Citronu zefīra kūka. Novērtēs ģimene un ciemiņi! 0
Sastāvdaļas pamatam – 225 g miltu, 3 ēd. k. pūdercukura, 140 g sviesta, 50 g vai nedaudz mazāk ūdens.
Citronu pildījumam – 150 g cukura, 125 ml svaigi spiestas citronu sulas, 300 ml ūdens, 3 olu dzeltenumi, 3 ēd. karotes kukurūzas cietes, 60 g sviesta.
Zefīra augšai – 4 olu baltumi, 100 g cukura, šķipsniņa sāls.
Pagatavošana.
1. Veido smilšu mīklu pamatam. Miltus sajauc ar cukuru un maksimāli aukstu sviestu, saberž drupačās un sāk pievienot ūdeni, lai veidotos mīkla. Jo ilgāk mīca, jo ātrāk kusīs sviests un mīkla drups. Tāpēc samīca, ietin plēvē/maisiņā un liek ledusskapī uz vienu stundu. Tad cep apaļā formā 40 min 180 °C temperatūrā (pamatam nav jābūt 100 % gatavam, jo cepsim otru reizi). Gatavo biskvītu atdzesē.
2. Veido citronu pildījumu. Svaigi spiesto citronu sulu sajauc ar ūdeni, pievieno cukuru un liek pannā karsēties uz lēnas uguns.
Pievieno cieti, maisa, kamēr sabiezē. Nedaudz atdzesē, tad lēnām pievieno olas dzeltenumu, kas sakults ar sviestu. Kārtīgi maisa, liek atdzesēties ledusskapī, kad nav vairs karsts. Masai jābūt zīdainai, bez kunkulīšiem.
3. Gatavo zefīra augšu. Sakuļ olu baltumus ar cukuru, iepriekš pievienojot sāls šķipsniņu.
4. Liek kūku kopā! Biskvītam, neizņemot no cepamformas, liek virsū atdzesēto citronu pildījumu, tad lej arī zefīra augšu. Svarīgi neiemaisīt zefīru citrona pildījumā!
Ar dakšu vai karoti nedaudz pacilā zefīra masu, lai veidotos smuki izcilnīši vai lāstekas. Liek cepties krāsnī 180 °C uz 15 minūtēm – svarīgi vērot, kad zefīra augša ir nedaudz karamelizējusies, bet tā nedrīkst būt pavisam brūna!
Ideālā gadījumā zefīra augšai jāpaliek nedaudz staipīgai, viducim nevajadzētu būt šķidram (tāpēc svarīga ir kukurūzas ciete), bet apakšstāva biskvītam jābūt sausam.
Pasniedz atdzesētu!