Foto – Valdis Semjonovs

Uz pļavu pēc tējiņām 0

Ja ir tik neskarta daba un augu daudzveidība kā “Ružciema” apkārtnē, būtu grēks to ignorēt. Laila vāc zāļu tējas gan savām vajadzībām, gan viesu patēriņam, piedāvā tās interesentiem. – Nevēlos konkurēt ar profesionāliem ārstniecības augu audzētājiem, vairāk rūp tas, lai pašai katru dienu nevajadzētu dzert vienu tējas šķirni, – stāsta Laila. – Vācot augus, lielu uzmanību pievēršu tējas garšai, bet, protams, zinu arī drogu ārstniecisko iedarbību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
RAKSTA REDAKTORS
4 biežākās kļūdas, kāpēc topošie šoferi “izkrīt” CSDD braukšanas eksāmenā. Tās der atcerēties arī pieredzējušiem šoferiem
Lasīt citas ziņas

Salda garša piemīt ābeļu un liepu ziediem, kuru vākšana esot darbietilpīga, jo ziedus nerauj saujām, bet katru saudzīgi nokniebj. Drīz varēs griezt gaiļpiešus, ar kuriem nosētas apkārtnes pļavas. “Ružciema” saimniece piebilst, ka gaiļpiešu lapas jāvāc, kad augs beidzis ziedēt, jo tad lapās sakrājies vairāk barības vielu un drogas ir visveselīgākās. Gaiļpiešu tēja garšo līdzīgi kā no ābolu mizām vārītā.

Viņa iecienījusi vīgriezes, kam ir nomierinoša iedarbība, tāpēc tēju labāk dzert vakariņās, nevis brokastīs. Laila vāc arī asinszāli, meža aveņu stublājus, lapas un ogas, nātres, kad tās paaugušās trīs centimetrus garas. Šo ar dzeļmatiņiem apveltīto augu izmanto gan tējām, gan zaļajiem kokteiļiem, jo nātres satur daudz vitamīnu un cilvēka organismam tik svarīgo dzelzi. Viņa iesaka vākt tās, kas aug nevis saulainā vietā, bet gan ēnā, jo ir vitamīniem bagātākas. Tiesa, tikai no nātrēm vien tēja nebūs garda, bet drogu maisījumos (piemēram, ar liepziediem un asinszāli) tās iederas lieliski. – Tēju maisījumā nevajadzētu likt vairāk par trim četrām drogām, citādi būs pārāk dažādu garšu kokteilis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pēc ziemas stiprinātu imunitāti un vairotu enerģiju, der uzēst priežu, bērzu un liepu pumpurus. Māksliniece smej – šopavasar nošķinusi tik daudz liepu pumpuru, ka kokam vairs lapu nebūšot.

Jau ierasts rīta rituāls ir zaļā kokteiļa pagatavošana. Viņa apstaigā apkārtni un saplūc dažādus zaļumus – tikko no zemes izspraukušos maurlociņus, skābenītes, nātres, gārsu, gaiļpiešu un pieneņu lapas. Liek blenderī un sakuļ kopā ar paniņām vai kefīru, bet saldumam pievieno pīlādžu kompotu vai ko tamlīdzīgu. Laila saka – šāds zaļais kokteilis ir īsta vitamīnu bumba.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.