SVARĪGI 0
Uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka kartupeļu čipsi no uztura viedokļa ir sāls un tauki koncentrētā veidā, tāpēc tajos ir daudz kaloriju.
Kas ir garšas pastiprinātāji, un kāpēc tos lieto
Ir četras pamatgaršas: salda, sāļa, skāba un rūgta. Austrumu zemēs izšķir arī piekto – aso – garšu. Savukārt kāds japāņu zinātnieks atklājis vēl vienu garšas sajūtu, ko sauc par umami un mēdz dēvēt par pikanto, baudāmo vai buljona garšu. Tā vistiešāk ir saistīta ar aminoskābes glutamīna uztveršanu, kas viegli jonizējas ūdenī un garšas kārpiņām rosina šo umami. Dabiskā veidā tā ir sojas un zivju mērcē, krabjos un garnelēs, parmezāna sierā. Ķīmiķi jau pagājušā gadsimta 60. gados iemācījās mākslīgā ceļā iegūt umami jeb nātrija glutamātu no ģenētiski modificētām baktērijām. Pasaulē ik gadu pārdod vairākus miljonus tonnu umami.
Garšas pastiprinātāji apmierina mūsu garšas kārpiņas neatkarīgi no produkta veida, līdz ar to var ražot lētu, mazvērtīgu pārtiku un pievienot E vielu. Patērētāja garšas sajūtas būs apmierinātas, bet organisma vajadzība pēc uzturvielām – ne.
Kāpēc bērni (un arī pieaugušie) nevar atrauties no čipsu pakas? Tāpēc, ka nātrija glutamāts izslēdz sāta sajūtu smadzenēs, kas normālos apstākļos signalizē – gana ēsts, apstājies!