Šeit vienkopus redzamas mizotas un nemizotas pupas, kā arī cūku pupas savā mājiņā – pākstī.
Šeit vienkopus redzamas mizotas un nemizotas pupas, kā arī cūku pupas savā mājiņā – pākstī.
Foto: Anda Krauze

Cūku pupu uzvaras gājiens turpinās 0

Māsas Kristīne Ozoliņa un Zanda Ozola jau otro gadu Latvijas tirgu bagātina ar dabīgu, veselīgu, olbaltumvielām bagātu un garšīgu produktu Pupuchi, ko gatavo no grauzdētām cūku pupām. Pat tie, kam pākšaugi īpaši negaršo, par šo vieglo uzkodu saka tikai atzinīgus vārdus.

Reklāma
Reklāma

No maziem katliņiem līdz lieliem

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Doma par savu uzņēmumu māsām briedusi lēnām un pamatīgi. Vispirms vajadzēja izstrādāt pupu pārstrādes tehnoloģiju, sagādāt izejvielas un darbam nepieciešamās ierīces. Kristīne Ozoliņa konsultējusies arī ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību spēkiem (savulaik pati studējusi šajā augstskolā pārtikas tehnologos), lai pupu pārstrādes procesu varētu padarīt maksimāli efektīvu.

Vispirms sākušas darboties kā mājražotājas, cūku pupas grauzdējot nelielos apjomos Kristīnes mājas virtuvē. Ar katru nākamo grauzdēšanas reizi pieredze vairojusies, piemēram, sapratušas, ka var grauzdēt bez eļļas. Divu gadu laikā pupu pārstrādes tehnoloģija esot nostabilizējusies, kā arī māsas no mājražotāju statusa pārgājušās citā līgā – izveidojušas SIA “Zekants”. Tagad darbs rit Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagasta “Dzirniekos”, kur Amatniecības centra vienā spārnā Kristīne un Zanda iekārtojušas ražotni.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Esam jau izauguši no mazajiem katliņiem, tagad pupu apstrādes procesā izmantojam gan lielākus katlus, gan jaudīgāku grauzdēšanas krāsni, gan trauku mašīnu ar īsu un efektīvu mazgāšanas ciklu un profesionālu tvaiku nosūcēju,” uzskaita Kristīne Ozoliņa. “Ar pirmo grauzdēšanas ierīci stundā varējām pārstrādāt kilogramu pupu, bet patlaban – jau piecus kilogramus. Var teikt, ka darba ražīgums ir pieaudzis piecas reizes.”

Savukārt, lai iegūtu vienu kilogramu grauzdētu pupu, grauzdēšanas krāsnī jāieliek 1,2 kilogrami mizotu pupu.

“Tās pērkam gan no zemnieku saimniecības Kotiņi, kas mazās lauku pupas audzē Latgalē, gan no pupu audzētājiem Spānijā, kurus atradām ar Eiropas Biznesa atbalsta tīkla palīdzību,” atklāj Kristīne.

Sākumā bija uzstādījums, kā pārstrādāsim tikai Latvijā audzētas cūku pupas, taču to neizdevās pilnībā īstenot. Vietējās pupas ir dažāda izmēra, atšķirīgu struktūru, bet patērētāja uzmanību var piesaistīt tikai ar glītām vienāda izmēra pupiņām.

Vēl viens arguments par labu spāņu piegādātajiem ir tas, ka pākšaugi ir tīri, bez jebkādiem piemaisījumiem, turklāt ir sertifikāts, ka drīkst lietot pārtikā un ir veiktas nepieciešamās analīzes. Spāņu pupām zudumi ir nulle, kamēr Latvijā audzētajām varēja būt līdz pat 50 procentiem.”

Kad vaicāju, kura no Latvijā audzētajām cūku pupu šķirnēm atbilst viņu kvalitātes standartiem, abas vienā balsī atbild, ka viņām favorīte esot dārza cūku pupu šķirne ‘Russkij Čornij’. “Cūku pupām ir raksturīgs nedaudz rūgts garšas tonis, bet šīs ir saldenas, turklāt ar labu struktūru.”

Nomizotās pupas vispirms mērcē, tad 200 grādos grauzdē. Vienai daļai grauzdēto pupu neko nepievieno, vienai daļai pieliek mazliet sāls un rapšu eļļas, vēl citām ķiploku pulveri, olīveļļu un nedaudz sāls. Ir arī saldā frakcija – karamelizētas cūku pupas ar kanēli un ingveru, otras – ar āboliem un ingveru.

Reklāma
Reklāma

Sātīgs enerģijas avots

“Tagad cilvēki daudz vairāk nekā pirms kāda laika pievērš uzmanību tam, cik veselīgi un kādām uzturvielām bagāti ir pārtikas produkti, ko iekļauj savā ēdienkartē,” novērojusi Zanda Ozola. “Piemēram, mana ģimene aizraujas ar ceļošanu, daudz ejam kājām, tāpēc svarīgi, lai mugursomās būtu kaut kas uzkožams un lai šī uzkoda vairotu enerģiju. Kādā ceļošanas reizē nopirku eļļā grauzdētas cūku pupas, kas uzšķīla domu: hei, kāpēc mēs Latvijā arī nevarētu ražot šādu produktu!?”

Zanda izstāsta, ka ārvalstīs, lai pagatavotu cūku pupu uzkodu, šos pākšaugus fritē jeb vāra eļļā, pievieno dažādus garšas pastiprinātājus un neskopojas ar sāli. “Labi, ja tā ir saulespuķu eļļa, taču bieži vien tiek izmantota palmu eļļa. Mēs noteikti zinājām, ka ražosim dabīgu produktu ar samazinātu tauku saturu un sāls daudzumu.”

Māsas savu apņemšanos īstenoja – cūku pupu uzkodai Pupuchi ir zems tauku saturs, tāpēc šo produktu ēdienkartē var droši iekļaut gan diētas ievērotāji, gan veģetārieši. Savukārt ar augsto olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu daudzumu tās ir vērtīgs papildinājums sportistu un aktīva dzīvesveida piekritēju uzturam.

Ēdot grauzdētas cūku pupas, noteikti jādzer daudz ūdens, jo diezgan lielā koncentrācijā tiek uzņemtas olbaltumvielas. Pupas piebriest, un organisms izjūt vajadzību pēc šķidruma. Tā ka, ēdot grauzdētās pupas, var gūt divus labumus: uzņemam vērtīgas uzturvielas un dzeram daudz ūdens.

Veiksmes formula

Laba izglītība, iepriekšējā darba pieredze un kontakti, prasme rakstīt projektus, dalība starptautiskās pārtikas izstādēs, kur paveras plašas iespējas prezentēt savu ražojumu, – tā ir tikai daļa no priekšnosacījumu kopuma, lai mazais uzņēmējs varētu uzsākt ražošanu, noturēties vietējā tirgū un raudzīties ārpus valsts robežām. “Mūsu pirmā starptautiskā debija bija pārtikas izstādē Natural Products Scandinavia 2017 Zviedrijā, esam bijušas arī Dubaijā, tagad pošamies uz Franciju. Visās šajās valstīs ir cieņā pākšaugi, tāpēc mūsu Pupuchi tiek augsti novērtēti,” pamatoti lepojas māsas.

Tikpat vērtīga esot arī piedalīšanās vietējo pārtikas ražotāju izstādē Riga Food. Kad 2016. gadā piedalījās pirmoreiz, saņēmušas grūdienu turpināt iesākto, jo izstādes apmeklētāji ļoti atzinīgi novērtējuši grauzdētās pupas. Šogad māsas jau sākušas sarunas par sadarbības līgumu slēgšanu ar vairākiem lielveikaliem un preses tirdzniecības vietām. Tagad Pupuchi var nopirkt” Stockmann”, “Sky”, “Klēts” (“RIMI”) un ekoveikalos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.