Cidoniju sīrups un sukādes 0
Ir dažādi paņēmieni, kā no cidonijām iegūt gardas sukādes un aromātisku sīrupu, no kura pēc tam pagatavot gardu dzērienu. Eksperimentējam, kā vieglāk apstrādāt dzeltenos ziemeļu citronus.
Cidonijas uzturvērtības ziņā pārspēj silto zemju citronus, tās pašlaik ir daudz aromātiskākas un gardākas. Lai tiktu pie garda sīrupa un sukādēm, bieži vien krietni jānopūlas, jo dzeltenie augļi ir cieti. Meklējam veidu, kā ātrāk paveikt šo darbu ar iespējami mazāku atlikumu.
Trīs pārbaudīti veidi, kā tīrīt cidonijas:
• pusaplīšos – cidonijas augli sagriež četrās daļās, rūpīgi iztīra cieto serdi un sagriež šķēlītēs, kas veido pusmēnestiņus. Jāpiebilst, ka no šķēlīšu biezuma atkarīga galaprodukta garša. Jo tās plānākas, jo caurspīdīgāks, saldāks un gardāks iznākums, jo cukurs var labāk iesūkties produktā. Šis ir visekonomiskākais un gardākais variants, jo ir ļoti maz atlikumu un izcili plānas šķēlītes. Mīnuss – ļoti laikietilpīgs veids, kā apstrādāt cidonijas. Eksperimenta laikā nolēmām sarīkot sacensības – viens griež pusmēnestiņus, otrs mazos gabaliņos apkārt cidonijai (otrais sagataves variants): kamēr pusmēnestiņos tika apstrādāts kilograms, gabaliņos sagriezti jau trīs kilogrami dzelteno augļu;
• mazos gabaliņos – augli sadala nevis četrās daļās, bet apgriež mīkstumu apkārt serdei tā, lai beigās paliek tikai kantaina serde. Pavisam droši var griezt biezus gabalus – kad šādi apstrādātas cidonijas diennakti vai ilgāk pastāv cukura peldē, tās ievērojami saraujas. Ja gribas mīkstas un sulīgas sukādes, šis ir labs veids, kā sagatavot cidonijas. Mīnuss – paliek diezgan daudz atlikumu;
• šķēlītēs – cidonijas nomazgā un veselas liek virtuves kombainā (izmantojot disku šķēlīšu veidošanai). Ja griezējdisku var pieregulēt tā, lai ir plānas šķēlītes, arī šajā gadījumā galarezultāts ir patīkami kraukšķīgs un sacukurojies. Šis ir visātrākais paņēmiens, kā tikt pie sīrupa un gardām sukādēm, tikai dažiem traucē sēklas un sēklotne, kas palikusi produktā. Ja šķēlītes ir plānas, sēklotne netraucē.
Attiecībā uz cidoniju sīrupu arī atradām divus variantus, kā iegūt šo dzintarkrāsas gardumu. Pirmais zināms jau no sentēvu laikiem – pusmēnestiņos sagrieztas cidonijas apber ar cukuru (uz 2 kg augļu 1,5 kg cukura) un notur vēsā telpā divas diennaktis. Nolej sīrupu, uzkarsē līdz 85 °C un sapilda tīrās pudelēs. Augļu gabaliņus žāvē 45 grādu temperatūrā 24–28 stundas. Var arī sīrupu kopā ar gabaliņiem likt burkās un pēc tam izmantot ķirbju marinēšanai un saldēdienu pagatavošanai, tikai sīrupu vienalga nolej un uzkarsē, citādi tas var ierūgt. Laikietilpīgs process, toties rezultāts – dzintarkrāsas salds un aromātisks sīrups.
Otrs paņēmiens prasa mazāk laika, bet ieguvumus no augļiem ir tikai sīrups. Cidonijas liek sulu spiedē un ar maksimāli lieliem apgriezieniem izspiež no sulu. To attiecībās 1:1 sajauc ar cukuru un uz lēnas uguns karsē, ik pa laikam noputojot. Pietiek, ja uzkarsē līdz 90 °C. Sapilda tīrās pudelēs un noliek vēsumā. Šajā gadījumā sīrups ir nedaudz duļķains, stiprāks un skābāks, toties tilpuma ziņā tā ir daudz vairāk, nekā gatavojot ar pirmo paņēmienu.
UZZIŅA
No cukurā noturētiem cidoniju gabaliņiem sanāk gards ievārījums, tas izteikti sakaramelizējas. Kad cidoniju gabaliņi nokāsti, tiem pievieno nedaudz cukura un 10 – 15 minūtes vāra uz lēnas uguns. Cidonijas kļūs tumšākas un pilnībā caurspīdīgas.