Cik ilgi kādus produktus var glabāt ledusskapī? 0
Tā gluži nav, ka ledusskapī visu var turēt mūžīgi. Katram pārtikas produktam ir savas uzglabāšanas īpatnības. Pārtikas produktu bojāšanos izraisa dažādas sīkbūtnes, kaitēkļi vai iekšējas (fermentu darbības dēļ radušās) veselībai kaitīgas pārmaiņas, un katram tās ir atšķirīgas.
Piemēram, gaļa, zivis, piens jāuzglabā zemā temperatūrā, bet milti un putraimi – istabas temperatūrā. Iegādāties lielas produktu rezerves nevajadzētu, jo bieži gadās, ka krājumi sabojājas un tos nākas izsviest.
Pārtikas produktus pārsvarā tur ledusskapī, ko laukos daļēji var aizstāt labs pagrabs. Lai ledusskapī netiktu traucēta gaisa cirkulācija, to nedrīkst pārblīvēt, liekot paciņu pie paciņas, bļodiņu pie bļodiņas. Tāpat tur nedrīkst ievietot karstus ēdienus, tie vispirms jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, kā arī turēt tos alumīnija traukos vai atstāt atvērtās konservu kārbās. Konservi jāpārliek stikla, fajansa vai emaljētos traukos.
PADOMI
• Ja tomātu biezenim pārlej nelielu kārtiņu eļļas, to var pasargāt no pelēšanas glabāšanas laikā.
• Lapu salātus, lociņus un citus zaļumus nevajadzētu turēt ūdenī. Pietiek, ja glabāšanas laikā tos pārklāj ar mitru drānu vai iesaiņo mitrā papīrā.
• Gurķi ilgāk saglabājas svaigi, ja kātiņa galu ievieto aukstā ūdenī.
• Biezpienu ilgi var glabāt, ietītu tīrā, sāļā ūdenī samitrinātā drāniņā.
• Piens ilgāk paliek svaigs, ja tajā ieber svaigas, tīras piparmētru vai mārrutku lapiņas.
• Ievārījums glabāšanas laikā nesacukurojas, ja vārot tam pievieno nedaudz citronu sulas.
• Citroni un apelsīni ilgāk ir svaigi, ja to mizu ieziež ar augu eļļu, ieliek plastikāta maisiņā un glabā ledusskapī. Citronus var turēt arī sausās smiltīs (augļi nedrīkst saskarties!), kas pirms tam saulē vai cepeškrāsnī labi izkaltētas. Glabāšanai der arī tīrs auksts ūdens, kam pievienots nedaudz askorbīnskābes.
UZZIŅA
Ledusskapī pārtikas produktiem ir ierobežots uzglabāšanas laiks:
• uzvārītam pienam – 1 līdz 2 dienas,
• krējumam – 4 dienas,
• saldajam krējumam – 2 dienas,
• dažādām mīklām – 4 dienas,
• tortei – 2 dienas,
• salātiem – 1 diena,
• dārzeņiem – 5 līdz 7 dienas,
• kūpinātām zivīm – 2 dienas,
• termiski sagatavotām zivīm – 1 diena,
• olām – 20 dienas,
• sviestam – 20 dienas,
• svaigai gaļai – 2 dienas,
• termiski sagatavotai gaļai – 3 līdz 5 dienas,
• sieram – 12 dienas,
• desai – 1 līdz 4 dienas (atkarībā no veida).