
Faktori, kas ietekmē pārtikas pārpalikumu derīguma termiņu 0
Pārtikas uzglabāšanas ilgumu būtiski ietekmē temperatūra un laiks. Baktērijas strauji vairojas temperatūrā no 4 °C līdz 60 °C . Kad pārpalikumi nonāk šajā temperatūras diapazonā, baktērijas var dubultoties ik pēc 20 minūtēm un sabojāt pārtiku.
Pārtika, kas atstāta istabas temperatūrā ilgāk par divām stundām, nav derīga lietošanai uzturā.
Ja temperatūra ir augstāka par 32 °C baktērijas aug vēl straujāk, un pārpalikumi var sabojāties stundas laikā.
Uzglabāšana ledusskapī palīdz uzturēt pārtiku zem 4 °C un palēnina kaitīgo baktēriju augšanu. Tomēr, pat ja ēdiens tiek nekavējoties ievietots ledusskapī, pēc aptuveni 3–4 dienām tas kļūst bīstams lietošanai.
Savukārt pārtikas sasaldēšana pilnībā aptur baktēriju augšanu, kas izraisa bojāšanos. Tomēr pēc 3–4 mēnešiem ēdiens sāk zaudēt kvalitāti un garšu.