Diļļu, mārdadža, fenheļa, čia sēklas…Cienām zināmās, novērtējam svešās! 0
Autors: Antra Krastiņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Manu bērnības garšu buķetē noteikti iekļaujas diļļu tēja – to omamma vienmēr deva dzert, kad kāds no mājiniekiem sāka atspirgt pēc slimošanas. Neteikšu, ka man tā garšoja, bet… dzēru, jo bija jādzer. Pati viņa diļļu tēju iemalkoja itin bieži, krūzē aplieta, tā vienmēr stāvēja uz plīts malas. Omamma vispār mīlēja dzert tējas, tās pamainīt, nesmādēja arī jaunus un vēl svešus produktus – ja citviet pasaulē tie cilvēkiem par labu nāk, tad kam viņai ne? Tāpēc, domāju, viņa noteikti būtu nomēģinājusi, kā garšo amaranta sēkliņu putra, kā čia sēklas, aplietas ar jogurtu. Un pareiza šāda nostāja vien ir. Sāksim ar zināmām, tad dosim vārdu nesen ieceļojušām svešzemniecēm.
Diļļu sēklas
Diļļu sēklās ir ēteriskās eļļas, daudz vērtīgo mikroelementu, vitamīnu un citu aktīvu vielu.
• Pie iekaisuma procesiem nierēs dzer karstu diļļu uzlējumu: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu diļļu sēklu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj 10 minūtes ievilkties, izkāš. Izdzer dienas laikā.
• Diļļu sēklu uzlējums (tējkarote sēklu uz glāzi verdoša ūdens) lieliski palīdz pie kuņģa un zarnu trakta sāpēm, žultsakmeņu slimībām, artrozes, gremošanas uzlabošanai un apetītes rosināšanai pēc slimībām, novērš grēmas un smaguma sajūtu kuņģī, palīdz pret klepu.
• Diļļu sēklas uzlabo gremošanu, palīdz atbrīvoties no gāzēm zarnu traktā, paplašina asinsvadus, stiprina sirdi, normalizē asinsspiedienu un acu spiedienu glaukomas slimniekiem.
• Diļļu sēklu tēja palīdz pret nelabu dūšu, arī pie paģirām. Ēdamkaroti sasmalcinātu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj 10 minūtes ievilkties. Lieto pa pusglāzei trīsreiz dienā 30 minūtes pirms ēšanas.
• Ja jaunajai māmiņai krūtīs sāk zust piens, iesaka dzert diļļu uzlējumu vai pirms ēšanas lietot šķipsnu diļļu sēklu pulvera.
• Vieglu diļļu sēklu uzlējumu dod dzert zīdaiņiem, lai atvieglotu kolikas.
• Diļļu sēklu uzlējumam piemīt nomierinoša iedarbība, tāpēc to iesaka lietot bezmiega gadījumā.
• Uzskata, ka diļļu sēklām piemīt antibakteriāla iedarbība.
Mārdadža sēklas
Mārdadža sēklas satur visus B grupas vitamīnus, A, D, F, E, K vitamīnu un daudzas citas (vairāk nekā 200 komponentu) vērtīgas vielas. Mārdadzis tiek uzskatīts par visnekaitīgāko no ārstniecības augiem, jo tas neizraisa nekādas blaknes, bet ieguvums ir milzīgs.
Tautas medicīnā mārdadža sēklu pulveri izmanto:
• žultspūšļa darbības uzlabošanai – sēklās esošās vielas novērš akmeņu veidošanos žultspūslī, veicina žults sekrēciju, kā arī mazina iekaisuma procesus,
• koliku, hemoroīdu, aizcietējuma novēršanai un gāzu novadīšanai;
• vielmaiņas aktivizēšanai;
• pret vēnu iekaisumu apakšstilbos, galvassāpēm, migrēnu, sliktu dūšu;
• sirds veselības uzturēšanai – sēklās esošās vielas palīdz samazināt augstu holesterīna līmeni, regulē asinsspiedienu;
• cukura diabēta profilaktiskai ārstēšanai;
• pie saindēšanās ar sēnēm un citām indēm.
Tomēr visbiežāk mārdadža sēklas izmanto aknu veselības uzlabošanai. Šim nolūkam tās izmantotas jau izsenis. Mūsdienās arī zinātniski pierādīts, ka mārdadža sēklās esošās vielas palīdz atjaunot aknu šūnas, aizsargā aknas no neveselīga ēdiena, alkohola un toksiskajām vielām, palēnina iekaisumus rosinošu vielu rašanos. Sēklās esošie glikozīdi silimarīns un izosilibīns nostiprina aknu šūnu apvalkus un padara tās nepieejamas vīrusiem.
• Pie vīrushepatīta A, smagas saindēšanās ar alkoholu, medikamentiem vai ķīmiskām vielām: samaļ 30 g mārdadža sēklu, aplej ar 0,5 l ūdens, vāra, kamēr palikusi puse no uzlietā ūdens. Novārījumu lieto pa 2 ēdamkarotēm ik pēc 40 minūtēm. Vai arī mārdadža sēklas lieto samaltā veidā – pa 1 tējkarotei 5 reizes dienā, uzdzerot glāzi ūdens. Gadījumos kad notikusi saindēšanās ar balto vai zaļo mušmiri, mārdadža sēklas vai no tām pagatavoti preparāti praktiski ir vienīgais līdzeklis, lai glābtu dzīvību.
• Profilaktiskai aknu attīrīšanai: lieto 1–2 tējkarotes samaltu mārdadža sēklu dienā, uzdzerot siltu ūdeni.
• Pret varikozām vēnām: 5–7 g mārdadža sēklu aplej ar 200 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties 10–20 minūtes, izkāš. Šādu daudzumu uzlējuma lieto 3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas. Dzer siltu!
• Vielmaiņas uzlabošanai, liekā svara samazināšanai: samaļ 50 g mārdadža sēklu, iegūto pulveri pa tējkarotei lieto 4 reizes dienā pirms ēšanas, uzdzerot siltu ūdeni.
Sinepju sēklas
Sinepju sēklas satur ēteriskās eļļas un taukskābes, ogļhidrātus, pektīnvielas, minerālvielas, īpašo garšu tām piešķir glikozīds sinigrīns.
• Avicenna sinepes uzskatījis par brīnišķīgu līdzekli audzēju likvidēšanai, locītavu sāpju un trahomas (lipīga acu slimība) ārstēšanai.
• Tautas medicīnā sinepes lieto skorbutu, elpceļu slimību ārstēšanai, dzimumaktivitātes paaugstināšanai.
• Sinepju sēklām ir spēcīgas antibakteriālas īpašības.
• Pie pneimonijas: 5–7 g sinepju sēklu iemaisa 50 ml vārīta ūdens vai piena. Dzer 1 reizi dienā (vēlams no rīta) 15 minūtes pirms ēšanas.
• Balss saišu skanīguma saglabāšanai katru rītu pirms ēšanas iesaka lietot sasmalcinātas sinepju sēklas, sajauktas ar medu. Sajauc pēc garšas.
• Ja pēkšņi iesāpas zobs, jāpakošļā dažas sinepju sēklas – sāpes norims.
• Tūskas mazināšanai pagatavo sinepju un linsēklu novārījumu: ņem 40 g linsēklu, 5–7 g sinepju sēklu, aplej ar 1 litru ūdens, uz lēnas uguns vāra 10 minūtes. Stundu ļauj nostāvēties. Dzer pa 60–70 ml ik pēc 3 stundām – ar visām sēklām.
• Urīnceļu akmeņu izvadīšanai: 10 g sinepju sēklu aplej ar 400 ml verdoša ūdens, uz lēnas uguns vāra 5–6 minūtes. Ļauj nostāvēties 2 stundas, izkāš. Lieto pa 10–20 ml 3 reizes dienā.
• Hronisku aizcietējumu gadījumā: 5 g sinepju sēklu rūpīgi sajauc ar 5 g medus. Maisījumu ēd 3 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas, uzdzerot siltu ūdeni.
Cidoniju sēklas
Cidoniju sēklas satur glikozīdus, glicerīnu, taukeļļas, tanīnus un citas vērtīgas vielas.
• Pie ādas slimībām, plikpaurības un lūpu plaisāšanas dzer cidoniju sēklu novārījumu: 5–7 g cidoniju sēklu aplej ar 300 ml istabas temperatūras ūdens, ļauj 2 stundas ievilkties. Lieto 3 reizes dienā pa 60–100 ml pirms ēšanas. Uzlējumam piemīt arī vēdera izeju veicinošas un sāpes mazinošas īpašības.
• Sausās rīkles sindroma novēršanai: 30 minūtes pirms uzstāšanās zem mēles paliek dažas cidoniju sēklas.
• Kā diurētisku līdzekli pie nieru slimībām dzer novārījumu: 30 g cidoniju sēklu un 30 g cidoniju lapu aplej ar 200 ml verdoša ūdens, uz lēnas uguns vāra 5–6 minūtes. Ļauj ievilkties, līdz novārījums atdzisis. Tad pievieno medu pēc garšas. Lieto pa 100 ml 3–4 reizes dienā.
• Cidoniju sēklu un lapu novārījumu lieto arī akūtu elpceļu slimību un klepus ārstēšanai.
• Sēklu gļotaino šķidrumu ārīgi lieto apdegumu dziedēšanai, ādas kairinājuma mazināšanai: 10 g cidoniju sēklu ieber pudelē vai burciņā, aplej ar 200 ml silta ūdens. Tad trauku krata, līdz veidojas gļotas.
• Lai mazinātu smagu dzemdes asiņošanu menopauzes laikā, nedēļu pirms menstruāciju sākuma 3–4 reizes dienā lieto 3 g kaltētu un sasmalcinātu cidoniju sēklu. Uzdzer ūdeni.
Fenheļa sēklas
Fenheļa sēklas satur mangānu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi un citas minerālvielas, C, B3 vitamīnu.
• Tautas medicīnā fenheļa sēklu novārījumu lieto acu mazgāšanai konjunktivīta gadījumā.
• Sēklu uzlējums novērš nelabumu grūtniecības sākumā, pēc dzemdībām palīdz atjaunot menstruālo ciklu, veicina laktāciju bērna zīdīšanas laikā.
• Vājš fenheļa sēklu uzlējums ir pārbaudīts līdzeklis pret kolikām zīdaiņiem. Pieaugušajiem šim nolūkam jāgatavo stiprāks uzlējums.
• To lieto pie žultsakmeņu slimībām, gremošanas traucējumiem, hipertensijas, hormonāliem traucējumiem, hroniska klepus.
• Indijā apceptas fenheļa sēklas lieto elpas atsvaidzināšanai pēc ēšanas. Tās ne tikai novērš nepatīkamo aromātu, bet arī uzlabo gremošanas procesus.
Vīnogu kauliņi – sēklas
• Visvērtīgākie ir sarkano vīnogu šķirņu kauliņi, jo tie satur kvercetīnu, luteīnu un katehīnus, daudz antioksidantu, kas veicina organisma atjaunošanos un gādā par nelabvēlīgu veidojumu profilaksi.
• Vīnogu kauliņi normalizē asinsspiedienu, stiprina asinsvadus, mazina holesterīna līmeni asinīs.
Sezama sēklas
Sezama sēklās ir daudz balastvielu, mononepiesātināto jeb labo tauku, cinka, dzelzs, fosfora, kalcija, vara, magnija, mangāna, B grupas vitamīnu. Tās ir lielisks šķiedrvielu un vērtīgo fitosterolu avots. Sezama sēklu sastāvā ir arī folskābe.
• Sezama sēklas pazemina asinsspiedienu, holesterīna līmeni, aizsargā aknas un uzlabo kaulu veselību.
• Regulāri lietojot sezama sēklas, var novērst artrītu, astmu, migrēnu, osteoporozi.
• Sezama sēklās esošais fitosterols mazina holesterīna līmeni asinīs un risku saslimt ar ļaundabīgajiem audzējiem.
• Hemoroīdu ārstēšanai: kafijas dzirnaviņās samaļ 20–30 g sezama sēklu, aplej ar 400 ml karsta ūdens, 5 minūtes vāra uz lēnas uguns. Izlieto dienas laikā. Novārījumu var izmantot arī anālās zonas skalošanai.
• Toksīnu izvadīšanai no organisma: 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas apēd 7–10 g sēklu pulvera. Uzdzer ūdeni.
• Pret caureju: kafijas dzirnaviņās samaļ 15–20 g sezama sēklu. 250 ml ūdens izšķīdina 5–7 g medus, pievieno sēklu pulveri, samaisa. Ik pa laikam iedzer pāris malku maisījuma, līdz vēdera izeja normalizējas.
• Neiralģisku sāpju mazināšanai un ārstēšanai: pannā apcep 30 g sezama sēklu. Kad padzisušas, samaļ kafijas dzirnaviņās. Iegūto pulveri sajauc ar 20 g medus un 0,5 g smalki sagrieztas ingvera saknes. Reizi dienā apēd 10 g maisījuma, uzdzerot siltu ūdeni.
Čia sēklas
Jau senie acteki un maiji cildinājuši čia sēklas. Tās ir lielisks augstvērtīgu olbaltumvielu avots – čia sēklās ir vairāk olbaltumvielu nekā biezpienā, sierā, gaļā. Tās satur omega taukskābes, aminoskābes, C vitamīnu, kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, selēnu, cinku, fosforu, šķiedrvielas, antioksidantus. Dienā ieteicams lietot 1–2 ēdamkarotes sēklu.
• Čia sēklas pirms lietošanas nav jāmaļ – tās var lietot veselas. Sēklas uzņem 9 (!) reizes vairāk šķidruma, nekā tās sver, veidojot ap sevi želejveida apvalku. Vienkāršākais lietošanas veids: vakarā ēdamkaroti sēklu ieber palielākā glāzē, aplej ar kefīru vai jogurtu, ieliek ledusskapī un no rīta apēd brokastīs. Nonākot gremošanas traktā, čia sēklas rada ilgstošu sāta sajūtu.
• Tās veicina gremošanas darbību, labvēlīgi ietekmē sirds, kaulu un ādas veselību.
• Čia sēklas iesaka lietot cukura diabēta profilaksei – tās līdzsvaro cukura līmeni asinīs.
• Pateicoties sēklās esošajam augstajam antioksidantu līmenim, tās savu kvalitāti un uzturvērtību nezaudē 2–3 gadus.
Amaranta sēklas
Amaranta sēklas satur viegli sagremojamās olbaltumvielas, minerālvielas un kalciju, kā arī daudzas citas vērtīgas vielas.
• Regulāri lietojot amaranta sēklas, mazinās nespēks un nervozitāte.
• Amaranta sēklas regulē cukura līmeni asinīs, mazina iekaisuma procesus.
• Tās labvēlīgi ietekmē uroģenitālo sistēmu gan sievietēm, gan vīriešiem.
• No amaranta sēklām var uzvārīt vērtīgu brokastu putru, tās var pievienot zupām, gaļas un citām mērcēm. Salātiem pievieno apceptas sēklas.