Foto – Valdis Semjonovs
Foto – Valdis Semjonovs
Cidoniju audzētājs Uldis Rudzītis

Universālā sula 0

Pirmajos saimniekošanas gados “Jaun-Ieviņu” galvenais cidoniju produkts bija sula. Arī tagad šādi pārstrādā trešdaļu saimniecībā izaugušo ziemeļu citronu. Ogas vispirms samaļ. Šim nolūkam Uldis izmanto pašgatavotu ierīci no nerūsējošā tērauda. Svarīgi, lai augļi spiežot vai maļot nesaskartos ar rūsējošu metālu, kas noēd vērtīgos vitamīnus. Sasmalcinātās ogas saber maisiņā un liek mehāniskajā spiedē. Izspiesto augļu un sēklu atlikumi ir vislielākais kārums un vienlaikus vērtīgs vitamīnu komplekss vistām. “Jaun-Ieviņu” saimnieki novērojuši, ka tas labi garšo arī zirgiem, govīm un citiem mājlopiem.

Reklāma
Reklāma
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Ja sula nav jātransportē, to bez karsēšanas pagrabā vai ledusskapī var uzglabāt divus trīs gadus. Savukārt, ja vērtīgo, vit­amīniem bagāto dzērienu vēlaties uzdāvināt draugiem, kas dzīvo otrā Latvijas malā vai ārzemēs, to labāk karsēt. Novērots, ka pēc transportēšanas nepasterizētas sulas uzglabāšanas laiks ievērojami sarūk. Lai karsējot nesamazinātos uzturvērtība, sulu vajag ātri uzsildīt, nepārsniedzot +60 °C temperatūru. Lieliski iespējams uzglabāt arī sasaldētu sulu.

Kulinārijā cidoniju sulu var izmantot etiķa vietā – ēdiens ir daudz aromātiskāks un veselīgāks. Receptēs, kurās ieteikta citronu sula, to var droši aizstāt ar cidoniju sulu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā ir arī lielisks atkaļķošanas līdzeklis. Ielej nedaudz šķidruma tējkannā, uzvāra, un kaļķis putodams nonāk nost.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.