Citronu – vaniļas kūka ar glazūru un olu krēmu 0

Sastāvdaļas biskvītam – 100 g sviesta, 4 olu baltumi, 150 g cukura, 100 g miltu, 1 tējk. vaniļas cukura.

Reklāma
Reklāma
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
Valsts policijas šefam Armandam Rukam dienesta romāns: “Es ar šo sievieti dzīvoju kopā!”
Vai Putins ir soļa attālumā, lai zaudētu savu tuvāko draugu un atbalstītāju? Ziemeļkorejas līderis vīlies diktatora rīcībā… 89
Lasīt citas ziņas

Krēmam – 4 olu dzeltenumi, 200 ml piena, 1 tējk. vaniļas cukura (vai 1 vaniļas pāksts), 2 tējk. kukurūzas miltu vai cietes, 2 tējk. rīvētas citrona miziņas.

Glazūrai – ¾ glāzes cukura pūdera, 3 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas, rīvēta citrona miziņa rotājumam.

Pagatavošana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Biskvīta recepte adaptēta no izdevniecībā “Lauku Avīze” nesen izdotās grāmatas “Ātrās kūkas”. Šo vāciešu ātro kūku radās nepieciešamība modificēt – samazināt sastāvdaļu daudzumu uz pusi (par traku vienmēr ir likušās receptes, kurās iesaka lietot vairāk nekā 5 olas), tādējādi samazinot arī kūciņas izmēru, kā arī pievienot “ātrajai” receptei nedaudz izsmalcinātības – krēmu un glazūru. Šādi tika atrisināts arī olu dzeltenumu jautājums – biskvītam bija nepieciešami tikai baltumi, bet kur likt dzeltenumus? Vārītajam vaniļas krēmam tie ļoti veiksmīgi noder.

1. Gatavo biskvītu. Sāk ar sviesta izkausēšanu, jo tam ir arī jāpaspēj atdzist. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumus saputo kopā ar cukuru un vaniļas cukuru (neaizmirstiet arī par sāls šķipsniņu, lai labāk putojas). Darbojoties ar putojamo slotiņu, pakāpeniski baltumu masā iemaisa miltus (šajā mirklī vislabāk ieslēgt cepeškrāsni, lai sasilst līdz 180 °C). Tad pievieno arī izkausēto, atdzisušo sviestu. Visu masu samaisa un lej cepamformā – vēlams dziļā un garenā (30 cm), lai gatavo biskvītu varētu vēlāk sagriezt divos biskvītos. Liek cepties uz 40 min 180 °C temperatūrā.

2. Gatavo krēmu. Sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru un vaniļas cukuru (vai vaniļas pāksts saturu), pievieno arī cieti un samaisa. Tad pielej siltu pienu. Visu pārceļ uz ļoti mazas uguns, nemitīgi maisa ar slotiņu vai lāpstiņu, kamēr sabiezē. Ja krēms tomēr ir sanācis ar nelieliem kunkulīšiem, var visu vēl karsto masu sablenderēt, jo šajā gadījumā svarīga ir garša (ko var sabojāt vienīgi pārāk ilga turēšana uz uguns jeb piedegšana), bet konsistenci var labot. Liek krēmu atdzesēties – kad nav karsts, tad vislabāk ledusskapī.

3. Gatavo glazūru. Traukā savieno cukura pūderi ar citrona sulu un saputo šo masu ar mikseri vai blenderi, kamēr paliek bāla. Nav jābaidās, ka glazūrā jūt sīkos cukura kristāliņus, jo uz kūkas tā ir ļoti patīkama, īpaši pēc ledusskapja. Tā ir visvienkāršākā glazūras recepte. Sarežģītāka būtu, ja gatavotu invertsīrupu, bet tam nepieciešama precīza karsēšana un ņemšanās ar cukura vēlmi kristalizēties.

4. Liek kopā kūku! Atdzisušo biskvītu sagriež šķērsām, lai ir divas daļas. Katru daļu var ieziest ar glazūru, kas iesūksies un padarīs citrona garšu intensīvāku. Tad klāj krēmu uz apakšējās daļas, bet uz augšējās smērē glazūru, ko tikai beigās rotā ar rīvētu citrona miziņu.

Reklāma
Reklāma

Pirms pasniegšanas kūkai nenāks par skādi pāris stundas atpūsties ledusskapī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.