
Receptes 0
“Lāču kūpinājumi” piedāvā
Rolāde
Cūkas kakla karbonādi pārgriež uz pusēm, lai varētu satīt rolādi. Izdauza ar gaļas āmuriņu, uzbārsta sāli, piparus un kaltētus pētersīļus. Kārto strēmelēs sagrieztu žāvētu cauraudzīti, vārītas olas un svaigu burkānu, uzkaisa nedaudz želatīna, kas pildījumu saturēs kopā. Gaļu sarullē, sabaksta ar dakšiņu, lai rolādē labāk uzsūktos garšvielas, ievieto tīkliņā un sasien tā galus. Tad liek katlā ar ūdeni, kam pievienoti sīpoli, ķiploki, pipari, lauru lapas, sāls, un vāra pusotru stundu. Rolādi liek zem sloga un notur nakti. No vienas kakla karbonādes var pagatavot divas rolādes.
Cūkgaļas galerts
Cūkas kājas un stilbus nomazgā, liek katlā, uzlej aukstu ūdeni, lai gaļa būtu tikko nosegta, uzvāra un noputo. Pieliek nomazgātas un notīrītas pētersīļa, selerijas saknes, puravu, sīpolu ar visu mizu (buljons būs dzidrāks!) un sāli. Galertu vāra uz ļoti lēnas uguns, jo tad tas būs garšīgāks un dzidrāks. Piparus un lauru lapas pievieno vārīšanas beigās. Galerts ir gatavs, kad gaļa viegli atdalās no kauliem. Gaļu izņem no šķidruma, noņem ādu (to galertam nepievieno) un sagriež gaļu gabaliņos. Buljonu izkāš. Bļodiņā kārto sagrieztu burkānu, pētersīļu zaļumus, virsū liek gaļas gabaliņus, uzlej izkāstu buljonu un novieto vēsumā, lai sastingst.
Liellopu aknu pastēte
Notīrītas liellopa aknas sagriež palielos gabalos, cūku vaigus – mazākos (aknas un speķīti ņem proporcijā 3 : 1). Apcep uz pannas. Pievieno sīpolu, burkānu, pētersīli, sāli, piparus un lauru lapu, mazā ūdens daudzumā sautē mīkstas. Atdzesētas kopā ar speķi samaļ, mazliet pakarsē, pievienojot izkāsto sautēšanas šķidrumu. Atdzesētā masā iemaisa saputotu sviestu, pievieno nedaudz muskatrieksta garšai.
Viltotais zaķis
Cūkgaļu samaļ kopā ar izmērcētu baltmaizi. Masai pievieno mazos gabaliņos sagrieztu žāvētu speķi, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, ķimenes, kartupeļu cieti, sāli, piparus, ūdeni vai buljonu un visu samīca, līdz tā vijīga. Veido garenus kukulīšus, liek cepešpannā sakarsētos taukos un cep cepeškrāsnī.
Daudzi ir iecienījuši Ģirta Lāča kūpināto ķiplokgaļu. Lai to pagatavotu, vispirms cauraudzīti notur sālījumā, tad uzbārsta svaigus ķiplokus un kaltētus sīpolus, piecu piparu maisījumu, sarullē, ievieto tīkliņā, stingri nosien ar aukliņu un kūpina.