Cidonijas
Cidonijas
Foto – Valdis Semjonovs

Cidonijas ziemai – želejā, džemā, konservētas vai svaigas 3

“Kā labāk cidonijas saglabāt ziemai, lai ir svaigas un veselīgas?” 
Marga Bērziņa Berģos

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Lai gan cidonijas ir pietiekami cietas, tādēļ labi uzglabājas ziemā, taču ar laiku tāpat kā visi augļi zaudē savas vērtīgās vielas. Arī svaigas diez vai kāds ēd skābās garšas dēļ. Tādēļ cidoniju augļi ir piemēroti vitaminizētiem ievārījumiem, džemiem, kompotiem un marmelādei, jo tajos ir daudz pektīnvielu. Starp citu, apzīmējums marmelāde cēlies no cidonijas nosaukuma portugāļu valodā – marmelo.

Vērtīgās aromātiskās vielas ir galvenokārt cidoniju mizā un zemmizas slānī. Tāpēc mizu novārījumu var izlietot sīrupa gatavošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažkārt no cidonijām spiež sulu, pasterizē, un ziemā tas ir labs dzēriens. Cits variants – cidonijas sīki sagriež un pārber ar cukuru, lai ievelkas sula. No biezumiem var cept plātsmaizi, sīrupu pievienot tējai vai atrast citu pielietojumu.

Lai pagatavotu želeju, cidonijas nomazgā, sagriež gabaliņos (sēklotni atstāj, jo tajā ir visvairāk pektīnvielu), pārlej ar ūdeni (1 kg cidoniju plus 1 glāze ūdens) un vāra 20 – 30 minūtes, kamēr mīkstas. Iegūto šķidrumu izkāš caur marli vai audumu un ļauj nostāties 10 – 12 stundas, līdz tas kļūst pilnīgi dzidrs. Šķidrumu uzmanīgi nolej, duļķes atstājot trauka apakšā. Uz 1 l šķidruma pievieno 800 g cukura un vāra, līdz trešdaļa šķidruma iztvaikojusi. Vārīšanas beigās pieliek 1 tējkaroti citronskābes. Gatavu želeju vēl karstu salej burciņās un pārsedz ar pergamenta papīru. Savārījušos biezeni var izmantot ievārījumam.

Cidoniju džemam 1,3 kg augļu sarīvē, apber ar 1 kg cukura, pielej 1 glāzi ūdens un vāra sākumā uz lēnas, pēc tam uz straujas uguns līdz nepieciešamajai konsistencei. Tad 3 – 4 minūtes pirms noņemšanas no uguns pievieno 1 tējkaroti citronskābes. Karstu pilda burkās.

Var konservēt kopā ar citiem augļiem: āboliem, cieto šķirņu persikiem un vīnogām, āboliem un plūmēm, cietiem bumbieriem un plūmēm vai vīnogām.

Svaigas cidonijas var pievienot, gatavojot gaļas sautējumus, siltos desertus, salātus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.