciāls korķis). Visērtākie un arī lētākie ir speciāli plastmasas spainīši, kurus var ērti izmazgāt, arī vīnu izliet ir vieglāk, jo lejasdaļā atrodas krāns.
Nepietiek tikai trauku izskalot ar verdošu ūdeni, tas arī jādezinficē ar kādu speciālu līdzekli. Ja negrib lietot hlora tabletes, var izmantot dezinficētāju Chemipro Acid, kas satur trīs dažādas organiskas skābes.
Ja sulai ļauj rūgt dabiski, rūgšanu nodrošina gaisā esošais raugs un vīns izdodas kā nu kuro reizi – citreiz garšīgs, citreiz ne. Tādēļ drošāk ir izmantot speciālo vīna raugu. Veikalā “Mājas alus” par 3,98 eiro var iegādāties starta komplektu 20 litru vīna pagatavošanai. Tajā ietilpst vīna raugs, enzīms, rūgšanas apstādinātāji un divas dzidrinātāja paciņas.
Ogas un augļus pārlasa, izlasa bojātos (augļiem var izgriezt bojātos gabaliņus), nomazgā aukstā ūdenī. Ogas saspaida, ābolus un citus augļus sagriež apmēram puscentimetra lielos gabaliņos. Ķiršus un plūmes saspiež. Augļus, ogas un cukuru ieber raudzēšanas traukā, pielej 10 l vāroša ūdens. Maisa, līdz cukurs izšķīst.
Atlikušo trauka daļu piepilda ar aukstu ūdeni, sasniedzot 20–22 l apjomu. Temperatūrai raudzēšanas traukā jābūt zem +30 °C. Pieber vīna raugu, enzīmu un kārtīgi izmaisa. Enzīms no augļiem un ogām izvilks sulu. Raudzēšanas trauku noslēdz, uzliek hidroaizvaru (izlocītu stikla caurulīti), tajā ielej ūdeni. Kad hidroaizvarā parādīsies gaisa burbulīši, rūgšana būs sākusies.
Pēc 5–10 dienām rūgšana ir beigusies. Cukura daudzumam higrometrā jābūt pie 0 iedaļas (raugs rūgstot ir izmantojis visu cukuru), un vīna garšai nav jābūt saldai. Ja šķiet par saldu, atstāj rūgt dažas dienas ilgāk.
Kad vīns beidzis rūgt, to uzmanīgi ar sifonu pārlej citā traukā. Biezumi paliek raudzēšanas trauka apakšā, tos izmet ārā. Nav vajadzīgi divi raudzēšanas trauki, vīnu var pārliet jebkurā pārtikas traukā un pēc tam ieliet atpakaļ izskalotajā raudzēšanas traukā. Pievieno rūgšanas apstādinātāju – tas nogalina raugu, un vīns vairs nerūgs. Trauku sakrata vai ik pa laikam apmaisa, lai izdalītos ogļskābā gāze.
No paciņas pieber pirmo dzidrinātāju, labi apmaisa un sakrata. Pēc 3–4 stundām pieber otru dzidrinātāju, apmaisa. Vīnu atstāj uz 3–4 dienām, lai tas kļūtu dzidrs. Tad to vēlreiz pārlej, lai atbrīvotos no nogulsnēm, kas būs sakrājušās trauka apakšā.
Ja vēlas, pēc garšas pieliek cukuru. Vīnā rauga vairs nav, tas vairs nerūgs, cukurs vīnam tikai piešķirs saldumu. Vīnu salej pudelēs, aizkorķē. Pudeles vēlams glabāt guļus stāvoklī.
Receptes
Augļus un ogas var kombinēt dažādi. Ābolu vīnam mēdz būt neizteiksmīga garša, tāpēc sastāvdaļām var pielikt dažādas ogas. Lūk, dažas receptes.
– Sentēvu vīns – 12 kg ābolu, 1 kg pīlādžu ogu, 5,5 kg cukura. Izmanto visus ābolus, arī serdi.
– 13 kg ābolu, 0,5 kg mežrozīšu augļu (tos sašķaida), 5,5 kg cukura.
– 4 kg upeņu, 3 kg melleņu, 5,5 kg cukura.
– 6 kg bumbieru, 6 kg sarkano jāņogu, 5,5 kg cukura.
– 6 kg aroniju, sula no 4 citroniem, 6 kg cukura.
– 6 kg melleņu, 4 kg brūkleņu, 6 kg cukura.
– 10 kg kazeņu (ņem tikai nogatavojušās un pārgatavojušās ogas, kas saspaidot sašķīst), 6 kg cukura.
– 7 kg ērkšķogu (labākai garšai kombinē nogatavojušās un pacietākas ogas), 6 kg cukura.
– 10 kg plūmju (samīca un izņem kauliņus), 6 kg cukura.
– 6 kg zileņu (tām jābūt apsalušām vai iepriekš sasaldētām), 5,5 kg cukura.
-7 kg rabarberu, 6 kg cukura.
– 12 kg bumbieru, 5,5 kg cukura.
– 10 kg vietējo skābo vīnogu, 4 kg cukura.
Tālāk rīkojas pēc iepriekš minētās receptes – ogas saspaida, pieber cukuru, pielej 10 l vāroša ūdens, pieliek raugu utt.