Dārza karalienes, meža princeses avenes: 6 idejas, ko no tām pagatavot! 3
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Vasara ir labs laiks lasīšanai – gan žurnāla, gan ogu. Mājas avenēm ir savs šarms, bet meža – pavisam cita garša, jo klāt nāk piedzīvojums: došanās izcirtumā, cīņa ar odiem un dunduriem.
Saldētas avenes
Viena no metodēm, kā saglabāt ogas ziemai, – tās sasaldē. Avenes var arī sablendēt ar cukuru un tad masu pildīt kārbiņās un uzglabāt saldētavā. Saldētai masai var pievienot mazāk cukura.
Aveņu biezenis
Ļoti gatavas avenes saspaida un samaisa ar tikpat daudz cukura. Liek katlā, uzvāra. Pēc tam izberž caur sietu, lai nav kauliņu. Pievieno citrona sulu (atkarībā no apjoma un garšojot – tējkaroti vai vairāk).
Biezeni pilda mazās burciņās, aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Avenes savā sulā
Kas nepieciešams?
• 1,5 kg aveņu
• 500 g pūdercukura
Kā pagatavot?
Sagatavotās tīrās avenes kārtām saber bļodā, katru kārtu apkaisot ar pūdercukuru, un atstāj uz nakti. Nākamajā dienā ogas sapilda sagatavotās burkās, pārlej ar sulu un pasterizē 5 minūtes.
No šā daudzuma sanāk aptuveni 1 litrs aveņu savā sulā.
Aveņu želeja
Kas nepieciešams?
• 1 kg aveņu
• 500 g cukura
• 20 g želatīna
Kā pagatavot?
Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Avenes karsē, līdz izšķīst. Izberž caur sietu.
Čagām uzlej mazliet ūdens, pavāra 5 minūtes un nokāš. Novārījumu un sulu liek katlā, pievieno cukuru, apmaisot karsē, līdz tas pilnībā izkusis. Kad aptuveni ceturtdaļa iztvaikojusi, pielej uzbriedināto želatīnu un maisa, līdz tas pilnībā izšķīst.
Karstu želeju lej burkās, aizvāko un atdzisušu liek ledusskapī.
Aveņu un aprikožu ievārījums ar medu un vaniļu
Kas nepieciešams?
• 1 kg aveņu
• 1 kg aprikožu (vai persiku)
• 500 g cukura
• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 2 ēdamkarotes medus
Kā pagatavot?
Aprikozes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un augļus sagriež mazos gabaliņos. Liek katlā, pievieno avenes, pieber cukuru un vaniļas cukuru. Maisot uzvāra un nosmeļ putas. Tad pieliek medu un vāra 5–7 minūtes. Karstu pilda burkās un aizvāko.
Aveņu ievārījums
Kas nepieciešams?
• 700 g aveņu
• 500 g cukura
• Puscitrona sula
Kā pagatavot?
Tīras ogas ieber katlā, pielej citrona sulu un pusglāzi ūdens. Vāra uz lēnas uguns kādas 5 minūtes, līdz ogas mīkstas un izdalās sula. Pieber cukuru un maisot turpina karsēt. Kad cukurs pilnībā izkusis, palielina vārīšanās intensitāti. Uz straujas uguns vāra 10 minūtes, līdz ievārījums sāk biezēt. Ja virspusē veidojas putas, tās nosmeļ. Karstu ievārījumu pilda burkās.
Avenēs (arī zemenēs, bumbieros, persikos, saldajos ķiršos, kazenēs) ir maz skābuma, tāpēc jāpievieno citrona sula, kas palīdzēs ievārījumam sabiezēt.
PADOMI
• Avenes ir vienīgās ogas, kuras pirms pārstrādes skalo tikai izņēmuma gadījumā, ja ir ļoti netīras. Bet meža avenēs diemžēl tārpu ka biezs. Ja ogas bojājuši aveņu vaboles kāpuri, tās pārlej ar aukstu sālsūdeni (uz litru ūdens tējkarote sāls). Kāpuri izlīdīs no ogām un uzpeldēs virspusē. Tos ar putu karoti nosmeļ. Ūdeni nolej, ogas nosusina uz sieta.
• Pasterizējot aveņu kompotu, to nedrīkst pārkarsēt – strikti jāievēro 70 °C, citādi ogas izšķīst.
• Ievārījumam interesantas garšas nianses piešķir kanēlis un ingvers. Piemēram, aveņu ievārījumam var pielikt ingveru vai gandrīz gatavā ievārījumā iemaisīt melno šokolādi vai nedaudz ruma.