Smalkajos restorānos Latvijā darbiniekiem pārsteidzoši mazas algas 15
Vidējais atalgojums lielā daļā Latvijas smalkāko restorānu ir zem 500 eiro mēnesī “uz papīra” jeb pirms nodokļiem, vēstīts Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Aizliegtais paņēmiens”.
To raidījuma veidotāji noskaidrojuši, pārbaudot sociālo iemaksu apmēru un darbinieku skaitu, tādējādi aplēšot vidējās sociālās iemaksas par darbinieku mēnesī.
Raidījuma veidotāji secinājuši, ka iecienītie, par smalkiem dēvējamie un dārgie Latvijas restorāni par klientu trūkumu sūdzēties nevarot. Taču, kā liecina par darbiniekiem nomaksāto sociālo nodokļu apmērs, algas daudzviet ir minimālās vai arī mazas.
Pēc “Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016” apkopotās informācijas, pagājušajā gadā labākā restorāna titulu ieguvis restorāns “Vincents”, otrajā vietā ierindojies restorāns “Bibliotēka No.1”, bet trešo vietu ieņēma “Restorāns 3”. Tāpat labāko desmitniekā ierindoti restorāni “Riviera”, “Muusu”, “36.line”, “Bergs”, “Trīs pavāru restorāns “Tam labam būs augt””, “Le Dome” un Dikļu pils restorāns.
“Aizliegtā paņēmiena” veidotāji atklājuši, ka, piemēram, restorānā “Riviera” darbinieku atalgojums nesasniedz minimālās algas līmeni. Tikmēr restorāns “Vincents” pēc vidējo sociālo iemaksu apmēra uz vienu darbinieku ir atalgojuma topa otrajā vietā, kamēr “Bibliotēka Nr.1” sociālo iemaksu topā ir desmitajā vietā, bet “Restorāns 3” ir pēdējā vietā. Kopumā raidījums analizējis sociālo iemaksu apmēru 18 restorānos.
Minimālā sociālā iemaksa par vienu darbinieku, ja viņš pērn strādāja par minimālo algu valstī – 370 eiro, ir 126 eiro. Vēl viena robežlīnija ir 170 eiro, kas norāda uz algu 500 eiro mēnesī, skaidrots raidījumā. Lielākās vidējās sociālās iemaksas uz vienu darbinieku bijušas restorānā “Bergs” – 342 eiro, seko restorāns “Vincents” – 322 eiro, “Vīna studijas restorāns” – 290 eiro, “Le Dome” – 273 eiro, “Zoltners” – 251 eiro un “Rocket Bean Roastery” – 203 eiro.
Vairākiem no šiem restorāniem ir kopīga saimniecība, piemēram, ar viesnīcu – Dikļu pilij, restorānam “Bergs”, kā arī “Le Dome”. Dažiem zem viena zīmola ir vēl citi biznesi, kas, iespējams, varētu ietekmēt vidējās algas un sociālo iemaksu rādītājus tieši par restorānu. Tāpēc raidījuma komanda lūdza Valsts ieņēmumu dienestam (VID) papildu datus – atšifrēt, cik šajos restorānos pelna šefpavāri, pavāri, viesmīļi un trauku mazgātāji. Šādus datus par katru uzņēmumu likums liedz publicēt, jo tā ir komercinformācija, bet šos datus drīkst publicēt anonimizēti.
Četros no 18 raidījuma analizētajiem elitārajiem restorāniem ir salīdzinoši augstas algas, bet pārējos tās ir krietni zemākas. Divos restorānos pavāriem maksā 225 un 286 eiro mēnesī, citos restorānos pavāru vidējās algas ir no 368 eiro līdz 442 eiro mēnesī “uz papīra”.