Dārza darbi novembrī 0
Tūlīt pēc sala iestāšanās augļu kokiem un daudzām dekoratīvo koku sugām veic kaļķošanu. 2 kg kaļķa izšķīdina 3 l ūdens, kam maisot tievā strūkliņā pielej vara vitriola šķīdumu (300 g vispirms izšķīdina nelielā daudzumā silta ūdens, tad papildina līdz septiņiem litriem).
Šķīdumu krāso uz koka stumbra līdz pirmo skeletzaru pamatnei, iesaka SIA “Karaleks” vadītāja Alla Morozova.
Augļkokus, rododendrus, zirgkastaņas un magnolijas pret apgraušanu sargā ar egļu zariem, plastikāta vai metāla sietu.
Kad zeme sasalusi, ar egļu zariem piesedz sala jutīgos augus (ja to izdara agrāk, zem pieseguma var iemitināties peles).
Izrok pēdējos kartupeļus. Ja rakšanas laikā bojāta miza, kartupeļus divas nedēļas tur 12 – 14 ºC temperatūrā, līdz tie apžūst un aizvelkas ieskrambājumi. Pēc tam uzglabā 3 – 4 ºC temperatūrā.
Augļus un dārzeņus nodalīti novieto sausā un vēsā vietā. Vienkāršu pagrabu ražas glabāšanai var izveidot, ierokot zemē liela diametra kanalizācijas caurules posmu. Apakšdaļu izklāj ar biezu grants kārtu, kurā ievieto spaiņus un kastes, lai applūšanas gadījumā dārza produkti neatrastos slapjumā. Augšu pārsedz ar koka vāku un ziemas pārklāju aukstam laikam. Gaisa pieplūdei ievieto cauruli.
Ieteicams uzrakt augsni. Smagai un mālainai piejauc nedaudz smilšu un komposta, bet smilšainai – daudz komposta un kūdras. Labāk parasto augsni rakt ar lāpstu nekā izmantot kultivatoru. Labai augsnes struktūrai jālīdzinās maizes drupačām, kultivators to pārlieku sadrupinās, augsne strauji saplaks, un kritīsies skābekļa līmenis. Toties paaugstinātās dobēs kultivators ir labs risinājums.
Paaugstināto dobi veido aptuveni metru platu, lai brīvi varētu no abām pusēm aizsniegt dobes vidu. Pēc dobes iezīmēšanas divu lāpstu dziļumā izrok visu augsni, sajauc ar kompostu (2:1) un liek atpakaļ dobē. Šis grūtais darbs jādara tikai reizi desmit gados. Dobi pārklāj ar 5 – 8 cm biezu aizsargājošu komposta slāni, kas silda augsni un tajā mītošo dzīvību. Pavasarī nelīdzenās vietas apstrādā ar grābekli, un augsne ir gatava iekopšanai.