Čia sēklas.
Čia sēklas.
Foto – Shutterstock

Čia sēklas ādas un kaulu veselībai, diabēta profilaksei… Kas vēl tajās labs un kādās receptēs noder 0

Ne tikai apģērbiem, arī pārtikas produktiem mēdz būt sava mode. Nesen pārtikas modes galvgalī parādījās čia sēklas. Vai tiešām tās ir tik veselīgas, kā runā, vaicāju uztura speciālistei INGAI ŠIRINAI.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

– Čia sēklu dzimtene ir Dienvidamerika. Arī mūsdienās tās galvenokārt audzē šajā zemē. Augstās uzturvērtības dēļ šīs sēklas ir kļuvušas populāras visā pasaulē, arī Latvijā to popularitāte aug. Tās iegūst no Spānijas salvijas jeb čia (Salvia hispanica).

Kā ļoti vērtīgs augs čia sēklas ir zināmas jau kopš acteku un maiju laikiem. Leģenda vēsta, ka viena karote čia sēklu spēja nodrošināt karavīrus ar enerģiju un izturību veselu diennakti. Tulkojumā no maiju valodas “čia” nozīmē “spēks”. Šis vārds lieliski atklāj šo sēklu būtību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Čia sēklās koncentrējušās vissvarīgākās un vērtīgākās uzturvielas – olbaltumvielas ar vērtīgo aminoskābju sastāvu, tauki, kurus veido gandrīz simtprocentīgas polinepiesātinātās taukskābes jeb omega- 3, un ogļhidrāti balastvielu veidā, kas darbojas kā zarnu suka. Taču balastvielas arī kavē tauku uzsūkšanos, samazina holesterīna līmeni un apetīti.

Čia sēklas ir ļoti labs minerālvielu avots. Tās satur kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju, magniju, selēnu un cinku. Ir arī labs antioksidantu avots.

Dienā būtu jāapēd viena līdz divas ēdamkarotes šo sēklu. Tās var iekļaut uzturā svaigas, grauzdētas vai mērcētas. Tomēr vislabākais veids, kā no šīm sēklām iegūt maksimālu labumu, ir tās pirms lietošanas uzturā izmērcēt aptuveni 20 minūtes. Izmērcētas sēklas kuņģim būs arī vieglāk sagremot. Čia sēklas var arī pievienot kādam ēdienam. Tām ir neitrāla garša, tāpēc var likt klāt gandrīz jebkam – salātiem, sacepumam, sautējumam, brokastu jogurtam, muslim un biezputrai. Izmērcētas čia sēklas ir lielisks papildinājums smūtijam. Bērniem čia sēklas var dot no brīža, kad pilnībā ieviests papilduzturs. Mazuļiem tās jādod ne vairāk kā vienu tējkaroti dienā, pirms tam izmērcējot.

Atsevišķos gadījumos čia sēklas var radīt diskomfortu gremošanas traktā, kas izpaužas kā vēdera uzpūšanās. Biežāk tas novērojams, ja baudītas neizmērcētas sēklas.

Lai papildinātu savu uzturu ar ļoti vērtīgām vielām un to dažādotu, čia sēklas ir ieteicams iekļaut ēdienkartē ikvienam. Pateicoties augstvērtīgam uzturvielu saturam, čia sēklas labvēlīgi ietekmē sirds un kaulu veselību, veicina gremošanas trakta un ādas veselību, noderīgas cukura diabēta profilaksei.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.