Cukura aizvietotāji – vai kaitīgi? Un alternatīvas 0
Vai cukura aizvietotājs Diamant ir tikpat vērtīgs (vai nevērtīgs) kā cukurs? Lietoju to pie kafijas. Skatos sastāvu – tīrā ķīmija! Ko vislabāk izvēlēties kā saldinātāju? ALBERTS VALMIERĀ
Pirms 10–15 gadiem saldinātāji bija populāri, un tos plaši lietoja pie tējas un kafijas. Kad uztura speciālisti norādīja uz ķīmiskajām vielām to sastāvā, sajūsma noplaka, un tagad tos izmanto salīdzinoši maz.
Ietekmē nervu sistēmu
Cukura aizvietotājus iesaka cilvēkiem, kuriem nav ieteicams lietot cukuru slimības vai liekā svara dēļ. Lielākoties saldinātājiem ir zema kaloritāte, kas šķiet pievilcīga īpašība tiem, kas skaita kalorijas un ievēro diētu. Visus cukura aizvietotājus var iedalīt dabīgajos un mākslīgi sintezētajos. Lasītāja minētais Diamant, kā arī Canderel, Huxol, Gina un citi satur daudz ķīmiski sintezētu pārtikas piedevu. Piemēram, saldinātāja Diamant sastāvā ir nātrija ciklamāts, nātrija hidrogēnkarbonāts, skābuma regulētājs nātrija citrāts, saldinātājs nātrija saharīds, piena cukurs. Jau viena tablete aizvieto tējkaroti cukura un dod izteiktu saldumu.
Uztura speciāliste Inga Pūce norāda, ka mākslīgie cukura aizvietotāji ir saldinātāji, kas negatīvi ietekmē nervu sistēmu. “Ja tos lieto ilgstoši, var parādīties galvassāpes, depresija, nogurums, kas mijas ar hiperaktivitāti, – visi simptomi ir saistīti ar nervu sistēmu. Neiesaku lietot mākslīgos saldinātājus, kā, piemēram, aspartāmu (E951), ciklāmskābi (E952), saharīnu (E954) un aspartāma-acesulfāma sāli (E962),” uzsver Inga Pūce. Speciāliste vērš uzmanību, ka faktiski visi mākslīgie saldinātāji ir veselībai nevēlami, īpaši, ja tiek lietoti ikdienā.
Dabiskas cukura alternatīvas
Uztura speciāliste skaidro, ka ir gana daudz veselīgu alternatīvu, kas nebojā veselību un var droši lietot mērenās devās, kad gribas kaut ko saldu. Inga Pūce kā cukura alternatīvu iesaka:
* stēviju – mūsdienās to var nopirkt mazās tabletītēs tāpat kā ķīmiski sintezētos saldinātājus, turklāt gana attīrītu, tāpēc netraucē vairs specifi skā piegarša, kāda ir tīrai stēvijai. Auga lapām ir vairākas pozitīvas īpašības, piemēram, tās samazina cukura līmeni asinīs, pazemina asinsspiedienu, šķīdina trombus un pretēji cukuram stiprina zobu emalju, nevis to bojā. Saldinātājus uz stēvijas bāzes var nopirkt bioloģisko produktu veikaliņos, aptiekās, lielveikalos;
* ksilitolu (jeb ksilītu) – saldu, cukuram līdzīgu baltu pulveri, ko uzskata par dabīgu saldinātāju, jo iegūst no kukurūzas vālītēm. Šim saldinātājam ir zems glikēmiskais indekss (7), tāpēc to var lietot diabēta slimnieki. Ksilitolu iespējams iegādāties dažādos interneta veikalos Latvijā un citviet pasaulē;
* eritritolu, kas līdzīgs ksilitolam un kuru arī iegūst no kukurūzas. Tam ir 95% mazāk kaloriju nekā baltajam cukuram un zems glikēmiskais indekss. Iegādāties iespējams lielākoties ārzemju interneta veikalos;
* jakonas sīrupu (Yacón), kura cukuri sniedz saldu garšu, bet organismā tiek asimilēti tā, ka nedod enerģiju. Šis sīrups iegūts no sakņauga Smallanthus sonchifolius, kas aug Andu kalnos. Dienvidamerikā jakonas saknes simtiem gadu lietotas uzturā un medicīniskiem mērķiem. Pēc garšas līdzīgs melasei, sīrupam ir trīs reizes mazāk kaloriju nekā baltajam cukuram. Šo saldinātāju Latvijā neizdevās atrast, taču mūsdienās nav grūti pasūtīt no ārzemju interneta veikaliem.
Strīdīgs jautājums – medus
Baltais cukurs patiešām ir produkts, kuru uztura speciālisti iesaka ikdienā ierobežot. “Cukuru var labi aizvietot ar medu, kļavu sīrupu, riekstiem un rozīnēm. Saldums, kas kož kaklā un ir ar asu garšu, organismam ir vislabākais. Labāk izmantot medu nekā cukuru, vēl ieteicamāk – žāvētus augļus,” apgalvo Inga Pūce.
Ja liekā svara dēļ jāierobežo cukura daudzums uzturā, viens no galvenajiem noteikumiem ir nelietot to pēc sešiem vakarā. Savukārt saldinātājus var izmantot visu dienu, tiem nav ietekmes uz lieko svaru. Uztura speciālisti aicina – ja nevar atļauties dabīgus saldinātājus, ieteicams iemācīties izbaudīt kafi jas un tējas garšu bez cukura. Ar laiku garšas kārpiņas pierod.
Der zināt
Uztura speciālisti iesaka pēc iespējas izvairīties no dažādiem mazkaloriju saldinātājiem, kuri lielā vairumā ir lielveikalu plauktu krāsainajās konfekšu un citu saldumu paciņās. “Gatavojiet saldumus mājās no dabīgām sastāvdaļām, mērenās devās tas veselībai nekaitēs!” – tā Inga Pūce.