Vai dārgi produkti ir arī veselīgi? 0
Svētkos un uzņemot viesus mēdzam galdā celt dārgākus produktus, pie kuriem pieskaitāmi arī zivju ikri. Bet vai dārgs produkts nozīmē arī to, ka tas ir labs un uzturā ieteicams?
Lai iepazītos ar ikru piedāvājumu, devos uz diviem lielveikaliem – “Stockmann” un “Rimi”. “Stockmann” plauktos atradu divu ražotāju – Latvijas uzņēmuma SIA “Sudrablīnis” un Zviedrijas “Abba” – produktus. SIA “Sudrablīnis” ar marku “Silver fish” piedāvā dabiskos jūras zaķzivs sarkanos un melnos ikrus (100 g – EUR 4,41 un EUR 4,48), suši kaviāru masago (oranžo) un wasabi (zaļo) par EUR 3,56, kā arī sarkanos un melnos tā sauktos sviestmaižu ikrus (100 g – EUR 1,48). Savukārt ar marku “Abba” “Stockmann” atrodami melnie un sarkanie siļķu ikri (80 g – EUR 1,90 un EUR 1,98), moivas ikri (80 g – EUR 1,15), sarkanie un melnie jūras zaķa ikri (80 g – EUR 2,69). Veikala aukstuma vitrīnā pamanu vēl divu veidu SIA “Sudrablīnis” piedāvātos produktus – taču nevis safasētus, bet sveramus. Ketlaša ikri maksā EUR 48,90 kilogramā, foreļu ikri – EUR 49,75 kilogramā.
Arī “Rimi” galvenokārt atrodama SIA “Subrablīnis” produkcija. Šis Latvijas uzņēmums piedāvā ketlaša ikrus (100 g – EUR 10,66), kuprlaša ikrus (90 g – EUR 8,52), moivas sarkanos un melnos ikrus. 100 g šā produkta ar tābrīža atlaidi varēja dabūt par EUR 1,59. Savukārt 100 grami SIA “Sudrablīnis” zaķzivs sarkano un melno ikru maksā EUR 4,54. Ja “Rimi” iegādājas vienu burciņu foreļu ikru, jāšķiras no EUR 7,10 par 100 g produkta, bet, ja divas un vairāk burciņas, tad jāmaksā EUR 4,99. “Rimi” dabūjami arī ar marku “Lemberg” (Vācija) ražoti kuprlaša ikri “Kremļovskije” metāla kārbā (140 g – EUR 10,66), kā arī tā sauktie sviestmaižu jeb mākslīgie ikri. SIA “Sudrablīnis” ražotie sarkanie un melnie mākslīgie ikri maksā EUR 1,21 par 100 g. Interesanti, ka lielākoties ikri iepakoti stikla trauciņos, bet daži ražotāji tos iefasējuši metāla kārbiņās. Kā labāk?
– Stikla iepakojums ir ieteicamāks, jo skārda kārba produktā var radīt piesārņojumu, – uzsver uztura speciāliste INGA ŠIRINA un turpina: – Ikrus galvenokārt iegūst no storu dzimtas zivīm. Svaigi ikri satur vitamīnu B12, dzelzi, magniju, selēnu un omega – 3 taukskābes. Bez šīm vērtīgajām vielām ikros atrodama virkne vēl citu nozīmīgu vitamīnu un minerālvielu. Ikri pirms to apstrādes patiešām ir ar augstu uzturvērtību, bet diemžēl mūsu galdā tie nonāk jau stipri apstrādāti. Galvenā nelabvēlīgā viela, ar ko “bagātināti” ikri, ir sāls, kā arī konservanti un citas pārtikas piedevas, kuras nebūt neatstāj labvēlīgu efektu uz cilvēka veselību. Šā iemesla dēļ ikrus ēdienkartē nav vēlams iekļaut bieži, bet tikai paretam un nelielos daudzumos. Jāpatur prātā, ka ikros ir arī augsts holesterīna līmenis, kas var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos un sirds slimību attīstību.
Mākslīgie ikri nesatur nevienu no iepriekš minētajām vērtīgajām vielām, tādēļ iekļaut tos uzturā nav jēgas. Ja vēlaties baudīt ikrus, tad priekšroka tomēr dodama dabiskiem ikriem. Bet pirms to iegādes jāiepazīstas ar informāciju uz etiķetes, priekšroku dodot tiem ikriem, kuriem pievienota tikai sāls, bet nav konservantu un citu kaitīgu piedevu.
Ikrus nevajadzētu iekļaut mazu bērnu ēdienkartē, jo šis produkts var izraisīt alerģiju, kā arī pārmērīgi lielā sāls daudzuma dēļ. Šā paša iemesla dēļ ikrus nav ieteicams lietot cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu.
* “Abbas” (Zviedrija) melno siļķu ikru sastāvs: sālīti jūras zaķa ikri – 87%, ūdens, biezinātājs (ksantāna sveķi), konservants (nātrija benzonāts, kālija sorbāts), skābuma regulētājs (citronskābe), saflora un sīpolu ekstrakts, briljantzaļais FCF, sāls – 5,5%.
Nozveja – jūras zaķis no Ziemeļatlantijas, Norvēģijas.
100 g produkta satur: 360 kJ/90 kcal
11 g olbaltumvielu, 2 g ogļhidrātu, 4 g tauku.
Cena: 80 g – EUR 1,90.
* Sviestmaižu melno ikru (SIA “Sudrablīnis”) sastāvs: lasis, augu eļļa, ola, želatīns, garšvielas, skābes regulētājs E 330, pārtikas krāsviela E 153, konservanti E 201, E 211.
Cena: 100 g – EUR 1,21.