Pašam pietiek ar mazumiņu 2
– Savām vajadzībām mežrozīšu augļus var salasīt arī mežmalā vai jūrmalā, kur tie aug, – skaidro Inga. Daļu augļu var pārstrādāt svaigus, daļu – sasaldēt un lietot, kad ir laiks un vajadzība. Sasaldētie augļi atlaižas ātri, un, ja vajag izņemt spalvainās sēkliņas (zinātniski pareizi būtu teikt – riekstiņus), jāstrādā žigli, kamēr tie vēl nav kļuvuši līdzīgi putrai.
Gatavojot vairumā, sēkliņas nevar izņemt, tāpēc auglīšus vāra ar visām sēklām un tad izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru un gatavo tāpat kā visus ievārījumus. Lai garša niansētāka, var pievienot smiltsērkšķus, jāņogas, rabarberus vai ko citu. Vērtīgos mežrozīšu augļus (iztīrītus!) mājas apstākļos var izkaltēt cepeškrāsnī, samalt un pievienot kokteiļiem un ēdieniem.
Recepte
Karstais dzēriens ar mežrozīšu sīrupu
(2 porcijas)
• 200 ml karsta ūdens
• 200 ml nesaldinātas cidoniju vai citas skābas sulas
• 100 ml mežrozīšu sīrupa
• Kanēļa standziņa
• 5 krustnagliņas
• 3 apelsīna miziņas
Visu katliņā uzkarsē un bauda nesteidzoties.