Foto – Shutterstock

Ajūrvēdas ieteikumi atklepošanai, temperatūras mazināšanai – veselībai! 0

Laika apstākļiem strauji mainoties, līdzsvars organismā tiek izjaukts. Ja meteoroloģiskos jociņus vēl papildina neapdomīga ēšana, izmirkuši apavi un nervozitāte, saslimšanai vārti vaļā. Ājurvēda mudina: lai turētos pretī slimībām, lietosim piemērotas garšvielas!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Lasīt citas ziņas

No vīrusiem vajag vairīties, bet izmantot pret tiem smago artilēriju, kad saslimšana jau sākusies, nav prātīgākā izvēle. Labāk rūpēties, lai ar tiem nesatiktos. Saskaņā ar ājurvēdu, organismam, kas kļuvis netīrs, ir tiesības pieprasīt dažas attīrīšanās dienas, lai no deguna blakusdobumiem izdabūtu aizturētās asaras un emocijas vai izklepotu mīlestības deficīta izjūtu, kas mēdz ieķerties elpceļos. Turklāt ļaušanās slimībai dažreiz ir tieši tas, kas vajadzīgs veselībai. Nedēļa ir pietiekami, lai ar atgūtiem spēkiem tiktu pie skaidrības, kas līdzšinējā dzīvesveidā bijis nepareizs.

Atkarībā no tā, kura doša vairāk izsista no līdzsvara, rudens kaites uzvedas dažādi. Kapha cenšas izvadīt sārņus ar gļotām, pita – ar paaugstinātu temperatūru, vāta – izmantojot klepu. Atšķirības, kas parādās jau no saslimšanas sākuma, vēlams ņemt vērā, jo tas palīdz izvēlēties piemērotāko saudzīgas ārstēšanas līdzekli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārstēšana, kas attiecināma uz visiem tipiem


Lai palīdzētu organismam attīrīties (slimība var piekļūt tikai tad, ja fiziskais ķermenis un domas ir piesārņotas), uzreiz pēc pirmo simptomu sajušanas izslēgt no ēdienkartes bīdeļmiltu izstrādājumus, gaļu, zivis, olas, gandrīz visus piena produktus, jo sevišķi sieru, sviestu, krējumu, arī kūkas, taukos gatavotus ēdienus un noteikti pārmērīgu svaigo augļu un dārzeņu lietošanu.

Vienu, bet labāk divas dienas vēlams ēst tikai vieglas dārzeņu zupas un sautējumus ar maigām garšvielām, īpaši kurkumu, putras ar rozīnēm un kādām sēkliņām, sautētus ābolus un bumbierus. Toties daudz jādzer – vislabāk karstu tēju ar svaiga ingvera vai ingverpulvera piedevu.

Ja paaugstināta temperatūra un moka drudzis – ne pilītes piena!

Atšķirībā no akadēmiskās medicīnas ieteikumiem ājurvēda saaukstēšanās reizēs rosina pārskatīt attieksmi pret visu skābo, sevišķi citroniem. Tāpat kā citrona šķēlīte liek mutei savilkties čokurā, skābā garša sašaurina arī kanālus, caur kuriem jānorisinās organisma attīrīšanās procesam. Tabu sarakstā liekamas arī dzērvenes, etiķotas uzkodas, maizes raugs.

Atjaunojot normālu ēšanas režīmu pēc pāris daļējas atturības dienām, maltītēm vēlams pievienot vairāk aso un rūgto garšvielu – koriandru, krustnagliņas, garo piparu, arī kanēli, kurkumu, salviju. Tikai pitai pret pipariem joprojām jāsaglabā bijība. Pitas un kaphas konstitūcijai piederīgie var palūkoties arī pēc kādas salātu porcijas no svaigiem augļiem vai dārzeņiem, vātām gan no tiem jāatturas.

Reklāma
Reklāma

Katram simptomam – savas zāles

Sausa klepus mazināšanai


Litram ūdens pievieno pa tējkarotei piparmētru tējas un adžvana. Vārot uz lēnas uguns, ļauj telpai pieplūst siltiem tvaikiem, ko ieelpo.

Vienādās daļās samaisot konjaku, medu un bīdeļmiltus, gatavo putriņu, ko divreiz dienā siltu klāj uz krūtīm, apsedz un tur pāris stundas (vakara devu var atstāt pa nakti).

Glāzi svaiga lauku piena savāra ar pustējkaroti kurkumas un tikpat daudz ingvera (var svaigu, bet pulveris stiprāks), dzer divreiz dienā starp ēdienreizēm – izņēmuma gadījums ājurvēdas rezervētajai attieksmei pret pienu, jo te piena radītās gļotas līdzsvaro vātas sausumu.

Atklepošanai


Trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas – lakricas vai kalmes pulveris: pa naža galam pieaugušajiem, trīsreiz mazāk – bērniem. Uzdzeršanai – silts ūdens.

Kurkuma – bērniem pa naža galam, lielajiem tējkarote divreiz dienā pirms ēšanas ar karstu ūdeni.

1/4 tējkarotes kanēļa un tikpat daudz kurkumas samaisa ar ūdeni vai medu, lieto trīsreiz dienā pirms ēšanas.

Vielmaiņas uzlabošanai, gļotu šķīdināšanai, gremošanas uguns pastiprināšanai


Vienādās daļās melnais jeb garais pipars, maltas krustnagliņas, kanēlis; visu samaisa ar medu, apēd pa naža galam trīs vai četras reizes dienā.

Trīsreiz dienā apēd ar dakšiņu saspaidītu gatavu banānu, kas pārkaisīts ar šķipsniņu svaigi maltu piparu, klāt tējkaroti medus (bērnam tikai pusporcija).

Uzvāra katliņā ūdeni, iemet tējkaroti adžvana sēklu, virsū pārsegs – vienu divas minūtes elpo garaiņus (pirmie visstiprākie). Tā trīsreiz dienā.

1/4 tējkarotes melnā pipara ar medu vai gī sviestu – ieņem pirms ēšanas divas vai trīs reizes dienā. Aktivē gremošanas uguni, šķīdina gļotas.

1/2 tējkarotes ingvera pulvera, šķipsniņa krustnagliņu un kanēļa – pagatavo tēju, dzer divas vai trīs reizes dienā.

1/2 tējkarotes maltu sinepju graudu un tikpat daudz ingvera pulvera samaisa ar tējkaroti medus un stundas laikā nosūkā (ja kuņģī dedzina, neder).

Samaisa tējkaroti adžvana ar tējkaroti nerafinētā cukura, lēni sakošļā.

Iekaisušam kaklam:

1/2 tējkarotes kurkumas iemaisa glāzē silta ūdens, izburbulē rīkli.

Temperatūras pazemināšanai


Ja augsta temperatūra (38 °C–39 °C) tu
ras ne ilgāk par trīs dienām, to nosist ar medikamentiem nevajag, jo tā ir kā krāsniņa, kurā sadeg sliktais. Organismam var palīdzēt šo slodzi izturēt ar tēju – vienādās daļās citronzāle, tulsi tēja un fenheļa sēklas; dzer pa tējkarotei šī maisījuma trīsreiz dienā.

Pa 2 daļām koriandra un kanēļa, viena daļa ingvera; pagatavo tēju no tējkarotes šī maisījuma, dzer ik pa stundai. Vai atstāj pulverī un pa šķipsniņai pasūkā.

Pa tējkarotei romiešu ķimeņu, koriandra un fenheļa sēklu aplej ar verdošu ūdeni, lēni izmalko.

Glāzē vīnogu sulas iemaisa pa 1/2 tējkarotei kumina un fenheļa sēklu.

Sauju svaigu koriandra (kinzas) lapu samiksē ar pusglāzi ūdens, izspiež sulu, dzer pa 2 tējkarotēm trīsreiz dienā.

Saaukstēšanās profilaksei 


Pretklepus un elpceļu tīrāmās končas bērniem (garšo arī lielajiem): 20 grami garā pipara (pipali) pulvera, 5 grami malta kanēļa, 40 grami nerafinētā cukura, pa 40 gramiem rozīņu, dateļu un lakricas pulvera. Sastāvdaļas samaisa ar medu 
un pagatavo mazas bumbiņas (sanāk daudz – ap 400). Kārums, bet zāles.

Slimības laikā jāizvairās no aukstiem dzērieniem – ne tikai tādiem, kas ņemti no ledusskapja, bet arī istabas temperatūras šķidrumiem. Ķermenis jāsilda ar karstu!

Vātas tipa sasirgšana


PROVOCĒ –
 auksts vējš, pārslodze darbā, nesabalansēts uzturs, emociju norīšana, smēķēšana.

SĀKUMS –
 pēkšņs; no rīta izej no mājas vesels, pusdienā jau esi no trases nost. Noķert procesa sākumu ir grūti.

IZPAUSMES –
 sauss, intensīvs klepus, taču neko nevar atklepot. Kalstoša mutes un deguna gļotāda, spazmu raisīts elpas trūkums, ūdeņaini izdalījumi no deguna. Aukstuma sajūta, bezspēks, drudzis. Ķermeņa temperatūra lēkājoša – kādu laiku turas normāla, pēkšņi uzskrien līdz 38 °C, tad nokrīt.

Pitas tipa sasirgšana


PROVOCĒ –
 sakāpinātas emocijas un spējas dusmas, nesabalansēts uzturs, kurā par daudz asu garšvielu, straujas laika apstākļu svārstības.

SĀKUMS –
 pakāpenisks, dedzinošas sajūtas pavadīts.

IZPAUSMES –
 sarkana, iekaisusi mutes un deguna gļotāda, kaistoša seja un augums, dedzinoša sajūta kaklā, dzeltenzaļš deguna sekrēts, drudzis, mokošas slāpes, paaugstināta temperatūra – līdz 39 °C.

Kaphas tipa sasirgšana


PROVOCĒ –
 auksts un drēgns mitrums, auksts, grūti sagremojams ēdiens.

SĀKUMS –
 izteikti lēns; vienu dienu kaut kas rīklē iekņudinās, otrā vajag pakrekšķēt. Ja izdodas noķert saslimšanas sākumu, procesu iespējams nobremzēt.

IZPAUSMES –
 mitrs, gļotām bagātīgs klepus un krēpas, biezs, saķepis deguna sekrēts, noturīga smaguma un aukstuma sajūta, nogurums un bezspēks, nedaudz paaugstināta temperatūra. Šis slimošanas tips raksturīgs bērniem.

Slimībai attīstoties, viens izpausmju tips var pāriet citā; jāārstē konkrētais simptoms.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.