Foto – Sandra Ruska

Irbeņu augļi 0

– Irbene ir ļoti vērtīgs pārtikas un ārstniecības augs. Svaigi, vēl pilnībā nenogatavojušies augļi cilvēkam neder, jo izraisa kuņģa un zarnu iekaisumu. Ar mīkstiem, gataviem augļiem nekas tamlīdzīgs nevar notikt, tomēr vairāk par pieciem sešiem apēst vienā reizē nav iespējams, jo tie ir rūgti, – stāsta z/s “Gundegas” īpašnieks Andris Ansis Špats, kurš savā saimniecībā no irbenēm ražo sukādes.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Irbeņu augļu sastāvā ir cukuri, dažādas organiskās skābes, pektīnvielas, vitamīni, mikroelementi, sevišķi dzelzs, bet sēklās – līdz 20% eļļas. No augļiem izspiestu sulu var glabāt 3–4 mēnešus bez cukura vai citiem konservantiem. Irbeņu augļi uzlabo sirdsdarbību, mazina iekaisumus, paaugstina organisma aizsargspējas, veicina smago metālu izvadīšanu no organisma.

– Pēc saldēšanas vai apliešanas ar verdošu ūdeni rūgtums izzūd. No šādi apstrādātiem augļiem var izspiest sulu, gatavot želeju, marmelādi, pastilu. Protams, vislabāk lietot svaigus augļus, jo tie ir labs C vitamīna avots, – piebilst Nacionālā botāniskā dārza Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļas vadītājs Alfreds Ripa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Irbeņu sulu iekšķīgi lieto izsitumu, ekzēmas ārstēšanai, bet maisījumā ar medu (attiecībā 1 : 2) – pneimonijas, bronhīta un aknu slimību ārstēšanai.

Augļus var arī sasiet saišķīšos un žāvēt caurvējā siltā vietā. Lietošanai gatavo uzlējumu – divas ēdamkarotes kaltētu augļu aplej ar vienu glāzi verdoša ūdens, ļauj 15–20 minūtes ievilkties, nokāš, dzer pa trešdaļai glāzes trīsreiz dienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.