Čili pēc Olgas Rajeckas receptes. Vēl gardāk – uz dzīvas uguns! 0
Šī vasara Olgai Rajeckai solās būt raiba. Viss sāksies ar Olgas dienu 17. jūnijā. Tajā piedalīsies deju kolektīvi “Dzintariņš”, “Dancis”, “Līgo”, “Liesma” un “Rotaļa XO”, kurā Olga joprojām dejo. Piedalīsies arī Olga Dreģe ar citiem aktieriem, Alex, Aija Andrejeva, “Eolika”, “Turaidas roze”. Ciemos ieradīsies aktieri Ivars Kalniņš, Jānis Paukštello, Varis Vētra un Andris Bērziņš. 2. jūlijā Olga uzstāsies labdarības pasākumā Bruknas muižā, 6. jūlijā – Imanta dienās Rīgā, Kalnciema kvartālā, bet 8. jūlijā Cēsīs.
Brīvos brīžos dziedātāja ļoti labprāt darbojas virtuvē. Olga stāsta, ka viņai patīk mājās parūpēties par visiem, jo tā tas bija viņas bērnībā. Vakaros ģimene sēdās pie liela galda un kopīgi baudīja maltīti. Pašlaik Olgas rūpes visbiežāk tiek vīram Ivo, meitai Marijai un abiem audžudēliem. Glītus traukus un stikla glāzes dziedātāja netur plauktā, bet ceļ galdā ikdienā. Jādzīvo taču ir tagad, teic dziedātāja.
Olga stāsta – viņai vienmēr īpaši paticis gatavot zupas. Iespējams, tas viņai “pielipis” no audžutēva, kurš bija pavārs, un mammas māsas Aldas, kura arī labi gatavoja. No zupām Olga visvairāk iecienījusi skābētu kāpostu un biešu, arī virumu no sarkano biešu lakstiem. Vasaras zupa no runkuļu lapām saistās ar bērnību. Dziedātāja labprāt vāra arī soļanku – riktīgi sātīgu, kādu gatavoja agrākos laikos. Bet ar salātiem Olgai patīk eksperimentēt. Receptes viņa aizņemas no pavārgrāmatām, ko sadāvinājuši draugi. Reizēm padomus smeļas arī internetā.
Dziedātāja labprāt gatavo arī saldos ēdienus, piemēram, debesmannu, peldošās salas, biezpiena krēmu, plātsmaizes un kūkas. Tiklīdz ienāksies vietējās zemenes, ceps zemeņu torti. Rudenī Olgas pagrabs pilns ar pašas dažādi sagatavotiem tomātiem, gurķiem un kāpostiem.
“Oļas čili”
Sastāvdaļas (2 porcijas)
100 g maltas liellopu gaļas,
100 g maltas cūkgaļas,
2 tomāti,
2 sarkanie saldie pipari,
1 čili pipars,
2 sīpoli,
1 ķiploks,
tomātu pasta,
adžika,
olīvu vai cita eļļa,
2 kārbiņas (katra 200 g) sarkano vai krāsaino konservēto pupiņu,
1 kārbiņa konservētas kukurūzas,
skābais krējums,
svaigas dilles,
pētersīļi, sāls.
Kā gatavot
Notīra un sakapā sīpolus, saldos piparus un tomātus.
Sīpolus un saldos piparus sakarsētā eļļā pannā strauji apcep, pēc tam liek klāt malto liellopa un cūkas gaļu.
Maisot turpina cept aptuveni 10 min. Pievieno nedaudz sakapāta čili pipara, sāli, pēc tam liek klāt sakapātos tomātus. Maisot turpina cept.
Pannā ielej vienu kausiņu ūdens, izmaisa, uzliek vāku, turpina sutināt.
Konservētajām pupiņām nolej ūdeni, ieber katliņā, pievieno konservēto kukurūzu.
Bļodiņā 1/2 ēd. k. adžikas sajauc ar 2 ēd. k. tomātu pastas, pievieno 2 daiviņas sakapāta ķiploka, pielej nedaudz ūdens.
Šo maisījumu pievieno dārzeņu un maltās gaļas masai, brīdi pasutina, tad liek klāt katliņā pie pupiņām un kukurūzas.
Virumu vēl brīdi pakarsē uz mazas liesmas.
Vidū šķīvī liek skābo krējumu, maliņas pārkaisa ar sakapātām dillēm un pētersīļiem.
Šo ēdienu Olga mēdz gatavot arī katlā uz dzīvas uguns.