Citronu bezē gardums. Gaisīga, vasarai piemērota kūciņa 2
Sastāvdaļas:
180 g miltu
pustējkarote sāls
1 ēdamkarote cukura
100 g saldkrējuma sviesta (auksts)
4 ēdamkarotes auksta ūdens
Citronu kārtai:
200 g cukura
30 g kukurūzas cietes
šķipsniņa sāls
360 ml auksta ūdens
6 olu dzeltenumi
1 ēdamkarote citrona miziņu
120 ml svaigas citronu sulas
30 g saldkrējuma sviesta
Bezē kārtai:
1 ēdamkarote kukurūzas cietes
80 ml ūdens
100 g cukura
4 olu (lielu) baltumi
vaniļas ekstrakts
Samaisa miltus, sāli un cukuru. Pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu. Visu sajauc, līdz veidojas smiltīm līdzīga masa. Pievieno ūdeni, veido bumbiņu, ietin plēvē un ieliek ledusskapī uz stundu.
Pēc tam izveltnētu mīklu liek cepamajā formā, kas apbērta ar miltiem, liek mīklu (ideāli -23 cm diametrā). Uzmanīgi piepiež formai. Virsiņu sadursta ar dakšiņu. Noliek ledusskapī uz 20 minūtēm.
Tad pārklāj ar foliju, uz tā uzber pupiņas, lai visas maliņas būtu cieši piekļāvušās formiņai. Liek cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 180 grādiem, uz 25-30 minūtēm. Pēc tam noņem pupiņas un foliju. Mīklai jābūt sausai (tas ir ļoti svarīgi). Ja tā vēl nav gatava, pacepiet vēl. Ja gatava, bez pupiņām jācep vēl 12 minūtes.
Kūku izņem un atdzesē.
Nākamajai kārtai gatavo: cukuru, sāli, cieti un ūdeni liek emaljētā vai stikla traukā un uzvāra, visu laiku maisot. Kad maisījums uzvārījies un kļuvis caurspīdīgs, maisot pievieno olu dzeltenumus pa diviem vienā reizē. Pievieno citrona miziņu, sulu, samaisa un pievieno sviestu. Noņem no uguns, pārklāj ar pastikāta plēvi, lai tā skartu krēma virspusi.
Bezē gatavošana: samaisa cieti ar ūdeni, uzvāra maisot, līdz masa sabiezē. Noņem no uguns. Stikla vai dzelzs bļokā sablenderē olu baltumus ar vaniļas ekstraktu, līdz veidojas putaina massa. Tad pievieno cukuru pa ēdamkarotei un puto tālāk. Beigās pievieno cietes masu pa ēdamkarotei uzreiz, puto līdz stingrām putām.
Uzsilda cepeškrāsnī līdz 160 grādiem.
Noņem plastikāta plēvi no kūkas otrai kārtai paredzētā maisījuma, uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, vienmērīgi ar to pārlej kūkas virsmu. Pēc tam pārklāj ar bezē kārtu, sākot no kūkas malām. Viegli piespiež kūkai. Vienmērīgi uzklāj visai kūkai. Liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.
Izņem no cepeškrāsns un griež tad, kad kūka atdzisusi vismaz līdz istabas temperatūrai.
Recepte no gotovimdoma.ru