Foto – Shutterstock

Citādāka uztura piramīda! No dziednieces Madaras Buntes, kas pati ir vegāne 0

Pajautāsim sev pavisam atklāti – kas ir veselīgs uzturs? Pat ja reizi pa reizei sanāk panašķoties, dziļi apziņā mēs zinām, ka pie veselīga uztura nav pieskaitāmas kūciņas, burgeri, dažādas ātrās uzkodas, gāzēti, saldināti dzērieni utt. Intuīcija, ja to pielietojam un ieklausāmies tajā, ļoti labi spēj pateikt priekšā, kas mūsu ķermenim patiesībā nepieciešams.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Uzturs ietekmē ne tikai ķermeni, bet arī emocijas

Ķermenis ir mūsu „templis”, un uzturs nodrošina tā pamatus, atgādina dziedniece Madara Bunte. Ņemot vērā, ka visas vielas, ko apēdam, nonāk mūsu ķermenī, tās, bez šaubām, ietekmē organisma veselību un darbaspēju līmeni, respektīvi – jebkurš produkts, kuru lietojam, ir svarīgs mūsu labklājībai. Un ne tikai! Jā, pārtikas produkti sastāv no vielām, kas nodrošina fizioloģiskos procesus un vielmaiņu, bet vienlaikus tie apkalpo arī garīgās un emocionālās enerģijas lādiņus. Pat veids, kādā mēs ēdam, ietekmē garīgo attīstību, tādēļ ēšanai vajadzētu būt priecīgam, radošam un lolojošam procesam. Tikpat svarīgi ir iemācīt to nākošajām paaudzēm – mūsu bērniem. Ēdiens satur vielas, kas baro un apgādā ķermeni ar dzīvinošu spēku – vitamīniem, minerālvielām un fermentiem, tādējādi spēcina un aktivizē to, nodrošinot visus organismā notiekošos procesus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Problēmas sākas tad, kad cilvēki, izvēloties konkrētus produktus, vadās pēc tā, kā jūtas, nevis pēc tā, kas patiešām nepieciešams organismam. Protams, ir ļoti grūti mainīt ēšanas paradumus, it sevišķi, ja nav sapratnes par to, kā ēdiens spēj ietekmēt mūsu fizisko un emocionālo pašsajūtu. Tieši tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā ķermenis jūtas pēc noteiktu ēdienu/produktu lietošanas, iesaka Madara. Tas palīdzēs izlemt, vai tas, ko esam apēduši, palīdz „templim” būt pilnam ar dzīvības enerģiju/gaismu, vai arī tieši otrādi – iztukšo mūs.

Madara Bunte dalās pieredzē: „ Mana izpratne par uzturu gadu gaitā ir ļoti mainījusies. Kad uzaugu, jāsaka godīgi – man nebija ne mazākās sapratnes par pārtikas produktiem un to sastāvu. Nebija arī nojausmas – kā es pati varu parūpēties par savu ķermeni, kas man uzticēts šajā dzīvē. Lai gan skolā to it kā mācīja, šīm zināšanām nebija realitātes pamata. Vienlaicīgi tas aktualizē jautājumu – vai skolā mācību par uzturu nevajadzētu pasniegt citādāk? Tā, lai bērni šīs zināšanas un izpratni iegūtu vairāk praktiskā veidā, caur savu pieredzi? Tas ir jo īpaši svarīgi, ja vecāki dažādu iemeslu dēļ saviem bērniem nav spējuši sniegt nepieciešamās zināšanas, kā arī – ja nav rādījuši veselīgu piemēru. Kā novērojams praksē – vērtīgas informācijas vakuums var novest pie dažādiem stāvokļiem, šajā gadījumā – neveselīgām attiecībām ar ēdienu un no tām izrietošām slimībām. Tā ir liela un aktuāla problēma visā pasaulē”.

Dziednieces ieteiktā uztura piramīda

Madara Bunte iesaka uztura piramīdu, kas sastāv no četrām grupām un pēc kuras vadās arī viņa pati. Šie produkti paver iespēju ikdienā radīt krāsainas, veselīgas maltītes, kā arī eksperimentēt ar dažādām kombinācijām.

• Pirmā grupa (pamatgrupa). Produkti – svaigi augļi un dārzeņi – ir uzsmēluši saules enerģiju un dzīvības spēku, bagātinoties ar fermentiem, minerālvielām un vitamīniem. Tie veido mūsu ķermeņa jeb „tempļa” pamatu un palīdz atjaunot ikkatru ķermeņa šūnu. Tos var lietot lielā daudzumā.

• Otrā grupa. Ietilpst graudaugi – kvieši, rudzi, auzas, rīsi, prosa un kukurūza (vēlams, pilngraudu). Īpaši dziedinoši produkti, kas bagāti ar gaismu, ir griķu, amaranta un kvinoja sēklas. Otrās grupas produktus vajadzētu lietot lielā daudzumā, bet mazāk, nekā pamatgrupā ietilpstošos produktus.

• Trešā grupa. Augi ar sulīgām saknēm vai to pārveidnēm, piemēram, burkāni, rāceņi, kartupeļi, saldie kartupeļi. Šos produktus vajadzētu lietot mazākās devās, nekā otrajā grupā iekļautos.

• Ceturtā grupa. Šie produkti, kas bagāti ar olbaltumvielām un cukuriem, ir ļoti koncentrēti un rosinoši, tāpēc atrodas piramīdas virsotnē. Rieksti, pākšaugi, žāvēti augļi (piemēram, rozīnes un dateles), piena produkti, tofu (sojas biezpiens vai siers), sēnes, aļģes, tapat arī ēdieni, kurus Madara dēvē par gaismas ēdienu (produkti, kuriem ir 12 vai vairāk unikālu īpašību). Šajā grupā var iekļaut arī gaļu un zivis. Gaļu vēlams ēst ļoti nelielā daudzumā – kopā ar lielu porciju dārzeņiem, vai arī, ja ir tāds aicinājums, var mēģināt izslēgt gaļu no savas uztura piramīdas pilnībā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.